Τα νέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

0
Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρ. Λαμπρόπουλος με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινά

Posted: 05 Nov 2021 12:50 PM PDT

Στην συνάντηση που ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής είχε στην Τρίπολη χθες Πέμπτη, με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, άλλα περιφερειακά στελέχη, υπηρεσιακούς και επιχειρηματικούς φορείς, μετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Στη συνέχεια, ο Χρ. Λαμπρόπουλος συνόδευσε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας και στον ναό της Αλέας Αθηνάς.

309 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, 135 οι νοσηλείες

Posted: 05 Nov 2021 01:04 PM PDT

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία που εμφανίζουν τα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς σήμερα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 309, ενώ έγινε διψήφιος ο αριθμός των νοσηλειών στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία Κορίνθου και Καλαμάτας.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr), τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν σήμερα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 6.909.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 5 Νοεμβρίου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 6.909, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 774.265 (ημερήσια μεταβολή +0,9%), εκ των οποίων 50,7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 150 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.588 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 450 (59,3% άνδρες) με διάμεση ηλικία 65 έτη. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 378 (84%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 72 (16%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.347 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 356 (ημερήσια μεταβολή -1,93%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 319 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 48, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.200 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη”.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 309 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 28.968.

Αναλυτικά, σήμερα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 46, στην Π.Ε. Αρκαδίας 58, στην Π.Ε. Κορινθίας 67, στην Π.Ε. Λακωνίας 45 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 93.

Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 135 άτομα (τα 10 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 10 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 4, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 37, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 24 (τα 5 στη ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 11 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 49 (τα 5 στη ΜΕΘ).

Με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα συναντήθηκε στην Τρίπολη η αντιπροσωπεία κυβερνητών της Κένυας

Posted: 05 Nov 2021 01:02 PM PDT

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας υποδέχθηκε σήμερα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, την πολυμελή αντιπροσωπεία κυβερνητών / περιφερειαρχών από την Κένυα καθώς και επιχειρηματιών η οποία από προχθές Τετάρτη 3 του μήνα πραγματοποιεί περιοδεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Υποδεχόμενος ο περιφερειάρχης τους Κενυάτες αξιωματούχους επισήμανε ότι το μέλλον ανήκει στην Αφρική, παρατηρώντας ότι η παγκόσμια κοινότητα χρωστά πάρα πολλά στην Αφρική και οφείλει να συνδράμει για την ανάπτυξή της, αλλά και για την προστασία τoυ φυσικού περιβάλλοντος της ηπείρου, ενώ παράλληλα σημείωσε πως ο δυτικός κόσμος έχει πλέον κατανοήσει την καταπίεση που για αιώνες έχουν υποστεί οι λαοί της Αφρικής.

Ο Π. Νίκας δήλωσε πως είναι δυνατόν να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστολής στην Κένυα προκειμένου να προωθηθούν τα αναγκαία βήματα συνεργασίας, υπό την προϋπόθεση -όπως υπογράμμισε- ότι θα είναι εξαιρετικά καλά οργανωμένη.

Πίστωση στο ΠΔΕ για έργα αποκατάστασης στον Δήμο Γορτυνίας

Posted: 05 Nov 2021 12:59 PM PDT

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) εντάχθηκαν, με πίστωση 737.632 ευρώ, έργα αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων στον πυρόπληκτο Δήμο Γορτυνίας.

Ειδικότερα, η σχετική απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, αφορά στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων με την κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων στο δασικό σύμπλεγμα Θέλπουσας, του πιο πάνω δήμου της Αρκαδίας.

“Η πίστωση αυτή έρχεται να προστεθεί σε αυτές που έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου” σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι δρομολογούνται επίσης επιπλέον πιστώσεις και για τον πυρόπληκτο Δήμο Ανατολικής Μάνης.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας επισκέπτεται τον Δήμο Μονεμβασίας αύριο Σάββατο

Posted: 05 Nov 2021 12:58 PM PDT

Τον Δήμο Μονεμβασίας επισκέπτεται το βράδυ αύριο, Σάββατο 6 Νοεμβρίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ο περιφερειάρχης θα υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις με τον δήμαρχο Ηρακλή Τριχείλη, στο δημαρχείο των Μολάων, και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της πνευματικής, πολιτιστικής και αθλητικής ζωής του δήμου, καθώς και με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Μονεμβασίας.

“Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ”

Eξ άλλου, αύριο Σάββατο 6 και μεθαύριο Κυριακή 7 Νοεμβρίου, στην πλατεία του Ελκομένου Χριστού, στη Μονεμβασία, στις 11.30 το πρωί, προγραμματίζονται διαδραστικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στα παιδιά της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την ΕΥΔΕΠ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας Europe in my Region / Η Ευρώπη στην περιοχή μου, με θέμα “Μονεμβασία, ένα πέτρινο καράβι που ταξιδεύει στο χρόνο”.

Συγκεκριμένα αύριο Σάββατο θα λάβει χώρα το διαδραστικό παιχνίδι “Ψάξε λέξη ταιριαστή στην Μονεμβασιά να βρεις”, μια ακροστιχίδα της Μονεμβασιάς, ο μύθος της Αρπαγης της Ευρώπης, γρίφοι και ομαδικά παιχνίδια, τα οποία μπλέκονται αρμονικά και ταξιδεύουν στο πέτρινο καράβι”.

Την Κυριακή, στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα θα λειτουργήσει εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας και αφήγηση παραμυθιού από τις Ομάδες κουκλοθεάτρου Κόκου – Μουκλό και Γουτού Γουπατού Project.

Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Posted: 05 Nov 2021 12:57 PM PDT

Αποφάσεις για σειρά έργων έλαβε στη συνεδρίασή της, σήμερα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία -εκτός ημερησίας διάταξης, έκανε αποδεκτή χρηματοδότηση ύψους 1.233.999,65 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η εν λόγω πίστωση προορίζεται για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα σε καμένες από την πυρκαγιά της 3ης του περασμένου Αυγούστου εκτάσεις δασικού χαρακτήρα στις περιοχές Καστάνιας, Κρήνης, Πλατάνου, Σκαμνακίου και Σιδηροκάστρου του Δήμου Ανατολικής Μάνης, που αποτελούν περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Γυθείου.

Από τα θέματα στην ημερήσια διάταξη, η Επιτροπή ενέκρινε τη συνέχιση της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου για το με προϋπολογισμό κατά τη μελέτη 241.000 ευρώ έργου που αφορά στον δημοτικό δρόμο από την 9η επαρχιακή οδό Κορώνη – Βασιλίτσι προς τον συνοικισμό Λιβαδάκια, στον Δήμο Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία.

Ομοίως ενέκρινε και τη συνέχιση της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου για το προϋπολογισμού 750.000 ευρώ έργο αποκατάστασης βλαβών σε ασφαλτοτάπητα και τεχνικά στην 9η εθνική οδό, στο τμήμα Χώρα – Γαργαλιάνοι και στις 3η και 10η επαρχιακές οδούς Χώρα – Καζάρμα.

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η Οικονομική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε την ανάκληση των διαγωνισμών για τις μελέτες δύο έργων, αυτής για την βελτίωση της 1ης επαρχιακής οδού Καλαμάτας – Καρδαμύλης – Οιτύλου και παράκαμψη οικισμών με προεκτιμώμενη αμοιβή 2.057.069,11 ευρώ καθώς και αυτής για την ολοκλήρωση κατά τμήματα του οδικού άξονα Κιβέρι – Λεωνίδιο – Πούλιθρα – Κυπαρίσσι με προεκτιμώμενη αμοιβή 3.249.999,51 ευρώ.

Ουσιαστικά η επιτροπή, διαπιστώνοντας ότι οι πιο πάνω διαδικασίες μένουν “κολλημένες” από το 2015 προχώρησε στην πιο πάνω απόφαση προκειμένου  να προκηρυχθούν οι μελέτες για τα πλέον κρίσιμα σημεία των πιο πάνω οδικών αξόνων, ενώ η πίστωση που εξοικονομείται από τις προεκτιμηθείσες αμοιβές θα χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες εργασίες στα εν λόγω κρίσιμα σημεία των ίδιων δύο δρόμων.

Με υπογραφή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα κυρώθηκε η πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης σε Αγία Αννα – Συνοικισμό, στην Κόρινθο

Posted: 05 Nov 2021 12:56 PM PDT

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας υπέγραψε την κύρωση της διορθωμένης πράξης εφαρμογής της εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης της περιοχής Αγία Αννα – Συνοικισμός, στην Κόρινθο.

Την σχετική απόφαση του περιφερειάρχη μπορείτε να δείτε εδώ:

Απόφαση κύρωσης

Συγχαρητήρια του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας για την βαλκανική διάκριση δύο αθλητριών από την Σπάρτη

Posted: 05 Nov 2021 12:54 PM PDT

Θερμά συγχαρητήρια εκφράζει ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης για την διάκριση των αθλητριών του Παλαιστικού Συλλόγου Σπάρτης οι οποίες εκπροσωπώντας την Ελλάδα κατάφεραν να διακριθούν με την κατάκτηση 2 χάλκινων μεταλλίων στην κατηγορία U15 (κάτω των 15 ετών) στο Βαλκανικό πρωτάθλημα πάλης Παμπαίδων – Παγκορασίδων, που διεξήχθη το διήμερο 28 και 29 Οκτωβρίου, στο κλειστό γυμναστήριο “Φίλιππος Αμοιρίδης” της Ξάνθης.

Δήλωσε, ειδικότερα, ο Θ. Βερούτης: “Η Ευγενία Λάμπρου και η  Δήμητρα Μπαρέλου, με την σκληρή προπόνησή τους, την αφοσίωσή τους στο στόχο τους και με την επίβλεψη της προπονήτριας του Παλαιστικού Συλλόγου Σπάρτης Σοφίας Καμπανάρη, στην οποία αξίζουν επίσης πολλά συγχαρητήρια, κατάφεραν με την επιτυχία τους αυτή να μας κάνουν όλους υπερήφανους.

Η διάκριση αυτή αποτελεί ένα σπουδαία μήνυμα, καθώς η νέα γενιά έχει ανάγκη από υγιή πρότυπα και ο αθλητισμός, μέσα από την οργάνωση, την προσπάθεια, την άμιλλα και τη συλλογικότητα για την επιτυχία του στόχου, μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο μέσο για να εκπαιδευτούν και να ψυχαγωγηθούν οι νέοι μας”.

Την Λακωνία επισκέφθηκε χθες Πέμπτη 3 Νοεμβρίου η αντιπροσωπεία της Κένυας

Posted: 05 Nov 2021 12:53 PM PDT

Πολυμελής αντιπροσωπεία κυβερνητών / περιφερειαρχών από την Κένυα καθώς και επιχειρηματιών από την χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής επισκέφθηκε χθες Τετάρτη 3 Νοεμβρίου την Λακωνία, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η αντιπροσωπεία της αφρικανικής χώρας, κατά την επίσκεψή της στην Σπάρτη, μετείχε σε εκδήλωση στο Διοικητήριο της Π.Ε. Λακωνίας με θέμα “Ελλάδα – Κένυα: ευκαιρίες για συνεργασία στους τομείς οικονομίας, τουρισμού, ναυτιλίας, πολιτισμού”, την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λακωνίας.

Στον χαιρετισμό του στην εν λόγω εκδήλωση -παρουσία, μεταξύ άλλων, του θεματικού αντιπεριφειάρχη Νίκωνα Τζινιέρη, εκπροσώπων των δήμων της Λακωνίας, των προέδρων του Επιμελητηρίου Λακωνίας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου- ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης σημείωσε, μεταξύ άλλων:

“Η χώρα μας συνδέεται ιστορικά, πολιτισμικά και οικονομικά με την αφρικανική ήπειρο από την αρχαιότητα. Παρ’ όλα αυτά, ο φόβος και η άγνοια για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες -αλλά και τις διαδικασίες, που ισχύουν-, έχουν αφήσει πίσω την Ελλάδα στο παιχνίδι της συνεργασίας και των εξαγωγών προς τις αφρικανικές χώρες. Και αυτό γιατί στην Ελλάδα όταν σκεφτόμαστε για επιχειρηματικές ευκαιρίες σε άλλους τόπους, μας έρχεται στο μυαλό η Ευρωπαϊκή Ενωση και έπειτα ο υπόλοιπος ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος. Ισως όχι άδικα, καθώς λόγω νομοθεσίας, απόστασης, φορολογίας και εξοικείωσης είναι η πιο εύκολη και προφανής κίνηση.

Με αυτόν τον τρόπο, όμως, χάνονται μεγάλες ευκαιρίες.

Τα άριστης ποιότητας προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, έχουν θέση στην εμπορική ήπειρο του μέλλοντος, όπως έχει χαρακτηριστεί. Οι Ελληνες παραγωγοί και επιχειρηματίες, οφείλουν να στοχεύσουν σε νέες αγορές και μια από αυτές μπορεί να είναι η Κένυα, μια εκ των σταθερότερων και πλουσιότερων χωρών της Αφρικής, που μεταλλάσσεται ταχέως οικονομικά, αναπτύσσοντας τους τομείς της μεταποίησης και υπηρεσιών, μια χώρα ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος, με μεγάλες δυνατότητες, που ευνοούν τις μακροχρόνιες συνεργασίες.

Ας αποτελέσει η σημερινή εκδήλωση, λοιπόν, μια προσέγγιση για τις δυνατότητες επιχειρηματικών και επενδυτικών συνεργασιών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μεταξύ των δυο χωρών, με επίκεντρο σήμερα την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, μια περιοχή με παράδοση στην παραγωγή και στην εμπορία παραδοσιακών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, με σύγχρονες και ασφαλείς μεθόδους παραγωγής, τυποποίησης και διακίνησης.

Σας καλωσορίζω στη Λακωνία και σας ευχαριστώ πολύ που είστε σήμερα μαζί μας”.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ