Παπαηλιού για τη θεματική ημερίδα «Κλιματική Αλλαγή: Στην επικαιρότητα με τραγικό τρόπο» 

0

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  Γιώργος Η. Παπαηλιού για τη θεματική ημερίδα «Κλιματική Αλλαγή: Στην επικαιρότητα με τραγικό τρόπο»

Η κλιματική κρίση είναι παρούσα εδώ και χρόνια. Οξύνεται συνεχώς, καταστρέφοντας ή επιφέροντας σοβαρές βλάβες στο φυσικό περιβάλλον και στην ανθρώπινη ζωή.

Στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες) αποτυπώνεται με τραγικό τρόπο αυτή η όξυνση, έναντι της οποίας δεν πρέπει και δεν μπορεί να παραμείνουμε αδρανείς

Η κλιματική αλλαγή-η κλιματική κρίση αλλάζει την οπτική των πραγμάτων και τις προτεραιότητές μας,  λόγω της επίδρασης που  ασκούν σε όλους τους τομείς της δημόσιας και της ιδιωτικής σφαίρας.

Απαιτείται σχεδιασμός και συντονισμός ενεργειών του κεντρικού κράτους, των περιφερειών και της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, με πολιτικές προληπτικών κινήσεων, θωράκισης,  ετοιμότητας  και αντιμετώπισης των συνεπειών της (της κλιματικής κρίσης).

Η Πελοπόννησος, λόγω θέσης και ιδιαίτερων κλιματολογικών και γεωμορφολογικών συνθηκών, βρίσκεται στο στόχαστρο της κλιματικής κρίσης και συνεπώς μεγάλων φυσικών κινδύνων.

Σε αυτό το πλαίσιο,  χρειάζονται έργα υποδομής που να την προστατεύουν-να την θωρακίζουν και να αίρουν και πάντως να περιορίζουν τις καταστροφικές συνέπειές της.

Το κόστος που συνεπάγεται η άσκηση των πολιτικών της «πολιτικής προστασίας» για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, επιβάλλει     την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και  πολιτικές αναδιανομής του πλούτου. Αυτό  συνεπάγεται αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού υποδείγματος προς την κατεύθυνση της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here