Για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών και Δασοπονίας

0

Α  Ν  Α  Κ  Ο  Ι  Ν  Ω  Σ  Η

21η Μαρτίου 2023 εαρινή ισημερία και πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε το 1971 Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση.

Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε σε αναγνώριση του συμβολισμού της Άνοιξης ως σύμβολο ανανέωσης της φύσης και ελπίδας για το μέλλον. Γίνεται έτσι, μια ημέρα ενημέρωσης και υπενθύμισης για όλους μας, πολίτες και φορείς, για τον ρόλο και την ανάγκη προστασίας και ανάπτυξης των δασικών οικοσυστημάτων. Η Ελλάδα με το έντονο τοπογραφικό της ανάγλυφο και την εκτενή της ακτογραμμή αποτελεί ένα μέρος της Μεσογείου, με πλούσια βιολογικά, γεωλογικά και πολιτιστικά στοιχεία.

Ο μεγάλος αριθμός των ενδημικών ειδών και η μεγάλη ποικιλία οικοσυστημάτων που συνθέτουν το Μεσογειακό τοπίο, σχετίζονται άμεσα με την αλληλεπίδραση ανθρώπινων δραστηριοτήτων και περιβάλλοντος. Τα δάση, από τα ψηλά όρη της Πίνδου και της Ροδόπης μέχρι τη μακία βλάστηση και τα φρύγανα των νησιών μας, που αποτελούν τον βιότοπο του μεγαλύτερου μέρους της χλωρίδας και πανίδας της χώρας μας, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και διαφύλαξη της βιολογικής ισορροπίας ολόκληρης της φύσης.

Τα δάση, είτε φυσικά είτε αστικά, αδιαμφισβήτητα πολύτιμα, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς, έχουν σήμερα την τιμητική τους. Η παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας καλεί τους πολίτες να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν, να αγαπήσουν και να εκτιμήσουν την παρουσία του πρασίνου, αναγνωρίζοντας και συνειδητοποιώντας την ανάγκη ύπαρξης του. Μια ανάγκη που είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με το παρελθόν, το παρόν και ελπίζουμε και με το μέλλον, για το καλό της ανθρωπότητας.

                                                                                                                    –  Ο  –

                                                                                                  ΔΑΣΑΡΧΗΣ      ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

                                                                                                       Δημήτριος        Πετρής

                                                                                                                  Δασολόγος

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here