Σαν σήμερα…

0

Σαν σήμερα 24 Ιουνίου – Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε 

217 π.Χ. Οι Ρωμαίοι, με επικεφαλής τον Γάιο Φλαμίνιο Νέπο, πέφτουν σε ενέδρα και ηττώνται από τον Αννίβα στη μάχη της λίμνης Τρασιμένης.

79 μ.Χ. Πεθαίνει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Βεσπασιανός

vespianos

109 Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός εγκαινιάζει το υδραγωγείο Aqua Traiana, το οποίο μεταφέρει νερό από τη λίμνη Μπρατσιάνο, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ρώμης.

1128 Οι δυνάμεις του Αλφόνσου Α΄ νικούν τις δυνάμεις της μητέρας του, Θηρεσίας στη Μάχη του Σάο Μαμέντε, κοντά στη Γκιμαράες.
Μετά τη μάχη, ο μελλοντικός βασιλιάς αποκαλεί τον εαυτό του «πρίγκιπα της Πορτογαλίας», γεγονός που αποτελεί το πρώτο βήμα προς την «επίσημη ανεξαρτησία» που θα λάβει χώρα το 1139 μετά τη μάχη του Ουνρίκε.

1230 Χριστιανική ανακατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου: Αρχίζει η πολιορκία της Χαέν.

1314 Oι 20.000 βαριά οπλισμένοι άνδρες του βασιλιά Εδουάρδου Β’ της Αγγλίας συγκρούονται στο Μπάνοκμπερν με τη δύναμη των 8.000 Σκωτσέζων στρατιωτών του Ρόμπερτ δε Μπρους.
Παρά την αριθμητική ανισότητα, οι Σκοτσέζοι καταφέρνουν καθοριστική νίκη επί των Άγγλων, η οποία ανοίγει το δρόμο για μια ελεύθερη Σκωτία με το Ρόμπερτ δε Μπρους στο θρόνο.

1340 Κατά τη διάρκεια του Εκατονταετή Πολέμου, διεξάγεται η Ναυμαχία του Σλόιζ.
Ο γαλλικός στόλος καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς από τον αγγλικό στόλο που διοικεί αυτοπροσώπως ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ΄ της Αγγλίας.

1497 Ο Τζοβάννι Γκαμπότο (Giovanni Caboto) αποβιβάζεται στη Βόρεια Αμερική, στη Νέα Γη, ηγούμενος της πρώτης ευρωπαϊκής εξερεύνησης της περιοχής από την εποχή των Βίκινγκ.

1519 Πέθανε η Λουκρητία Βοργία, νόθα κόρη του Πάπα Αλέξανδρου του 6ου, που φημολογείται ότι δηλητηρίασε τους τέσσερις συζύγους της

loukritia

1717 Ίδρυση της Premier Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας. Πρόκειται για την πρώτη Ελευθεροτεκτονική Μεγάλη Στοά με επίσημο όνομα «Μεγάλη Στοά του Λονδίνου και του Γουεστμίνστερ».

1798 Δολοφονούνται δια στραγγαλισμού, ύστερα από 40 ημέρες βασανιστηρίων, στις φυλακές Βελιγραδίου, ο πρωτεργάτης της ελληνικής εθνεγερσίας Ρήγας Βελεστινλής-Φεραίος και 7 συνεργάτες του. Τα σώματά τους ρίχνονται στον Δούναβη (ν.η).

rigas 1

1812 Η «Μεγάλη Στρατιά» του Ναπολέοντα εκστρατεύει κατά της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Από τους 685.000 στρατιώτες του Ναπολέοντα, μόλις οι 120.000 θα γυρίσουν πίσω ζωντανοί.

napoleon

1821 Ιδρύεται με απόφαση των Προκρίτων Ύδρας η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα.

1859 Η Μάχη του Σολφερίνο: Δύο μεγάλες στρατιές, οι Γάλλοι με τους Ιταλούς από τη μία πλευρά, και οι Αυστριακοί από την άλλη δίνουν, στο Σολφερίνο της Λομβαρδίας, την πιο φονική μάχη της Ευρώπης, μετά το Βατερλό. Μετά από δεκαπέντε ώρες, η μάχη λήγει με ήττα των Αυστριακών. Το βράδυ της ίδιας μέρας, νικητές και νικημένοι εγκαταλείπουν τους σαράντα χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες και τους τραυματίες τους για να συνεχίσουν αλλού τον αγώνα τους. Με αυτή τη μάχη ανοίγει ο δρόμος για την ιταλική ενοποίηση.

1883 Γεννήθηκε ο αμερικανο-αυστριακός φυσικός και νομπελίστας, Βίκτορ Φραντς Eς, ο οποίος ανακάλυψε τις κοσμικές ακτίνες

1894 H νεοσύστατη Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, με πρόεδρο το Δημήτριο Βικέλα, αποφασίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης στην Αθήνα το 1896.

1901 Ο 19χρονος Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο εκθέτει για πρώτη φορά έργα του στο Παρίσι.

1901 Γεννιέται ο Χάρυ Παρτς (Harry Partch), Αμερικανός πειραματιστής συνθέτης και θεωρητικός της μουσικής, φιλόσοφος και εικαστικός καλλιτέχνης μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της μεταπολεμικής αβάν-γκαρντ.

1911 Γεννιέται ο Χουάν Μανουέλ Φάνχιο (Juan Manuel Fangio), αργεντινός πιλότος της Φόρμουλα 1, πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής.
1911 Γεννιέται ο Ερνέστο Σάμπατο (Ernesto Sabato), φυσικός και συγγραφέας. Ο πατέρας του ήταν Ιταλός και η μητέρα του Ιταλοαλβανίδα. Σπούδασε Φυσική, ωστόσο από νωρίς έδωσε προτεραιότητα στη συγγραφική του δραστηριότητα.
Το 1933 στα φοιτητικά του χρόνια συνδέθηκε με το κομμουνιστικό κίνημα και αναδείχτηκε ΓΓ της Νεολαιιστικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας, όμως αργότερα με «αντισταλινική» φρασεολογία διαφοροποιήθηκε και έφυγε από το ΚΚ Αργεντινής, έμεινε για λίγο διάστημα στη Γαλλία, όπου ξαναεπέστρεψε το 1938 για να συμμετάσχει στην ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Κιουρί, συνέχισε την ακαδημαϊκή του καριέρα, αλλά ουσιαστικά από το 1943 εγκατέλειψε τη φυσική, ενώ εκδιώχθηκε από τη δικτατορία του Περόν.
Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο «Θερβάντες», την υψηλότερη διάκριση για ισπανόφωνο λογοτεχνικό έργο.

1919 Ξεσπά αντεπαναστατικό κίνημα στη Βουδαπέστη. Τα ένοπλα σώματα των εργατών και των στρατιωτών συνέτριψαν τους αντεπαναστάτες. Η ήττα τους όμως ήταν προσωρινή.
Με τη συνδρομή και των Γάλλων ιμπεριαλιστών, οι δυνάμεις της αντεπανάστασης κατάφεραν να ανατρέψουν τη σοβιετική εξουσία την 1/8.

1933  Με την προστασία της αστυνομίας αναχωρούν από την Θεσσαλονίκη με ειδικά ναυλωμένο τρένο 1.000 περίπου μέλη της φασιστικής οργάνωσης Εθνικής Ένωσης Ελλάς (ΕΕΕ) και Άλκιμοι (οργάνωση νεολαίας της ΕΕΕ). Σκοπός τους: να παρελάσουν στην Αθήνα σε μια επίδειξη δύναμης.
Οι εργάτες της Αθήνας και του Πειραιά «υποδέχονται» τους φασίστες με διαδηλώσεις, ενώ και στη Λάρισα το τρένο που τους μετέφερε λιθοβολείται από τους εργαζόμενους της πόλης.
Η πρωτεύουσα στρατοκρατείται.
Επιδρομές της αστυνομίας γίνονται στα γραφεία του Ριζοσπάστη, δεκάδες εργάτες συλλαμβάνονται, ενώ καίρια σημεία πιάνονται από ισχυρές δυνάμεις προκειμένου να διεξαχθεί η πορεία των φασιστών ανενόχλητη. Ωστόσο, στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά διεξήχθησαν πραγματικές μάχες. Οι ΕΕΕλίτες μαζί με τους αστυνομικούς επιτέθηκαν στους εργάτες κάνοντας ακόμα και χρήση όπλων. Ως αποτέλεσμα των δολοφονικών αυτών επιθέσεων έπεσε νεκρός ο εργάτης Π. Θωμόπουλος.

1935 Πεθαίνει ο Κάρλος Γκαρντέλ (Carlos Gardel – Γαρδέλ), Αργεντίνος τραγουδιστής, που ταυτίστηκε με το ταγκό.

1945 Βρετανικά βομβαρδιστικά καταστρέφουν τη «Γέφυρα του ποταμού Κβάι» στα σύνορα Βιρμανίας – Ταϊλάνδης. Χτίστηκε με καταναγκαστική εργασία Άγγλων και συμμάχων αιχμαλώτων, για λογαριασμό των Ιαπώνων κατακτητών. Το επεισόδιο θα δραματοποιηθεί κινηματογραφικά από τον σκηνοθέτη Ντέβιντ Λιν στην ομώνυμη ταινία, με πρωταγωνιστές τους σερ Άλεκ Γκίνες και Γουίλιαμ Χόλντεν.

1947 Στις ΗΠΑ, ο επιχειρηματίας Κένεθ Άρνολντ βλέπει ΑΤΙΑ στο βουνό Ρέινιερ κοντά στην Ουάσινγκτον, οδηγώντας το αεροπλανάκι του. Πρόκειται για την πρώτη μαρτυρία τέτοιου είδους που γνωρίζει ευρεία δημοσιότητα: από την παρομοίωσή τους με «πιατάκια του καφέ» (flying saucers), δημιουργείται η γνωστή φράση «ιπτάμενος δίσκος» για τα ΑΤΙΑ γενικώς.

1952 Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη εργοστάσιο παστερίωσης γάλακτος από την Ένωση Αγελαδοτρόφων της περιοχής. Πρόκειται για την ΑΓΝΟ.

1954 Εξασφαλίζεται οριστικά η ύδρευση της Αθήνας. Θα μεταφέρονται τα νερά της λίμνης Υλίκης, σε ποσότητα 100 εκατ. κυβικών μέτρων το χρόνο.

1962 Πραγματοποιείται στο θέατρο «Πορεία» της Αθήνας το Α’ Εθνικό Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

1964 Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου απαιτεί τα πακέτα των τσιγάρων να φέρουν από εδώ και στο εξής προειδοποιητικά μηνύματα για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού στην υγεία.

1971 Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεσκεπάζει τη νέα συνωμοσία σε βάρος της Κύπρου, για την επιβολή της βίαιης λύσης που συμφωνήθηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα, σύμφωνα με το σχέδιο της τριπλής κατοχής (Ελλάδας – Τουρκίας – ΝΑΤΟ), για την κατάλυση της ανεξαρτησίας του νησιού και τη μετατροπή της σε ορμητήριο του ιμπεριαλισμού κατά των αραβικών και σοσιαλιστικών κρατών.

1974 Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, ο UPC (Διεθνής Κωδικός Παραγωγής) ο πρόγονος του σημερινού γραμμωτού (ή γραμμικού) κώδικα (barcode), προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των εκεί σούπερ μάρκετ για γρηγορότερη διακίνηση των αγαθών από τα ταμεία.

1975 Ένα Μπόινγκ 727 των Ανατολικών Αερογραμμών των ΗΠΑ πέφτει κοντά στο αεροδρόμιο «Κένεντι». Σκοτώνονται οι 113 από τους 124 επιβαίνοντες

1988 Εκδίδεται η εγκύκλιος των μεταγραφών, βάσει της οποίας δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα στις ομάδες να χρησιμοποιούν έναν αλλοδαπό παίκτη στο πρωτάθλημα. Εννέα από τις δέκα ομάδες του πρωταθλήματος κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος.

1999 Η κιθάρα με την οποία ο Έρικ Κλάπτον ηχογράφησε το “Layla” πωλείται σε δημοπρασία έναντι του ποσού των 497.500 δολαρίων.

2016 Ανακοίνωση της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το Brexit κέρδισε με διαφορά περίπου 1,3 εκατομμυρίων ψήφων σε δημοψήφισμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ