Πλάτανος, Παναγία Σέλα, μέσα 18ου αι.- Παράσταση της Ανάληψης

0

Γράφει η Σμαράγδη Αρβανίτη

Ο Χριστός αναλήφθηκε όχι μόνον ως Θεός, αλλά και ως άνθρωπος, δηλαδή με το άφθαρτο και δοξασμένο σώμα του. Η παράσταση της Ανάληψης καταλαμβάνει συνήθως την καμάρα του Ιερού Βήματος, δίπλα σ’ εκείνη της Πεντηκοστής και χωρίζεται σε τρία μέρη. Το κέντρο καταλαμβάνει ο Κύριος μεγαλοπρεπής, καθήμενος σε ουράνιο τόξο μέσα σε «δόξα», ευλογώντας με το ένα χέρι και κρατώντας όρθιο ειλητάριο με το άλλο. Τη «δόξα» κρατούν άγγελοι, οι οποίοι συμβολίζουν και εκφράζουν τη θεία μεγαλειότητα και εξουσία.

Εκατέρωθεν εικονίζονται οι Απόστολοι, χωρισμένοι σε δύο ομίλους των έξι. Στον ένα όμιλο στη μέση εικονίζεται η Παναγία. Πίσω της βρίσκονται δύο λευκοφορεμένοι άγγελοι, ενώ Άγγελος ή άλλοτε Άγγελοι κυριαρχούν στο 2ο όμιλο. Φορούν λευκούς χιτώνες και ιμάτια και κρατούν ανοιχτά ειλητάρια στα οποία αναγράφονται τα λόγια που απηύθυναν στους αποστόλους διαβεβαιώνοντάς τους για τη Δεύτερη Έλευση.

Τη θέση του Ιούδα συμπληρώνει ο απόστολος Παύλος, ο οποίος μπορεί να μην ήταν παρών στο γεγονός, αφού η μεταστροφή του έγινε μετά την Ανάληψη, αλλά υπήρξε και εκείνος μάρτυρας θεοφάνειας. Πρόκειται για προοικονομία, αφού θα γίνει κι αυτός μέλος της Εκκλησίας.

(Πλάτανος, Παναγία Σέλα, μέσα 18ου αι.)

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here