Πανεπιστήμια: Μήνυμα Πιερρακάκη για ψηφιακή εξεταστική & αντιδράσεις

0

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης χθες με εγκύκλιο που απέστειλε στα Πανεπιστήμια υπενθύμισε στις διοικήσεις ότι υπάρχει και η δυνατότητα διαδικτυακής εξέτασης.

Η εξ αποστάσεως εξεταστική, μια πρακτική που έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν την περίοδο της πανδημίας, δεν αποτελούσε ισχυρό σενάριο στις συζητήσεις των πρυτάνεων τις προηγούμενες ημέρες για να σωθεί η τρέχουσα εξεταστική, καθώς σε κατ’ ιδίαν ή και δημόσιες συζητήσεις, η πλειοψηφία εξέφραζε την άποψη ότι αυτό θα υποβάθμιζε την ποιότητα των σπουδών.

Η παρατεταμένη διάρκεια των καταλήψεων και οι καταγγελίες των φοιτητών για «κατευθυνόμενες» και «προειλημμένες» αποφάσεις στις φοιτητικές συνελεύσεις που σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία, οδήγησαν πάνω από 300 φοιτητές  της Νομικής του ΕΚΠΑ να στείλουν επιστολή στην κοσμητεία και την πρυτανεία ζητώντας να διενεργηθεί κανονικά η εξεταστική ή να γίνει ψηφιακά ώστε να δοθεί μια λύση σε τελειόφοιτους που κινδυνεύουν να χάσουν όχι μόνο το εξάμηνο αλλά και πιθανόν προγράμματα πρακτικής ή συμμετοχής σε μεταπτυχιακά, εξαιτίας των καταλήψεων.

«Η διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων, γραπτών και προφορικών, είναι επιτρεπτή και μέσω ηλεκτρονικών μέσων (ψηφιακή εξεταστική) δυνάμει ρητής διάταξης νόμου, όπου δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του ΑΕΙ για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος, με τον υπουργό Παιδείας να υπενθυμίζει στα Πανεπιστήμια το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Νωρίτερα, οι πρυτάνεις είχαν λάβει το «μήνυμα» και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος σε ερώτηση για τις καταλήψεις ξεκαθάρισε: «Είναι δεδομένο ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των φοιτητών, να διασφαλιστούν οι εξεταστικές και γι’ αυτό δίνουμε ένα σημαντικό θεσμικό οπλοστάσιο στα πανεπιστήμια, για να διασφαλιστεί η διενέργεια της εξεταστικής σε κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Είναι δεδομένο ότι όπου κληθούν οι Αρχές, όπως συνέβη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από τις πρυτανικές αρχές, θα επιβάλουμε το νόμο».

O κ. Πιερρακάκης ζήτησε και τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων με θέμα «Διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια», παρουσία του ιδίου την ερχόμενη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι οι πρυτάνεις είχαν συνεδριάσει πριν λίγες ημέρες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την εξεταστική και το εαρινό εξάμηνο, χωρίς όμως να πάρουν μέτρα.

 Πριν σταλεί η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, η Κοσμητεία της Νομικής του ΕΚΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα υπάρξει ειδική εξέταση για τις περιπτώσεις των φοιτητών που είναι επί πτυχίω, δηλαδή από το 9ο εξάμηνο και πάνω όπως και για τους φοιτητές Erasmus από ξένα πανεπιστήμια. Οσο για την εξεταστική των προπτυχιακών μαθημάτων ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Πάντως η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εξεταστικής αποτέλεσε και κατά την περίοδο της πανδημίας μία πρόκληση για τα πανεπιστήμια, καθώς το καθένα έπρεπε να διαμορφώσει τους δικούς του όρους ανάλογα με τις ανάγκες του επιστημονικού αντικειμένου που διδάσκουν. Και τότε υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις από την ακαδημαϊκή κοινότητα, σχετικά με φόβους για υποβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών.

Η εμπειρία πάντως υπάρχει στα πανεπιστήμια για το πώς θα διοργανώσουν τις εξετάσεις σε περιπτώσεις που παρεμποδίζεται η λειτουργία των πανεπιστημίων, όμως οι διοικήσεις έχουν τον τελικό λόγο για το πώς θα προχωρήσουν εν μέσω καταλήψεων.

aftodioikisi.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ