Ιστορική αναδρομή για την τοποθέτηση της αναμνηστικής πλάκας στον “Ιερό Χώρο” της “B΄εν Άστρει Εθνικής Συνελεύσεως των Ελλήνων”

0

         ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΣΤΡΟΥΣ  

  «ΕΝ ΤΟΥΤΩ. ΤΩ. ΤΟΠΩ. ΣΥΝΗΛΘΕΝ Η Β΄ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ-18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1823»

Τιμώντας την201η επέτειο της “B΄εν Άστρει Εθνικής Συνελεύσεως των Ελλήνων”, ως Δημοτική Κοινότητα Άστρους, κατόπιν της παρουσίας μας στις επιτυχείς εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας, θα θέλαμε  να αναφερθούμε σ’ ένα σπουδαίο γεγονός που έλαβε χώρα το 1899 στον τόπο μας.

Την τοποθέτηση της αναμνηστικής πλάκας στον Ιερό Χώρο της Σχολής Καρυτσιώτη, όπου συνήλθε η “Β΄Εθνική Συνέλευσις των Ελλήνων” aπό τις 30 Μαρτίου έως τις 18 Απριλίου του 1823.

Κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή του σπουδαίου αυτού γεγονότος, θα δούμε ότι η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος εκτιμώντας ύστερα από 76 χρόνια την πολύ σημαντική αξία της Β΄Εθνοσυνέλευσης, καθώς και τη συμβολή της στη συμφιλίωση των Ελλήνων για τη συνέχιση  και αίσια έκβαση του Μεγάλου Απελευθερωτικού Αγώνα της Πατρίδας, αποφάσισε να τιμήσει το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός, έτσι ώστε να παραμείνει  ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Γι’ αυτό το σκοπό το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας, υπό την προεδρία του Ι.Ν.Μπόταση, συνέστησε μία επιτροπή η οποία ανέλαβε να κατασκευάσει αναμνηστική πλάκα από πεντελικό μάρμαρο, με περιεκτική επιγραφή του ιστορικού γεγονότος και να την τοποθετήσει στον Ιερό Χώρο της Σχολής Καρυτσιώτη, όπου και συνήλθε η Β΄Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων το 1823.

Η επιτροπή αυτή, με συντονιστές τα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας Κ.Ν. Παπαμιχαλόπουλο νομικό και Κ.Ν. Ράδο καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έφορο του Εθνολογικού Μουσείου, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Θυρέας Κ. Καλαμβοκίδη, ολοκλήρωσαν  στο τέλος του 1899 το έργο και έστησαν την πλάκα σε κατάλληλο σημείο του Ιερού Χώρου, ορίζοντας και την ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων της.

Πράγματι, ύστερα από τις απαραίτητες προετοιμασίες, ο πρώτος επίσημος εορτασμός πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου του 1900, με πολύ μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία.

Ο πρώτος εκείνος επίσημος εορτασμός, σε ανάμνηση του σπουδαίου ιστορικού γεγονότος, έχει καθιερωθεί μεταγενέστερα και με Β.Δ.(2-4-1955) ως τοπική Εθνική Εορτή και γιορτάζεται με λαμπρότητα κάθε χρόνο, την Παρασκευή του Πάσχα.

Ας γνωρίζουμε λοιπόν, ας σεβόμαστε και ας μην λησμονούμε, όσα έλαβαν χώρα στον τόπο μας τον Ιερό, το Άστρος το “Xρυσήλιον”!

                           Μετά τιμής

                           Ο Πρόεδρος

                           Κώστας Μπάρλας

                             &

                                        τα μέλη του Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινότητας Άστρους

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ