Τα νέα της Περιφέρειας…

0
Καταγράφηκαν 33 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Πέμπτη 20 Μαΐου

Posted: 20 May 2021 12:06 PM PDT

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Πέμπτη 20 Μαΐου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 1.918.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη 20 Μαΐου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 20 Μαΐου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.918, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 385.444 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 28 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.157 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 626 (61,8% άνδρες). Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.314 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 295 (ημερήσια μεταβολή -3,28%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 317 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 54, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.641 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη”.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Πέμπτη 20 Μαΐου καταγράφηκαν 33 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 10.242.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 4, στην Π.Ε. Αρκαδίας 9, στην Π.Ε. Κορινθίας 12, στην Π.Ε. Λακωνίας 4 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 4.

Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Πέμπτη 20 Μαΐου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 79 άτομα (τα 5 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 8, στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 3, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 28, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 16 (τα 5 σε ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 10 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 14.

Εικόνες καταστροφής στα Γεράνεια Ορη, πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους καμένα από την μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία

Posted: 20 May 2021 12:05 PM PDT

Τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δάσους είχε κάψει μέχρι αργά το απόγευμα σήμερα Πέμπτη 20 Μαΐου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ χθες Τετάρτη 19 του μήνα στα Γεράνεια, στην περιοχή του Σχίνου, ανατολικά του Λουτρακίου.

Από τις πρώτες ώρες προσέτρεξαν στην πιο πάνω περιοχή του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας δυνάµεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δεδομένου του γεγονότος ότι η φωτιά εξελισσόταν σε δύσβατη περιοχή, τα πεζοπόρα σώματα τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να προστατευθεί κατά το δυνατό καλύτερα η ανθρώπινη ζωή και οι περιουσίες των κατοίκων.

Καθώς είχε ήδη νυχτώσει, δεν μπορούσε να γίνει επιχείρηση από εναέρια µέσα, τα οποία ξεκίνησαν ρίψεις νερού από τις 6 το πρωί σήμερα Πέμπτη, συνδράμοντας τις επίγειες δυνάμεις. Ειδικότερα, μέχρι αργά το απόγευμα σήμερα επιχειρούσαν, από αέρος 8 Καναντέρ, 9 PZL και 3 ελικοπτερα, ενώ στο έδαφος μάχη με τις φλόγες έδιναν 182 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων, 62 οχήματα, το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος. Συνδράμουν επίσης 4 υδροφόρες και δύο ελαστιχοφόροι φορτωτές που διατέθηκαν από την Π.Ε. Κορινθίας, παράλληλα με αντίστοιχα οχήματα από τους Δήμους Λουτρακίου – Περαχώρας και Μεγαρέων, όπως επίσης και εθελοντές.

Προληπτικά εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά και οι μονές του Αγίου Ιωάννη Μακρινού και της Αγίας Παρασκευής.

Το έργο της κατάσβεσης, που δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό οι ισχυρότατοι άνεμοι στην περιοχή, συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ παρών είναι και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου

Την περιοχή επισκέφτηκε από πολύ νωρίς το πρωί σήμερα και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος ενημερώθηκε επιτόπου για την κατάσταση, δηλώνοντας ότι η Περιφέρεια είναι έτοιµη να συνδράμει µε ό,τι ακόµα της ζητηθεί, ενώ προετοιμάζεται ήδη η κήρυξη της πυρόπληκτης περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παράλληλα δε έγινε ήδη ορισμός επιτροπής για τον καθορισμό των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Στον τόπο εξέλιξης της φωτιάς βρίσκονται επίσης, από τις πρώτες ώρες, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας, ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλης Χαντζής, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Ηλίας Πανταζόπουλος και η προϊσταμένη του Τµήµατος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κορινθίας Ρούλα Χαρίτου.

Αργά το απόγευμα σήμερα γνωστοποιήθηκε ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχίνο, στο ύψος του 21ου χιλιομέτρου της επαρχιακής οδού Μεγάρων – Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι, στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι, στην οδού Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα, στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, στην περιοχή Πευκενέας, στην οδό Χανίων από το ύψος Αγίου Ιερόθεου στο ρεύμα προς Χάνι, στην περιοχή Κρύα Βρύση, στην οδό Μοράβα από το Εθνικό Στάδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.

Σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, σήμερα το απόγευμα, επιβεβαιώνεται ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από ελαιώνα και από καύση υπολειμμάτων και κλαδιών, κάτι που διαχειρίζεται το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, το οποίο διερευνά τα αίτια της φωτιάς από χθες το βράδυ

* Η δορυφορική φωτογραφία με την έκταση της πυρκαγιάς έχει ληφθεί από τον ιστότοπο FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA

Ενημέρωση για τον αλιευτικό τουρισμό αύριο Παρασκευή στην Κοιλάδα Ερμιονίδας

Posted: 20 May 2021 11:55 AM PDT

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τον αλιευτικό τουρισμό θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 21 Μαΐου στην Κοιλάδα της Ερμιονίδας.

Η εκδήλωση, που διοργανώνουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα είναι προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα και θα λάβει χώρα στο Valley Cafe.

Στο πλαίσιο της αυριανής εκδήλωσης θα μιλήσουν ο Γώργος Λουρδής συνιδρυτής και συνεργάτης του Fishing Trips με θέμα “Η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού, από την Πελοπόννησο σε όλη την Ελλάδα”, η Χριστίνα Καλαθά διευθύντρια του Ενδιάμεσου Φορεά Αλιείας του Δικτύου Συνεργασίας της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής με θέμα “Αλιευτικός τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός, εναλλακτικό εισόδημα» και ο Αναστάσιος Λαδάς της Poros Fishing Trips με θέμα “Μια βιωματική εμπειρία αλιευτικού τουρισμού”. Στη συνέχεια, ο συνεργάτης της “Πάρνωνας” Α.Ε. Μαρίνης Γιώργος Κανελλόπουλος θα παρουσιάσει το σχέδιο της 1ης Πρόσκλησης “Ιδιωτικές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτιών περιοχών” που δημοσιοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Αλιείας, Προτεραιότητα 4 του ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020 (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας).

Παρόντες στην εκδήλωση θα είναι, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος και Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, καθώς επίσης και ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος.

Προκηρύχθηκε από το Υπερταμείο ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Posted: 20 May 2021 11:52 AM PDT

Στην προκήρυξη διαγωνισμού με αντικείμενο την επιλογή συμβούλων για την αξιοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας προχώρησε η ΕΕΣΥΠ (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας), γνωστή και ως Υπερταμείο.

Ο διαγωνισμός, ειδικότερα, αφορά την επιλογή χρηματοοικονομικού, τεχνικού/κυκλοφοριακού και νομικού συμβούλων, οι οποίοι θα κληθούν να εξετάσουν ενδελεχώς τον διεθνή αερολιμένα Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” με στόχο να διαμορφώσουν άποψη για τις επενδυτικές ανάγκες ώστε να προχωρήσουν στον σχεδιασμό διαγωνισμού αντικείμενο του οποίου θα είναι η ανάθεση μακροχρόνιας σύμβασης παραχώρησης.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι και την εκδήλωση της πανδημίας, το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας -ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα- ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο στη χώρα μας, καθώς αποτελεί επί της ουσίας την μοναδική πύλη προς την τουριστικά “παρθένα” αλλά δυναμικά αναπτυσσόμενη στον τομέα αυτό περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου.

Προχωρεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε προσφυγή στο ΚΑΣ για το Τζάνε – Καλαμάκι

Posted: 20 May 2021 11:51 AM PDT

“Ετοιμαζόμαστε για την προσφυγή που θα κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως προς την απόφαση του ΚΑΣ για το θέμα του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι, αναφορικά με την αρχαία ακρόπολη του Πεταλιδίου” γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

“Η εκτίμησή μας είναι ότι η πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ συγκρούεται ευθέως με προηγούμενη που το ίδιο όργανο είχε λάβει το 2015, αλλά και ενδιάμεσες αποφάσεις του 2018” συνέχισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

“Εχουν αντιμετωπιστεί -και επιλυθεί- κατά καιρούς μεγαλύτερα ζητήματα από το εν λόγω και γι’ αυτό θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπολογίζεται το κόστος που συνεπάγεται το σταμάτημα του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ενωση έργου στον οδικό αυτό άξονα. Η οποία, είναι βέβαιο ότι θα καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει το εν λόγω έργο στο σύνολό του -κάτι που σημαίνει φυσικά ότι η δαπάνη αυτή θα μετακυλιστεί στην Περιφέρεια. Είναι πραγματικά κρίμα να μην λαμβάνεται υπόψη αυτή η συνέπεια” είπε ο περιφερειάρχης. Και κατέληξε:

“Εχω διαβεβαίωση ότι μετά την κατάθεση της προσφυγής θα βρεθεί στην περιοχή του Πεταλιδίου κλιμάκιο του ΚΑΣ να εξετάσει τις εναλλακτικές λύσεις που έχουμε προτείνει ως Περιφέρεια. Αν τελικά δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, τότε προφανώς θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να αναλάβει την ευθύνη. Θα διεκδικήσουμε από το ελληνικό δημόσιο την ολοκλήρωση του δρόμου”.

Διευκρινίσεις επί των μεταβολών στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Posted: 20 May 2021 11:46 AM PDT

Οι μεταβολές που επέρχονται στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο “Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών”, επισημαίνονται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα

Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, οι μεταβολές κρίνονται αναγκαίες καθώς ως “αποτέλεσμα της εφαρμογής του μοντέλου της «απλής αναλογικής» ήταν περιπτώσεις όπου ο Περιφερειάρχης να μην έχει την πλειοψηφία στο ανώτατο βουλευόμενο – αποφασιστικό όργανο της Περιφέρειας και, κατά συνέπεια, να στερείται της δυνατότητας άσκησης της πολιτικής για την οποία ψηφίστηκε από το εκλογικό σώμα.

Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου επιδιώκεται να αρθεί αυτό το αδιέξοδο και διασφαλίζεται  η κυβερνησιμότητα των Περιφερειών.

Κρίσιμη αλλαγή που επέρχεται με το σχέδιο νόμου είναι η καθιέρωση ελαχίστου ποσοστού εκλογής ενός συνδυασμού κατά την αρχική ψηφοφορία (1η Κυριακή) καθώς  θεωρείται επιτυχών ο συνδυασμός που πλειοψήφησε με ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τρία τοις εκατό (43% + 1 ψήφος) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων, όπως επίσης και το δικαίωμα εκλογής περιφερειακού συμβούλου από συνδυασμό ο οποίος κατά την αρχική ψηφοφορία (α’ γύρο) συγκέντρωσε ποσοστό τουλάχιστον τρία τοις εκατό (3%)”.

Αναλυτικά, τις μεταβολές που επέρχονται μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Εγκύκλιος για την αδειοδότηση αθλητικών εγκαταστάσεων

Posted: 20 May 2021 11:44 AM PDT

Aναρτήθηκε στη Διαύγεια η υπ’ αρίθμ. 224037/18-5-2021 εγκύκλιος σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αδειοδότηση αθλητικών εγκαταστάσεων της ομάδας Ζ1.

Tην σχετική εγκύκλιο μπορείτε να δείτε εδώ.

Η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Posted: 20 May 2021 11:42 AM PDT

Διαμαρτυρία για το προωθούμενο από το υπουργείο Εσωτερικών νομοσχέδιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς απέστειλε προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου.

Στην εν λόγω διαμαρτυρία το υπό διαβούλευση ευρισκόμενο νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται ως “τοξικό και για τους πολίτες και για τα ζώα και για την τοπική αυτοδιοίκηση”, ενώ επισημαίνεται παράλληλα η αντίθεση που εκφράζουν σε αρκετά σημεία επιστημονικοί και άλλοι σύλλογοι.

Τιμήθηκε η επέτειος της μάχης στο Μανιάκι

Posted: 20 May 2021 11:41 AM PDT

Η επέτειος της μάχης στο Μανιάκι τιμήθηκε σήμερα Πέμπτη 20 Μαΐου, με εκδηλώσεις, στο Μανιάκι και την Φλεσσιάδα. Η μάχη εναντίον των στρατευμάτων του Ιμπραήμ και η θυσία σε αυτή του Παπαφλέσσα και των συμπολεμιστών του, έλαβε χώρα στις 20 Μαΐου του 1825 και έμεινε στην ιστορία, καθιστώντας τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.

Στις 10.30 το πρωί τελέστηκε τρισάγιο στον ανδριάντα του Παπαφλέσσα, στα Ταμπούρια Φλεσσιάδος, από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομο και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Μισή ώρα αργότερα, στις 11, τελέστηκε τρισάγιο στον ανδριάντα του ήρωα, στο Μανιάκι, από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφανιών, εκφώνηση ομιλίας από τον πανεπιστημιακό καθηγητή Θανάση Χρήστου, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στεφάνια κατέθεσαν, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, γενικός γραμματέας Εθνικής Αμυνας Αντώνης Οικονόμου, ο εκπρόσωπος της Βουλής βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Καλαμάτας, διοικητής της 120 ΠΕΑ σμήναρχος Κώστας Καραβλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Τάκης Καρβέλας, ο πρόεδρο Μανιακίου Σταύρος Σταθόπουλος και εκπρόσωποι των οικογενειών των απογόνων του Παπαφλέσσα Θανάσης Δικαίος και Παναγιώτης Φλέσσας.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση ήταν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ