Σαν σήμερα…

0

1480 Γεννήθηκε η Λουκρητία Βοργία, νόθα κόρη του πάπα Αλέξανδρου ΣΤ’

loukritia

1506 Τίθεται ο θεμέλιος λίθος της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

1521 Ο Μαρτίνος Λούθηρος, πρωτεργάτης της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης παρακούει τις εντολές της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αρνείται να αποκηρύξει τα κηρύγματά του.

louthiros6

1738 Ιδρύεται η Βασιλική Ακαδημία της Ιστορίας στη Μαδρίτη.

1772 Γεννήθηκε ο Ντέηβιντ Ρικάρντο, Άγγλος οικονομολόγος, ένας από τους πατέρες των Κλασσικών Οικονομικών, με μεγαλύτερη συμβολή του στην εξέλιξη της οικονομικής θεωρίας τη θεωρία του συγκριτικού πλεονεκτήματος.

1831 Εγκαινιάζεται το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

1857  Εκδίδεται το «Βιβλίο των Πνευμάτων» του Αλλάν Καρντέκ, σηματοδοτώντας τη γέννηση του Πνευματισμού στη Γαλλία. Spiritisme (αγγλ. spiritualism), με την ευρεία έννοια, ονομάζεται το σύνολο πρακτικών και μέσων που χρησιμοποιούνται με σκοπό την επικοινωνία με το «πνευματικό βασίλειο» ή με τις ψυχές των νεκρών. Προϋποθέτει ότι ένα πνευματικό μέρος του ανθρώπου επιζεί μετά τον θάνατο του υλικού σώματος και μπορεί να επικοινωνεί με τους ζωντανούς, συνήθως μέσω κάποιου μέντιουμ. Ο πνευματισμός σχετίζεται με τον ανιμισμό, τη θεουργία, τη μαγεία και τη νεκρομαντεία.

Αρχαίος αιγυπτιακός πάπυρος που απεικονίζει το μεταθανάτιο ταξίδι

1902 Η Δανία είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί τα δακτυλικά αποτυπώματα ως αποδεικτικό μέσο.

1902 Σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει τη Γουατεμάλα, σκοτώνοντας 800–900 άτομα.

1906 Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Οι νεκροί υπολογίζονται σε 3.000 και οι άστεγοι σε 300.000.

1907 Γεννήθηκε ο Μίκλος Ρόζα, Ούγγρος συνθέτης. Συνέθεσε σχεδόν 100 θέματα ταινιών, όμως είχε μεγάλη αφοσίωση στις ζωντανές παραστάσεις, κι αυτό συνήθιζε να το αποκαλεί ως «διπλή ζωή». Ο Ρόσα από νωρίς είχε καταξιωθεί στην Ευρώπη με τα ορχηστρικό του θέμα Theme, Variations, and Finale (Op. 13) του 1933, ενώ έγινε διακεκριμένος μουσικός στον κινηματογράφο από το The Four Feathers (1939) και το The Thief of Bagdad (1940). Με το τελευταίο έργο πήγε στις ΗΠΑ, όταν η παραγωγή τον μετέφερε εκεί από τη Βρετανία που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 1946. Ο Ρόσα έχει βραβευθεί και με Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για την ταινία Νύχτα Αγωνίας (1945), την ταινία A Double Life (1947) και το Μπεν Χουρ (1959).

1909 Οσιοποιείται η Ζαν Ντ’ Αρκ _Ιωάννα της Λωραίνης.

1912 Το RMS Carpathia φέρνει 705 επιζώντες του Τιτανικού στη Νέα Υόρκη.

1912  Ο ρωσικός στρατός επεμβαίνει για να συντρίψει την απεργία των εργατών των χρυσωρυχείων στη Σιβηρία.

1926 Ο στρατηγός Πάγκαλος γίνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είχαν προηγηθεί οι «εκλογές» στις 4 Απρίλη. Για εκείνες τις εκλογές, το ΚΚΕ είχε προσπαθήσει για τη συγκρότηση κοινού μετώπου με τα άλλα δημοκρατικά κόμματα, για να δώσει στις εκλογές αντιδικτατορικό χαρακτήρα. Απέρριψε ακόμη την πρόταση του Πάγκαλου, να μην υποστηρίξει τον κοινό υποψήφιο των δημοκρατικών δυνάμεων Κ. Δεμερτζή, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των εξόριστων και των φυλακισμένων κομμουνιστών. Τελικά, όταν τα αστικά πολιτικά κόμματα κήρυξαν αποχή από τις εκλογές, κήρυξε αποχή και το ΚΚΕ.

1932 Η Ελλάδα κηρύσσει επισήμως χρεοστάσιο. Οπως γνωστοποιεί στη σύνοδο της Κοινωνίας των Εθνών ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η χώρα αδυνατεί να καταβάλλει τις οφειλές της από τον εξωτερικό δανεισμό και αναστέλλει επί μία πενταετία την καταβολή των τοκοχρεολυσίων. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.

1935 Πεθαίνει ο Παναΐτ Ιστράτι (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων, Ελληνικής καταγωγής Ρουμάνος συγγραφέας.

istrati

1935 Γεννήθηκε ο Κώστας Φέρρης, σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, μουσικός παραγωγός, θεωρητικός του κινηματογράφου, δημοσιογράφος και παρουσιαστής. Δείγμα γραφής “το Ρεμπέτικο” μια βιογραφική ταινία του 1983 σε σκηνοθεσία και σενάριο του ίδιου και της Σωτηρίας Λεονάρδου. Την παραγωγή την ανέλαβε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η ΕΡΤ. Η ταινία βασίζεται στη ζωή της Μαρίκας Νίνου.

1941 Αυτοκτόνησε υπό το βάρος της διαγραφόμενης γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξανδρος Κορυζής

1942 Β΄ Παγκόσμιος: Η αμερικανική αεροπορία πραγματοποιεί επιδρομή στην Ιαπωνία. Το Τόκιο, η Γιοκοχάμα, το Κόμπε και η Ναγκόγια βομβαρδίζονται.

1942 Ο Πιερ Λαβάλ γίνεται πρωθυπουργός της φιλογερμανικής κυβέρνησης της Γαλλίας του Βισύ: σχηματίστηκε από τον Γάλλο στρατάρχη Φιλίπ Πεταίν στο ελεύθερο τμήμα της, μετά την εισβολή της Γερμανίας και τη συνθηκολόγηση κατά τον Β΄ Παγκόσμιο. Ο Πεταίν, έχοντας αναλάβει με συνταγματική κατοχύρωση όλες τις εκτελεστικές και δικαστικές εξουσίες, εξήγγειλε «εθνική επανάσταση» που τη συνόψιζε στο σύνθημα «Εργασία, Οικογένεια, Πατρίδα». Με ιδιαίτερα εκτεταμένα μέτρα διώξεων κατά των αντιφρονούντων _ειδικά των κομμουνιστών ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό τα χνάρια των φασιστικών και ναζιστικών κυβερνήσεων του Άξονα, εγκαθίδρυσε ένα σκληρό και απολυταρχικό καθεστώς, καταδιώκοντας κάθε είδους «συνωμοτικές οργανώσεις», εργατικά σωματεία και συνδικάτα Εβραίους κ.λπ.
Βασιζόμενος ιδιαίτερα στις λεγόμενες «Δυνάμεις της ανακωχής», τις «ομάδες προστασίας» ή «ομάδες ασφαλείας» του ταγματάρχη Γκρουσάρ, τη γαλλική «Λεγεώνα Πολεμιστών» και τους λεγεωνάριους της «Υπηρεσίας για τη Δημόσια Τάξη», την Γαλλική Πολιτοφυλακή που συγκρότησε, οργάνωσε επιπρόσθετα φασιστική γαλλική νεολαία με φασιστικά πρότυπα και όλες οι αποφάσεις καθορίζονταν από τις καλές σχέσεις με τους Ναζί, οι οποίοι βεβαίως και θώπευαν την κυβέρνηση του Βισύ και αυτό διότι ακόμα η Γαλλία διέθετε μια μεγάλη ναυτική δύναμη, όπως και μια τεράστια αποικιακή αυτοκρατορία. Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ήταν πάντα από ανοχή ως επιδοκιμασία των ενεργειών της ναζιστικής Γερμανίας και δόθηκε σε πολλές περιπτώσεις το ελεύθερο στους Γερμανούς να χρησιμοποιήσουν γαλλικές βάσεις των αποικιών. Διήρκεσε από τον Ιούλιο του 1940 μέχρι τον Αύγουστο του 1944. Έλαβε το όνομά της από την πόλη Βισύ, όπου μετέφερε την έδρα της η κυβέρνηση του καθεστώτος. Μετά το τέλος του Πολέμου παραπέμφθηκε σε Στρατοδικείο, όπου και δικάστηκε για προδοσία και το 1945, σε ηλικία 89 ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια φυλάκιση από τον ντε Γκωλ «σε αναγνώριση των υπηρεσιών που είχε προσφέρει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Μεταφέρθηκε στη φυλακή του Île d’Yeu, όπου, ύστερα από λίγο διάστημα, έπαθε άνοια και πέθανε το 1951.

1943 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Ιάπωνας ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο σκοτώνεται όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε καταρρίπτεται από τους Αμερικανούς πάνω από το Μπουγκαινβίλ.

1945 Πάνω από 1.000 βομβαρδιστικά επιτίθενται στο μικρό νησί Χέλγκολαντ στη Γερμανία.

1949 Η Ιρλανδία εγκαταλείπει τη Βρετανική Κοινοπολιτεία και γίνεται η Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

1946 Η ΚΕ του ΕΑΜ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει στην παγκόσμια διεθνή γνώμη τη βία του αστικού κράτους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης αποχώρησης των αγγλικών στρατευμάτων και το σχηματισμό «Κυβερνήσεως Ευρείας Δημοκρατικής Συνεννοήσεως» που θα διεξάγει εκλογές με πλήρη ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων.

1951 Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και οι τρεις χώρες της BENELUX (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), που θα αποτελέσει προπομπό της ΕΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

1954  Ο Γκαμάλ Αμπντελ Νάσερ καταλαμβάνει την εξουσία στην Αίγυπτο

1955 Τερματίστηκαν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης Μπαντούγκ. Ψηφίστηκαν οι αρχές της φιλίας των λαών της Ασίας.

1955 Πέθανε ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, Γερμανός φυσικός, «πατέρας» της θεωρίας της σχετικότητας, για την οποία βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1921. Το 1933, με την άνοδο των Ναζί στην εξουσία έφυγε από τη Γερμανία και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ.

ainstain12

1967 Ο πυγμάχος, Μοχάμεντ Αλι, αρνείται να υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό, λόγω του πολέμου του Βιετνάμ και τιμωρείται με 5ετή φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 δολάρια. Ακόμη, του αφαιρείται η άδεια πυγμαχίας και ο τίτλος του πρωταθλητή

1974 Πεθαίνει ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Μαρσέλ Πανιόλ.

1980 Η Ροδεσία μετονομάζεται σε Ζιμπάμπουε και ανακηρύσσει την ίδρυση της Δημοκρατίας της Ζιμπάμπουε, με ηγέτη το Ρόμπερτ Μουγκάμπε

https://el.wikipedia.org/wiki/1983

1988 Επιχείρηση «Αλογάκι της Παναγίας». Ναυμαχία μεταξύ Αμερικανικού και Ιρανικού Ναυτικού στον Περσικό Κόλπο, κατά τη διάρκεια του Ιρανοϊρακινού Πολέμου (1980–1988). Διαρκεί μία ημέρα και είναι η μεγαλύτερη ναυμαχία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ιρανοί χάνουν 2 πολεμικά και 6 περιπολικά σκάφη, ενώ οι Αμερικανοί ένα ελικόπτερο.

1991 Πέθανε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, από εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο υπέστη κατά τη διάρκεια της δίκης για το σκάνδαλο Κοσκωτά

1996 Δεκαοκτώ έλληνες τουρίστες πέφτουν νεκροί και άλλοι δεκαέξι τραυματίζονται σε τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών έξω από το ξενοδοχείο Europa στο Κάιρο. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Γκαμά αλ Ισλαμίγια», που έχει ως στόχο ισραηλινούς τουρίστες.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ