Τα μουσεία σε όλο το κόσμο γίνονται δίπλα στα ιστορικά μνημεία.

0

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

Διαβάσαμε από το δήμαρχο μας τα παρακάτω.

«Η καταγραφή και ανάδειξη της συμμετοχής αυτής είναι και ο στόχος της πρότασης που έχουμε υποβάλλει στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για τη δημιουργία Ψηφιακού Ιστορικού Μουσείου με τίτλο «Ηρώων Αποτυπώματα», το οποίο θα φιλοξενεί φυσικά και ψηφιακά εκθέματα.

Το εν λόγω μουσείο το οποίο θα βρίσκεται στο Παράλιο Άστρος θα παρουσιάζει τα γεγονότα, τους πρωταγωνιστές, τους σταθμούς και τις διαχρονικές επιρροές τους που έλαβαν χώρα από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι την ίδρυση του ελληνικού κράτους.»

Τα μουσεία σε όλο το κόσμο γίνονται δίπλα στα ιστορικά μνημεία.

Ευχόμαστε ο κοινός νους να επικρατήσει και το  προτεινόμενο Ψηφιακό  Μουσείο να  γίνει δίπλα στον «Ιερό Χώρο» της Β΄Εθνοσυνέλευσης . Μπορεί να στεγασθεί στο Ιδρυμα Ζαφείρη , στη σχολή Καρυτσιώτη με τα άλλα εκθέματα η  και  προσωρινά σε άλλο γειτονικό κτήριο .

Σε όλο το κόσμο τέτοια σχέδια γίνονται φανερά και δημόσια, με την δημόσια συναίνεση.  Ευχόμαστε ο δήμαρχος να καταθέσει  δημόσια τα σχέδια και τις προτάσεις για το προτεινόμενο Ψηφιακό Μουσείο  και να αφουγκρασθεί τις τοπικές κοινωνίες, που σίγουρα θα καταθέσουν τις δικαιολογημένες προτάσεις τους.

Πιστεύουμε ότι ο κοινός νους θα επικρατήσει και το Δ.Σ. του δήμου θα αποφασίσει αιτιολογημένα για την μοναδική και φυσιολογική θέση του προτεινόμενου μουσείου  με τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας.

Όλα πρέπει να γίνονται δημόσια, φανερά και γραπτά.

Είναι η γνώμη μας  αν ποτέ φτιάξουμε μουσείο στο δήμο μας η μοναδική τοποθεσία του  είναι η πλατεία Καρυτσιώτη , δίπλα στον «Ιερό Χώρο» της Β΄Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.

Κάθε άλλη επιλογή θα είναι μια αιώνια ντροπή, έναι μεγάλο αίσχος, ένα στίγμα που δεν θα σβήσει ποτέ.

Παρακαλούμε δημόσια τον δήμαρχο μας και το Δ.Σ. του δήμου  με ηρεμία να αφουγκρασθούν την τοπική κοινωνία και να αποφασίσουν ανάλογα. Τέτοιες αποφάσεις απαιτούν την έγκριση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και δεν πρέπει ποτέ να αποφασίζουμε βιαστικά και  στα κρυφά .

Διαφορετικά η επόμενη δημοτική αρχή θα αποφασίσει τελικά με πρόγραμμα εγκριμένο από τους συνδημότες μας .Η θέση του μουσείου στον τόπο  μας , σε μια σχετικά μικρή κοινωνία , είναι μεγάλο θέμα και όλοι πρέπει να πούμε την γνώμη μας  και δεν είναι  σωστό, ηθικό και λογικό να αποφασίζουν 2-3 άνθρωποι, όποιοι και είναι αυτοί.

Θυμίζουμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους.

Με την ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790 2329 π.ε-12-01-2011 απόφαση εγκρίθηκε η “Μελέτη Άρσης Ετοιμορροπίας Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους με όρους (ΑΔΑ-4Α9Γ-99 )και στις 22-04-2013 υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την εκτέλεση του έργου μεταξύ  του τέως ΥΠΑΙΘΠΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Οι εγκριθείσες εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014 και ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2015.

Την 12-1-2011 με την ΑΔΑ-4Α9Γ-99  το ΥΠΠΟΑ  έθεσε τους όρους του έργου μεταξύ άλλων τα παρακάτω.

“8.Να εκπονηθεί πλήρης και ολοκληρωμένη μελέτη <αρχιτεκτονική, στατική, Η-Μ> για την στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου για τη λειτουργεία του ως σύγχρονου μουσείου”.

“.….ἀ) Έλεγχο στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού  και πλήρη μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου που θα προσδιορίζει τις αναγκαίες εργασίες επισκευής και ενίσχυσης όπως …..”

 

Την 22-7-2016 με το έγγραφο Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 244604/146538/2951,  μεταξύ άλλων αναφέρει “…Οι εγκριθείσες εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014 και ολοκληρώθηκαν  το Δεκέμβριο του 2015″….”Έπειτα από όλες τις ανωτέρω εγκεκριμένες εργασίες, οι αρχαιότητες επανατοποθετήθηκαν τόσο στην αποθήκη όσο και στο χώρο της έκθεσης. Το Μουσείο είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει αλλά δεν υπάρχει μόνιμο ημερήσιο προσωπικό”….

 

Ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  για πολύ καιρό  τα «μασάνε» , θα δούμε, περιμένουμε, έλεος πια.

 

Απαιτούμε από το Δ.Σ. του δήμου μας να μας πουν σήμερα   δημόσια, γραπτά και φανερά την αλήθεια, για το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους.

#astrosgreecgr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ