Ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος μας μιλά “με απλά λόγια” για το Ασφαλιστικό Σύστημα

0
Στο νέο, δωδέκατο επεισόδιο της σειράς podcasts “Με Απλά Λόγια”, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος μας μιλά για το σύστημα συντάξεων στην Ελλάδα, για τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματά του, αλλά και για πιθανές, ρεαλιστικές λύσεις στο μέλλον.

Πόσα χρήματα δίνει το ελληνικό κράτος για συντάξεις κάθε χρόνο; Γιατί χρειάζεται να πληρώνουν οι σημερινοί φορολογούμενοι τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων; Πώς αντιμετωπίζουν το θέμα σε άλλες χώρες; Κι οι σημερινοί νέοι της Ελλάδας, πρόκειται να πάρουν ποτέ σύνταξη;

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ:

Ολόκληρη η συζήτηση με τον καθηγητή Μιλτιάδη Νεκτάριο.
Ή να την ακούσετε εδώ:
Με Απλά Λόγια – PODCAST
Μπορείτε να διαβάσετε για την πρόταση των Μιλτιάδη Νεκτάριου,  Νίκου Χριστοδουλάκη και Χάρη Θεοχάρη για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το χρέος, εδώ.

Επίσης, μην ξεχάσετε να γραφτείτε συνδρομητές στο podcast της διαΝΕΟσις στο Spotify, εδώ
ή στα Apple Podcasts, εδώ.
ή στα Google Podcasts, εδώ.(ή όπου αλλού ακούτε podcasts)
…και στο κανάλι της διαΝΕΟσις στο YouTube, εδώ.

Την ερχόμενη Δευτέρα, λίγες ημέρες πριν από την 25η Μαρτίου, υποδεχόμαστε τον Καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ Αριστείδη Χατζή, για να κουβεντιάσουμε για την ελληνική επανάσταση. Με απλά λόγια.

Ακόμα, σε ένα νέο άρθρο ο Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης στο Alba Graduate Business School, παρουσιάζει τα βασικά μεγέθη της μεταποίησης στην Ελλάδα, τις ευκαιρίες για την επανεκκίνηση του τομέα και τη δυνατότητα συμβολής του στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Με τίτλο «Η Eπανεκκίνηση Της Eλληνικής Mεταποίησης: “Βιομηχανία 4.0” και “Ελλάδα 2.0″», ο κ. Αξαρλόγλου στο άρθρο του σημειώνει ότι “η ανάπτυξη της μεταποίησης στην Ελλάδα θα μπορούσε να συνεισφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία και την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs). Βέβαια, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες η μεταποίηση παρουσιάζει σημαντική υστέρηση, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανάσχεση της υστέρησης αυτής, αναδεικνύοντας έτσι κάποιες προοπτικές ανάπτυξης”.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Κώστα Αξαρλόγλου
Τέλος, η διαΝΕΟσις και το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ συνδιοργάνωσαν δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ & άλλοι ευρωπαϊκοί πόροι: Δυνατότητες, Προκλήσεις & Προοπτικές για την Ελλάδα“, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023.

Η συζήτηση για τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα έχει διαθέσιμους η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, διαμορφώθηκε γύρω από τα παρακάτω τέσσερα ερωτήματα: Ποιος είναι ο υφιστάμενος σχεδιασμός; Ποια η εξέλιξη της υλοποίησης; Ποιο είναι το αναμενόμενο αποτύπωμα; Υπάρχει εναλλακτική προσέγγιση;

Στη συζήτηση, την έναρξη της οποίας χαιρέτισαν ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΝΑ Παναγιώτης Σκευοφύλαξ, και συντόνισε η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση, συμμετείχαν οι:

  • Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων
  • Νικόλαος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, Υπουργείο Οικονομικών
  • Ευγενία Φωτονιάτα, Συντονίστρια Κύκλου Οικονομικής & Κοινωνικής Ανάλυσης ΕΝΑ, πρ. Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ & ΤΣ
  • Παναγιώτης Κορκολής, Υπεύθυνος Ανάπτυξης ΕΝΑ, πρ. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση, εδώ.

Παρακολουθήστε τη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση “Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ & Άλλοι Ευρωπαϊκοί Πόροι”
Διαβάστε περισσότερα για την εκδήλωση

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here