Δημοκρατική αλλαγή, η ελπίδα διεξόδου από την κρίση

0
Γεώργιος Φαράντος

Ενώ οι κοινωνικές ομάδες στενάζουν κάτω από την επίδραση της ενεργειακής ακρίβειας και της πολλαπλής κρίσης, η κυβέρνηση έχει εισέλθει για τα καλά στο επίκεντρο αλλεπάλληλων σκανδάλων και αποκάλυψης της αναποτελεσματικότητας στη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης. Κάτω από αυτές τις αποκαλύψεις και την αδυναμία στη διαχείριση των κρίσεων, το ερώτημα ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις για τη διέξοδο από την κρίση εντείνεται

Οι διαδοχικές αποκαλύψεις για τη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator από την κυβέρνηση έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε ποιοι έχουν το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης Predator διαψεύδονται. Κι ακόμη, ότι η κυβέρνηση παρακολουθούσε πολιτικούς αντιπάλους, υπουργούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και αξιωματικούς, αλλά και παράλληλα έδινε άδεια για εξαγωγή του σε άλλες χώρες με αυταρχικά καθεστώτα. Ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναστάτωση έχει προκαλέσει η γνωμοδότηση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητά να μην ελεγχθούν τα αιτήματα που έχουν καταθέσει πολίτες προκειμένου να ελεγχθεί εάν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Ταυτόχρονα, το πρόσωπο που αποκάλυψαν οι NYT ότι ενέκρινε τις δύο άδειες εξαγωγής του κακόβουλου λογισμικού ανταμείβεται με την ανάληψη κεντρικού ρόλου στον εκλογικό σχεδιασμό της Ν.Δ.

Η αισχροκέρδεια

Η ενεργειακή ακρίβεια και η θλιβερή κατάσταση στην οικονομία έχουν προκαλέσει πολλά δεινά στον πληθυσμό και ιδίως στις πιο αδύναμες ομάδες, ενώ έχουν στηλιτευτεί από τους τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 2023 βρήκε την Ελλάδα με 20 συνεχόμενες ημέρες στην ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, ενώ η τιμή του αερίου διεθνώς υποχωρεί. Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι οι πολίτες πλέον γνωρίζουν ότι πληρώνουν πολύ ακριβά την αισχροκέρδεια. Σχεδόν ταυτόχρονα ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε, με αφορμή τα ευρήματα του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, ότι η καθήλωση της κατανάλωσης, η περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, η μείωση μεν αλλά η επιμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα συντελούν σε μια σκληρή πραγματικότητα. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θεωρεί καθυστερημένη και ανεπαρκή την προεκλογική αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, καθώς αυτή έχει προ πολλού εξανεμιστεί από την εκτόξευση της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Στον κλάδο της ολοένα και περισσότερο παραδομένης στα χέρια της ιδιωτικής κερδοφορίας Υγείας, τραγική κατάσταση επικρατεί στα φαρμακεία όλης της χώρας, όπου τα άδεια ράφια είναι πλέον καθημερινότητα, ενώ η αισχροκέρδεια συνεχίζεται και οι ελλείψεις αυξάνονται. Ταυτόχρονα με την έλλειψη φαρμάκων ιώσεις, κορωνοϊός και γρίπη θερίζουν, ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε συνθήκες πίεσης, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό.

Αλλαγή πολιτικής

Απέναντι στην παραδομένη στα ιδιωτικά συμφέροντα και στον υπερδανεισμό κυβερνητική πολιτική υπάρχει λύση. Είναι η αλλαγή πολιτικής που, ως ελπίδα για τη διέξοδο από την πολλαπλή κρίση, θα εφαρμόσει τα κατάλληλα μέτρα και θα δώσει τα εργαλεία για τη δημοκρατική πρόοδο και ανακούφιση της κοινωνίας. Με τη μείωση του ενεργειακού κόστους, με νέα ρύθμιση οφειλών, μείωση του ΦΠΑ και επαναφορά του εργαλείου των επιστρεπτέων προκαταβολών θα δώσει ελπίδα στις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις και ιδίως στις μικρομεσαίες. Όλοι οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι προοδευτικές ενώσεις πρέπει να συνταχθούν σε αυτόν τον σκοπό.

Ο Γεώργιος Φαράντος είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αρκαδίας και διδάσκων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here