Σε αυτές τις επιχειρήσεις εντάσσονται υποχρεωτικά τα POS

0

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη τα τρία μέτρα που δρομολογούνται έως και τους πρώτους μήνες του 2024 είναι:

  •     Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα.
  •     Η υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ.
  •     Η πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών

Όπως σημείωσε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μία κατεύθυνση κοινωνικά δίκαια, αλλά, ταυτοχρόνως και ένας τρόπος μείωσης στη συνέχεια των φορολογικών συντελεστών για όλους:

«Αποτελεί, αν θέλετε, και δικό μου προσωπικό στοίχημα. Και, δεν προχωρούμε θεωρητικά. Προχωρούμε με συγκεκριμένα μέτρα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Επιπλέον ο υπουργός δήλωσε πως εντός του 2024 συνεχίζονται τα ψηφιακά μέτρα όπως:

  •     Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και,
  •     Η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

Παράλληλα, προχωρούν:

  •     Η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
  •     Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
  •     Ο υπερδιπλασιασμός των ελέγχων.

«Τέλος – το τονίζω – δεν είναι στις προθέσεις μας προχωρήσουμε σε νέες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία. Έχουν νομοθετηθεί πρόσφατα τόσο η αναβίωση των 120 δόσεων για παλαιούς οφειλέτες όσο και οι 72 δόσεις για πιο πρόσφατους σχετικά οφειλέτες» διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός.

Νέα χρονοδιαγράμματα

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ΥΠΟΙΚ έθεσε νέα χρονοδιαγράμματα για την διασύνδεση 540.000 ταμειακών μηχανών και ειδικών φορολογικών μηχανισμών με τα  POS.

Ειδικότερα η υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS μετατίθεται για τους πρώτους μήνες του 2024 ενώ πιο πίσω και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου 2024 πηγαίνει η υποχρεωτική χρήση των «έξυπνων» ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών στην εστίαση.

Μάλιστα τα βήματα για την υλοποίηση της διασύνδεσης των τερματικών POS με τις ταμειακές μηχανές μέσα στο νέο χρονικό ορίζοντα ήταν το αντικείμενο σύσκεψης μεταξύ του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, και υπηρεσιακών στελεχών της ΑΑΔΕ με εκπροσώπους των εταιρειών κατασκευής ταμειακών μηχανών, εκκαθαριστών συναλλαγών μέσω POS, κατασκευαστών POS, παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ανάπτυξης προγραμμάτων λογισμικού.

Από την πλευρά της η ΑΑΔΕ παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου και ζήτησε από τις εταιρείες και τους παρόχους να αναφέρουν τυχόν δυσχέρειες και κινδύνους για την ολοκλήρωση των ενεργειών τους.

Μετά τη διασύνδεση με τις ταμειακές τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι σε μία συναλλαγή με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή. Με το νέο σύστημα ο έλεγχος θα γίνεται ως εξής:

1. H συναλλαγή ξεκινάει από τον (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές, για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον φορολογικό μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

3. Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε: (α) online έγκριση, (β) offline έγκριση, (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.

4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.), αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.

5. Ο φορολογικός μηχανισμός ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/ POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον φορολογικό μηχανισμό.

Σημειώνεται ότι το κόστος για την αναβάθμιση ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών ύψους 165 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή: sofokleousin.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ