30/11:Κάλεσμα στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Τρίπολη

0

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Α.Ε. Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ερχόμενη με φόρα και πατώντας πάνω στο δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι έτοιμη να διαλύσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.   Στρατηγικός στόχος που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, είναι η «ελάφρυνση» των εργοδοτών και του κράτους τους από το «βάρος» της κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή από την κατάκτηση, των εργαζόμενων να παίρνουν πίσω μέρος του μισθού τους που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία τους. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μετατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλειας σε ατομική υπόθεση για κάθε εργαζόμενο, μπαίνοντας στη μέση ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Η ιδιωτική ασφάλιση που ολοένα ενισχύεται στον καπιταλιστικό κόσμο αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Προφανώς και δεν πρόκειται για «ασφάλιση», αφού χάνεται ο κοινωνικός, αναδιανεμητικός χαρακτήρας και η αλληλεγγύη των γενεών.

Ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις, προωθούν την διαμόρφωση ενός νέου κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης , ο οποίος θα λειτουργεί με βάση το αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα και μέσα από την υποχρεωτικότητα θα οδηγεί στο τζόγο αμοιβαίων κεφαλαίων και μετοχών τις εισφορές των ασφαλισμένων χωρίς καμία εγγύηση για το τι σύνταξη θα πάρουν . Σε αυτό το σύστημα ξέρεις τι θα δίνεις , άγνωστο τι θα πάρεις. Είναι το λεγόμενο σύστημα των τριών πυλώνων που επέκτεινε ο νόμος Κατρούγκαλου οπού παράλληλα με την ιδιωτική ασφάλιση θα υπάρχει και ο δημόσιος πυλώνας , που θα περιορίζεται σε ένα επίδομα  ύψους 300  ευρω.  Είναι φανερό ότι η περιβόητη «κεφαλαιοποίηση» ωφελεί τους επιχειρηματίες και πτωχεύει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Μια ματιά στην ΑΣΠΙΣ που μέχρι και σήμερα εκκρεμούν χιλιάδες αποζημιώσεις όσων πλήγηκαν από το λουκέτο. Δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι ψάχνουν το δίκιο τους στα δικαστήρια κάνοντας υπέρογκα έξοδα. Επίσης στην ENRON (ΗΠΑ), στο επαγγελματικό Ταμείο των Φαρμακοϋπαλλήλων με 80% μείωση συντάξεων και 64% εφάπαξ, αποκαλύπτει τον κόλαφο που δημιουργεί για τους εργαζόμενους η αντικατάσταση της ανταποδοτικότητας και της αλληλεγγύης των γενεών από το τζόγο της κεφαλαιοποίησης στην Ασφάλιση.

Να δούμε όμως τι θα γίνεται σε περιόδους που κάποιος εργαζόμενος χάνει τη δουλειά του και δεν έχει εισόδημα: Στα ιδιωτικά ασφαλιστικά σχήματα και εφόσον αδυνατεί κάποιος να συνεχίσει να καταβάλλει εισφορές μένει ανασφάλιστος. “Στον αέρα” και οι εργαζόμενοι που θα αναγκάζονται να σταματήσουν τη δουλειά λόγω εργατικού ατυχήματος, όπως και οι οικογένειες στις περιπτώσεις θανάτου εργαζόμενου του οποίου ο περιβόητος «ατομικός κουμπαράς» δεν θα επαρκεί για την απόδοση σύνταξης χηρείας.

Η επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την επίθεση στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις, την αλλαγή προς το χειρότερο στις εργασιακές σχέσεις. Δεν αφορά μόνο  την σύνταξη, αφορά τις παροχές των Ταμείων και του κράτους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην εργασία, την Πρόνοια. Αφορά όλους τους εργαζόμενους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, τους μετανάστες. Στη βάση των σύγχρονων αναγκών είναι αναγκαίο όσο ποτέ ένα  ενιαίο και δωρεάν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που να περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Να καταργηθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας – Πρόνοιας και του Φαρμάκου. Tις τελευταίες μέρες δεν μπορούν να συγκρατήσουν τη χαρά τους οι έμποροι της υγείας , οι ασφαλιστικές , οι εφοπλιστές οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοξενοδόχοι και όλοι μαζί με τα κυβερνητικά στελέχη, αναφωνούν ότι ”η ώρα της ιδιωτικής ασφάλειας ήρθε” ,τρίβοντας τα χέρια τους από τη κερδοφορία που τους ανοίγεται.

ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΗ ΦΟΡΑ!

Το σκηνικό που χτίζεται και προετοιμάζει τα νέα δεινά για συνταξιούχους και ασφαλισμένους μπορεί να το ανατρέψει ο κοινός αγώνας των εργαζομένων, των συνταξιούχων, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που θα έχει ως σημαία του τη διεκδίκηση Δημόσιας Υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αγώνας μαζικός, οργανωμένος, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις πόλεις και τα χωριά, για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων και των τριών μνημονίων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

Για να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα αποθεματικά των Ταμείων. Είναι ο ιδρώτας και το αίμα του εργαζόμενου λαού μας, δεν μπορεί να περάσει η λογική που καλλιεργούν τα αστικά κόμματα, “περασμένα – ξεχασμένα”! Να θυμίσουμε ότι μόνο με το περιβόητο PSI, το “κούρεμα” δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων για τη σωτηρία των τραπεζών, χάθηκαν πάνω από 10 δισ. ευρώ σε ένα βράδυ!

Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία! Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που σημαίνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.

Πλήρης αποκατάσταση όλων των απωλειών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ.

Διεκδίκηση τώρα αυξήσεων στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Διεκδίκηση συντάξεων που θα εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια στα γηρατειά, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής – λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα.

Διεκδίκηση μείωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ, ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ, ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 11πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here