Δράσεις του Κ.Υ. ΑΣΤΡΟΥΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη

0

Το Κ.Υ. Άστρους την Eβδομάδα 13-19/11, στα πλαίσια της  Εκστρατείας  Ευαισθητοποίησης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου του κινδύνου για την ανάπτυξη Σακχαρώδη Διαβήτη καθώς και της Παγκόσμιας Ημέρας Σακχαρώδη Διαβήτη(14/11) πραγματοποίησε δράσεις ενημέρωσης και ελέγχου.

Συγκεκριμένα:
Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Περιφερειακά Ιατρεία Αγίου Πέτρου, την Τετάρτη 15-11-2023 και Καστρίου την Πέμπτη 16-11-2023  όπου έγιναν Μετρήσεις σακχάρου, αρτηριακής πίεσης και σωματομετρικών χαρακτηριστικών, συμπλήρωση ερωτηματολόγιου εκτίμησης κινδύνου ανάπτυξης Σακχαρώδη Διαβήτη και ενημέρωση με οδηγίες πρόληψης-διαχείρισης του Σ.Δ.

 Την Παρασκευή 17-11-23 γινόταν ενημέρωση στην είσοδο του Κ.Υ. για την Πρόληψη του Σ.Δ. με διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και προβολή με προτζέκτορα ψηφιακού υλικού, συμπλήρωση ερωτηματολογίου εκτίμησης κινδύνου και ενημέρωση με οδηγίες πρόληψης-διαχείρισης του Σ.Δ.

Την Κυριακή 19/11 στα πλαίσια της ημερίδας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Αγίου Ανδρέα-Πραστού ενημερώσαμε τους γονείς για το δικαίωμα του παιδιού στην υγιεινή διατροφή και πως η προσφορά των σωστών διατροφικών επιλογών αρχίζοντας από τον μητρικό θηλασμό λειτουργούν ως θεμέλιο για το μέλλον της υγείας του προλαμβάνοντας ασθένειες όπως η παχυσαρκία και ο Σ.Δ.

Σκοπός της εκστρατείας ήταν η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για το Σακχαρώδη Διαβήτη, τους τρόπους πρόληψης, την έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων αλλά και την έγκαιρη διάγνωση ατόμων που διαβιούν με ΣΔ αλλά δεν το γνωρίζουν.

 Ο Σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τείνει να πάρει την μορφή της πανδημίας δεδομένου ότι σήμερα παγκοσμίως πάσχουν περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι από σακχαρώδη διαβήτη και με τον ρυθμό αύξησης του να αναμένεται το 2035 να πάσχουν 650 εκατομμύρια περίπου. Η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να συμβεί στα χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα του πληθυσμού.

Η έγκαιρη διάγνωση και η έναρξη θεραπείας είναι μεγάλης κλινικής σημασίας διότι οι επιπλοκές από ανεβασμένο σάκχαρο αρχίζουν να εμφανίζονται νωρίς στην πορεία της νόσου, τόσο στα μικρά αγγεία (αμφιβληστροειδοπάθεια, νευροπάθεια και νεφροπάθεια) όσο κυρίως και στα μεγάλα αγγεία με κύρια εκδήλωση την αθηρωμάτωση αυτών, όπως των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, των καρωτίδων, των αγγείων του εγκεφάλου και των αγγείων των κάτω άκρων.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.ede.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ