Του Γιάννη Κουρόγιωργα
Ο πλούτος και η επιτυχία μιας χώρας εξαρτάται από τις πολιτικές που δημιουργούν τις δυνατότητες για μια καλύτερη ζωή. Οι άνθρώποι τελικά οδηγούν την προσπάθεια και γράφουν την ιστορία τους που διαμορφώνει το κατάλληλο περιβάλλον και τις προοπτικές για μια ζωή γεμάτη αξιοπρέπεια για όλους. Είναι εύκολα κατανοητό σήμερα δεν αρκεί να είμαστε εμείς καλά, αλλά να μπορούν να ζουν υποφερτά και οι γύρω συνανθρώποι μας.
Οι μελέτες και εκθέσεις που γίνονται για να καταλάβουμε ποιές είναι οι καλύτερες χώρες τα τελευταία χρόνια, προσπαθούν να εξετάσουν την αξία ενός έθνους πέρα από τις σκληρές οικονομικές μετρήσεις.
Οι πρόσφατες εκθέσεις και βαθμολογίες των 2019 καλύτερων χωρών ασχολούνται ασχολούνται περισσότερο με τα ποιοτικά χαρακτηριστικα που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν θετικά το εμπόριο, τα ταξίδια , τις επενδύσεις και τις εθνικές οικονομίες. Η πρόσφατη έκθεση καλύπτει τις αντιλήψεις 80 χωρών.
Δείτε περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο.
https://www.usnews.com/news/best-countries/articles/methodology
Η ευρεία πρόσβαση στα τρόφιμα, η υποφερτή στέγαση, η ποιοτική εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη είναι οι βασικές και ουσιαστικές προυποθέσεις ενός σύγχρονου ανεπτυγμένου κοινωνικού κράτους.
Η ποιότητα ζωής όμως περιλαμβάνει και πολλά άλλα άυλα ποιοτικά στοιχεία που κάνουν την μεγάλη διαφορά ,όπως η ασφάλεια καλής και εύκολα προσιτής αμειβόμενης εργασίας, η οικονομικη σταθερότητα, η φιλική σχέση της εργασίας προς την οικογένεια, η ισότητα εισοδήματος για όλους , η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική ασφάλεια ,η ατομική ελευθερία, η περιβαλλοντική ποιότητα και ένα καλά ανεπτυγμένο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
“Αυτό που οι κοινωνικοί επιστήμονες συμφωνούν είναι ότι ο πλούτος των υλικών αγαθών δεν είναι ο πιο ο σημαντικότερος παράγοντας για την αξιολόγηση μιας καλής ζωής.”
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ποιότητα ζωής ορίζεται ως “η αντίληψη του ατόμου για τη θέση του στη ζωή στο πλαίσιο του πολιτισμού και των αξιακών συστημάτων στα οποία ζει και σε σχέση με τους στόχους του”.
Σύμφωνα με την παρακάτω έκθεση οι χώρες που έχουν την καλύτερη ποιότητα ζωής, όπως το καταλαβαίνουμε οι περισσότεροι άνθρωποι στις χώρες αυτές “περνάνε καλά”, είναι οι κάτωθι:
1) Καναδάς
2) Σουηδία
3) Δανία
4) Νορβηγία
5) Ελβετία
6) Φινλανδία
7) Αυστραλία
8) Ολλανδία
9) Νέα Ζηλανδια
10) Γερμανία
Δείτε περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο
https://www.usnews.com/news/best-countries/quality-of-life-rankings
Η συνολική κατάταξη ( όπου περισσότεροι δείκτες λαμβάνονται υπόψη) της Καλύτερης Χώρας με την ιδια έκθεση είναι :
Ελβετία, Ιαπωνία, Καναδάς, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Αυστραλία.
Ας αναφέρουμε εδώ τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDΙ) των Ηνωμένων Εθνών, που έχει διαφορετικούς δείκτες και αποτελέσματα από την παραπάνω έκθεση
“Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ), (Αγγλ. Human Development Index, HDI) αποτελεί μέτρο σύγκρισης του προσδόκιμου ηλικίας, του αλφαβητισμού, της εκπαίδευσης και της ποιότητας ζωής ανά τον κόσμο. Με βάση αυτόν το Δείκτη, γίνεται χαρακτηρισμός μιας χώρας σε υπανάπτυκτη ή αναπτυσσόμενη ή αναπτυγμένη και επίσης για να μετρήσει την επίδραση των οικονομικών πολιτικών στην ποιότητα ζωής.”
Οι καλύτερες χώρες του κόσμου με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης είναι:
Νορβηγία, Ελβετία, Αυστραλία, Ιρλανδία, Γερμανία, Ισλανδία, Χονγ Κόνγ , Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, Καναδάς
Δεν είναι τυχαίο που βλεπουμε τα σύγχρονα κοινωνικά κράτη στη πρώτη γραμμή στην έκθεση για την καλύτερη ποιότητα ζωής, όπως και σε όλες τις άλλες σχετικές εκθέσεις με διαφορετικούς δείκτες. Φαίνεται ότι όλοι συμφωνούμε ποιές είναι οι καλύτερες χώρες, για όλα και την καλύτερη ποιότητα ζωής, όπως οι Έλληνες στρατηγοί στον περσικό κίνδυνο , όλοι πρότειναν τους εαυτούς τους για τον καλύτερο αρχηγό και επίσης όλοι για δεύτερο καλύτερο πρότειναν τον Θεμιστοκλή , για να συμφωνήσπουν όλοι στο τέλος ότι ο Θεμιστοκλής ήταν ο καλύτερος. Με την ευκαιρία ας αναφέρουμε εδώ ότι χωρίς τον Θεμιστοκλή ολόκληρη η ανρωπότητα θα ήταν ακόμα σήμερα στο σκοτάδι.
Τα σύγχρονα κοινωνικά κράτη δεν βρίσκονται τυχαία στη πρώτη γραμμή σε όλες τις εκθέσεις που γίνονται, αλλά γιατί παρεμβαίνουν στη δημόσια ζωή με “ελληνικό μέτρο”, “όταν και όπου χρειάζεται” και για αυτό το λόγο προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες τους.
Ας θυμηθούμε και ας τονίσουμε.
Η οικονομική ανάπτυξη, με βάση το οικονομικό μοντέλο του Κοινωνικού Κράτους και η Φιλελεύθερη κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι τελικά οι μονόδρομοι και δεν υπάρχουν σήμερα άλλες εναλλακτικές λύσεις. H μεταβολή και εξέλιξη έχει μπροστά της πολύ μεγάλη πορεία μέσα στό μοντέλο του Κοινωνικού Κράτους και στη Φιλελεύθερη κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Συγκριτικά ο ελληνικός τρόπος ζωής είναι πολύ καλύτερος από πολλούς άλλους “ανεπτυγμένους “, που σαν απόδειξη παρά τις μεγάλες δυσκολίες της τελευταίας κρίσης σταθήκαμε όρθιοι , γιατί οι παππούδες “είχαν να βοηθήσουν” , που άλλοι ανεπτυγμένοι παππούδες δεν έχουν ποτέ.
Αλλά για να δούμε και εμείς κάποτε στον ήλιο μοίρα και να αποκτήσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής ( που θα αναφέρεται στις διεθνείς δημόσιες εκθέσεις), μπορούμε να είμαστε καλύτεροι…, αναμφισβήτητα είμαστε άξιοι και μπορούμε να το κάνουμε άμα το θελήσουμε,πρέπει κάποτε να αρχίσουμε από την αρχή ,από μηδενική βάση, να ξαναχτίσουμε το κράτος μας, όλοι το γνωρίζουμε και το ομολογούμε τουλάχιστον δεν δουλεύει σωστά….,μπορούμε οι άλλοι δεν είναι καλύτεροι από μας, κανένας δεν θα το κάνει για μας.
Δείτε περισσότερα σχετικά θέματα στους παρακάτω συνδέσμους.
To οικονομικό μοντέλο του Κοινωνικού Κράτους , η παρέμβαση «όταν και όπου χρειάζεται» και…
Η δημόσια και η ιδιωτική υγεία , «ο παππάς και ο ζευγάς » στα…
Η Σουηδική εθνική εμμονή για μία ισορροπία εργασίας – ζωής: Ένα πρότυπο έξι ώρες…

Το φθινόπωρο στην πόλη του Κεμπέκ, Καναδάς
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους τους φίλους μας
Η 34χρονη Φινλανδή πρωθυπουργός αναγγέλλει 6ωρη εργασία 4 φορές την εβδομάδα
“Πιστεύω ότι οι άνθρωποι αξίζουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους, τους αγαπημένους τους, τα χόμπι και άλλες πτυχές της ζωής, όπως τον πολιτισμό”
Πηγή: https://www.skai.gr/i-34xroni-finlandi-prothypourgos-anaggellei-6ori-ergasia-4-fores-tin-evdomada?fbclid=IwAR1DL9qAaCcJFPPSk7X4x-s8N3wR_Jbp5KeQzR6CeWc01kET3WRBw8wDs3Q
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram
https://www.skai.gr/i-34xroni-finlandi-prothypourgos-anaggellei-6ori-ergasia-4-fores-tin-evdomada?fbclid=IwAR1DL9qAaCcJFPPSk7X4x-s8N3wR_Jbp5KeQzR6CeWc01kET3WRBw8wDs3Q