Νέα της Νότιας Κυνουρίας…

0

Έκθεση αγιογραφίας στον Πύργο Τσικαλιώτη

 Στο ισόγειο του Πύργου Τσικαλιώτη στο Λεωνίδιο θα φιλοξενηθεί Έκθεση αγιογραφίας του Παντελή Γιαννακόπουλου με τίτλο  “Βαδίζοντας σε δρόμους Βυζαντινούς” από 2-9 Απριλίου 2018.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την Έκθεση τις ώρες λειτουργίας του Πύργου.

Η Έκθεση
Η Έκθεση αυτή επιχειρεί να περιγράψει μια προσωπική διαδρομή μαθητείας σε έργα πολύ σημαντικών αγιογράφων, γνωστών ή ανώνυμων που επηρέασαν βαθιά την ματιά και την σκέψη μου γύρω από την καθ’ ημάς ζωγραφική παράδοση, με κύριο κορμό αυτό που αποκαλούμε κατά συνθήκη βυζαντινή ζωγραφική.
Η αναμέτρηση με αυτά τα σπουδαία έργα είναι υπόθεση εξαιρετικά δύσκολη και το εγχείρημα μοιάζει εξ’ αρχής καταδικασμένο αφού έτσι οι προσωπικές αδυναμίες γίνονται ακόμα πιο καταφανείς. Η «ανάξια χειρ» του υπογράφοντος τη δουλειά και τις σκέψεις αυτές,  απευθύνεται ως έκκληση στη ματιά του επισκέπτη να κρίνει αυτήν την προσπάθεια με επιείκεια. Θα ήθελα να κρατήσετε πρωτίστως την αγάπη, τον θαυμασμό και τη βαθιά μου εκτίμηση για αυτά τα σπουδαία έργα που με δέος στέκομαι ταπεινά μπροστά τους.
Η ενασχόλησή μου – θεωρητική ή πρακτική – ξεκαθάρισε ακόμα καλύτερα μέσα μου τις αντιλήψεις για τη μεγαλοσύνη αυτής της ζωγραφικής, που αν και θεολογική στο κύριο σώμα της, έδωσε έργα μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας που καθόρισαν την μετέπειτα ευρωπαϊκή ζωγραφική. Διαμόρφωσαν πια μέσα μου την πεποίθηση πως ο ζωγραφικός αυτός τρόπος  έχει ρίζες βαθιές, καθαρά ελληνικές και αριθμεί μια αδιάκοπη συνέχεια πολλών αιώνων που φτάνει ως τις μέρες μας κι ακόμα συνεχίζει να δίνει καρπούς.
Μια ξεχωριστή αναφορά οφείλω σε δύο σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους τους οποίους θαυμάζω απεριόριστα και στους οποίους οφείλω όχι απλά το γεγονός ότι ασχολήθηκα έστω κι αργά με τη ζωγραφική, αλλά κυρίως ότι ως αληθινοί δάσκαλοι με καθόρισαν με τη σκέψη και το έργο τους. Αν και ο τρόπος που ο καθένας τους υπηρετεί την τέχνη του φαινομενικά μοιάζει «απόλυτα διαφορετικός» για μένα είναι κοινός, γιατί είναι με έναν τρόπο μοναδικά ελληνικός.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο Κόρδη και στον Χρήστο Μποκόρο.
Γιαννακόπουλος Παντελής.

Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδος από τον μακαριστό π. Δημήτριο Γολεγό (ηχητικό)

Ακούστε ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο με τον Μακαριστό ιερέα Δημήτριο Γολεγό ή παπα Μίμη, ο οποίος διετέλεσε εφημέριος επί πολλά έτη στην Ενορία του Ι.Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Λεωνίδιο (Μητρόπολη), να ψάλλει βυζαντινούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, με τον μοναδικό τρόπο που όλοι αγαπήσαμε!
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ιωάννη Μαχαιρά για την παραχώρηση του σπουδαίου αυτού ντοκουμέντου!

Ενημέρωση στον Τυρό για το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER 2014-2020 (pics,vid)

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου από την Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. και τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας, ενημερωτική εκδήλωση για το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER 2014-2020 της ΟΤΔ Πάρνωνα, με τίτλο: “Ανατολική Πελοπόννησος. Απόθεμα Βιόσφαιρας & Επιχειρηματικές Ζώνες Καινοτομίας”, στο Πνευματικό Κέντρο Τυρού.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν:
  • Yποδράσεις ιδιωτικού και δημοσίου χαρακτήρα, δικαιούχοι, ποσοστά ενίσχυσης, επιλέξιμες και μη δαπάνες κ.λπ.
  • Διαδικασίες υποβολής και αξιολόγησης αίτησης στήριξης.
  • Διαδικασίες υλοποίησης των έργων και υποχρεώσεις δικαιούχων.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με υποβολή ερωτήσεων, στο πλαίσιο εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση, του συνεργάτη μας στον Τυρό Nigel Copage:
.leonidion.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ