Επιστρέφουν οι 100 και 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη

0

Την «αναβίωση» των παλαιών ρυθμίσεων σε 100 – 120 δόσεις ή σε 36 – 72 δόσεις εξετάζει το υπ. Οικονομικών.

Οι τελικές αποφάσεις για το χρόνο, το πλέγμα και τους όρους της ενεργοποίησης των παλαιών ρυθμίσεων αναμένεται να ληφθούν στο τέλος Φεβρουαρίου μαζί με τα άλλα έκτακτα μέτρα στήριξης,

Στόχος είναι η διευκόλυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην εξόφληση των χρεών τους και η ανάσχεση ενός νέου κύματος ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών που θα στερούσε πολύτιμους πόρους από τα κρατικά ταμεία.

Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να δώσουν σε όσους έχασαν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, μια δεύτερη ευκαιρία να επανενταχθούν σ’ αυτές και να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις.

Υπό προϋποθέσεις…

Βέβαια, ένα από τα σενάρια  προβλέπει ότι η επανένταξη των φορολογούμενων στις ρυθμίσεις θα συνοδεύεται από… πέναλτι με την καταβολή δύο ή περισσότερων δόσεων  ενώ οι υπόλοιπες δόσεις που χάθηκαν θα προστίθενται στο τέλος της κάθε ρύθμισης.

Ειδικότερα εξετάζεται να αναβιώσουν οι εξής ρυθμίσεις:

  1. Ρυθμίσεις 100 και 120 δόσεων: Η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων εξετάζεται να γίνει εν μέρει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις των αρχικών ρυθμίσεων για την υπολειπόμενη οφειλή. Κατ’ αρχήν, όποιος θέλει να επανενταχθεί θα καλείται να πληρώσει μαζεμένες δύο ή περισσότερες ληξιπρόθεσμες δόσεις της ρύθμισης. Οι υπόλοιπες από τις δόσεις  που χάθηκαν θα προστίθενται στο τέλος της αρχικής περιόδου της ρύθμισης.

Για παράδειγμα εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει 15 δόσεις μιας ρύθμισης 120 δόσεων, εφόσον πληρώσει τουλάχιστον δύο δόσεις θα επανεντάσσεται ξεκινώντας από την δόση που θα πλήρωνε κανονικά αν ήταν συνεπής και οι μηνιαίες δόσεις που θα έχουν παραμείνει απλήρωτες θα προστίθενται στο τέλος της χρονικής περιόδου της αρχικής ρύθμισης. Δηλαδή, η χρονική περίοδος εξόφλησης του χρέους, όπως είχε προσδιοριστεί με την αρχική ρύθμιση, θα επεκτείνεται κατά το χρονικό διάστημα που αναλογεί στις απλήρωτες δόσεις. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ωστόσο στην πορεία αρκετοί και για διάφορους λόγους απώλεσαν τη ρύθμιση.

  1. Ρύθμιση 36 ή 72 δόσεωνγια τα φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη της περιόδου της “πανδημίας”: Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 οι οποίες εξοφλούνται έως και σε 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή έως και σε 72 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα πληγέντα από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών ήταν μεγαλύτερο.

https://www.aftodioikisi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here