Παπαηλιού για το νομοσχέδιο του του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ)2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17/4/19

0

Γιώργος Παπαηλιού Βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία)

Με το νομοσχέδιο η αρχή της καλής νομοθέτησης «πάει περίπατο» και τίθενται εμπόδια στην ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης

Οι εισαγόμενες ρυθμίσεις κινούνται αφενός στη λογική της νομοθέτησης βάσει της επικαιρότητας των πρωτοσέλιδων και των βραδυνών «δελτίων ειδήσεων» και συνεπώς της παραπομπής και επίκλησης του θυμικού της κοινής γνώμης και αφετέρου στη λογική της περιστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών, χωρίς  συστηματικότητα και επιστημονική τεκμηρίωση

Με την κατ΄ έγκληση δίωξη των αδικημάτων των τραπεζικών στελεχώνενισχύονται τα εγκλήματα του «λευκού κολλάρου», το οικονομικό έγκλημα και κατ’ επέκταση η διαφθορά

Δεν μπορεί να αναμένει κάποιος κάτι διαφορετικό από ένα κόμμα που οφείλει 392 εκ. ευρώ στις Τράπεζες. Δηλαδή επί ηγεσίας Κυρ.Μητσοτάκη το χρέος διπλασιάστηκε εις βάρος των κορόϊδων πολιτών, οι οποίοι  χαρακτηρίζονται από κυβερνητικά στελέχη «τζαμπατζήδες» και «μπαταχτσήδες», όταν δεν μπορούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και αρχίζουν να «βγαίνουν στο σφυρί» οι πρώτες κατοικίες λόγω χρεών. Πρόκειται για πρόκληση  και προσβολή  της κοινωνίας

Η βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης αντιμετωπίζεται με  πολιτικές-μέτρα που δεν λαμβάνονται από την κυβέρνηση της ΝΔ (π.χ. πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων, κάλυψη των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών, βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών κτλ)

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή και  στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ)2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17.4.2019 …»  είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής :

Ακόμη ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης του «συστήματος Μητσοτάκη» της ΝΔ  με παραπλανητικό-λειψό τίτλο, αφού, μέσω αυτού, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρύβονται  πίσω από την ενσωμάτωση κοινοτικής  Οδηγίας, την  Οδηγία (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας των μέσων πληρωμής πλην των μετρητών.

Εισάγονται προς ψήφιση  τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μετά από μικρό χρονικό διάστημα  από τις προηγούμενες ( τροποποιήσεις), με τρόπο αποσπασματικό.

Μάλιστα αυτές εισάγονται χωρίς δημόσια διαβούλευση, ούτε καν ενημέρωση των ενδιαφερομένων-των εμπλεκόμενων.

Έτσι και εν προκειμένω η αρχή της καλής νομοθέτησης «πάει περίπατο».

Με αυτό τον τρόπο τίθενται εμπόδια στην ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης, αφού  η πρακτική των συνεχόμενων αλλαγών δεν επιτρέπει  οι νέοι Ποινικός και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας του 2019 να λειτουργήσουν και να κριθούν στην πράξη.

Οι εισαγόμενες ρυθμίσεις κινούνται αφενός στη λογική της νομοθέτησης βάσει της επικαιρότητας των πρωτοσέλιδων και των βραδυνών «δελτίων ειδήσεων» και συνεπώς της παραπομπής και επίκλησης του θυμικού της κοινής γνώμης και αφετέρου στη λογική της περιστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών, χωρίς  συστηματικότητα και επιστημονική τεκμηρίωση.

Ειδικότερα, επέρχεται τροποποίηση του ποινικού κώδικα αναφορικά με τη γενική διάταξη για την έγκληση. Οι σχετικές ρυθμίσεις-τροποποιήσεις (αλλαγές) ή μη είναι απολύτως προβληματικές. Συγκεκριμένα, τα αδικήματα της απιστίας διώκονται κατ’ έγκληση ακόμα και αυτό της κακουργηματικής απιστίας των τραπεζιτών. Είναι ευνόητο, ότι  τα αδικήματα αυτά πρέπει να διώκονται αυτεπαγγέλτως, διότι είναι δύσκολο έως αδύνατον να ευρεθούν αυτοί που θα αναλάβουν το βάρος της καταγγελίας . Με την κατ΄ έγκληση δίωξη αυτών των αδικημάτων,  ενισχύονται τα εγκλήματα του «λευκού κολλάρου», το οικονομικό έγκλημα και κατ’ επέκταση η διαφθορά.

Επιπλέον δεν είναι δυνατόν μικρότερης οικονομικής και κοινωνικής απαξίας αδικήματα να διώκονται αυτεπαγγέλτως και για τη δίωξη της κακουργηματικής απιστίας να απαιτείται έγκληση.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη συνιστά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, που δεν τολμά να θίξει τους φορείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των τραπεζών, διότι και η ίδια είναι εξαρτημένη από αυτούς.

Δεν μπορεί να αναμένει κάποιος κάτι διαφορετικό από ένα κόμμα που οφείλει 392 εκ. ευρώ στις Τράπεζες. Δηλαδή επί ηγεσίας Κυρ.Μητσοτάκη το χρέος διπλασιάστηκε εις βάρος των κορόϊδων πολιτών, οι οποίοι  χαρακτηρίζονται από κυβερνητικά στελέχη «τζαμπατζήδες» και «μπαταχτσήδες», όταν δεν μπορούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και αρχίζουν να «βγαίνουν στο σφυρί» οι πρώτες κατοικίες λόγω χρεών. Πρόκειται για πρόκληση  και προσβολή  της κοινωνίας.

Το πολιτικό ζήτημα είναι μείζον και τα ερωτήματα αμείλικτα. Διότι δεν μπορεί ένα κόμμα και ένας πρωθυπουργός τόσο εξαρτημένοι από τις Τράπεζες να ασκήσουν πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας

Οι εισαγόμενες τροποποιήσεις για την «τρομοκρατία» εν τέλει  έχουν ως αποτέλεσμα την ανασφάλεια του πολίτη και την περαιτέρω περιστολή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του.

Ειδικότερα με την αλλαγή του ρήματος ως στοιχείου της αντικειμενικής υπόστασης της παράνομης πράξης από «προκαλεί» σε «υποκινεί», όπως και με την απάλειψη του όρου «δημόσια», μία συγκεκριμένη έννοια που αφορά αόριστο αριθμό ατόμων που δεν συνδέονται μεταξύ τους,   διευρύνεται υπερβολικά η ρύθμιση και ποινικοποιείται η  τοποθέτηση πλαίσιο ακόμη και μιας ιδιωτικής επικοινωνίας..

Με αυτό τον τρόπο πλήττεται εν τέλει η ελευθερία της σκέψης αλλά και της έκφρασης. Ποινικοποιείται με αυτόν τον τρόπο η υποκίνηση στο πλαίσιο ακόμα και μιας ιδιωτικής επικοινωνίας.

Οι αναβολές στο πρόσωπο των δικηγόρων εμφανίζονται ως η κύρια αιτία της βραδύτητας απονομής της δικαιοσύνης.

Όμως η βραδύτητα έχει διαρθρωτικό και πολυσύνθετο χαρακτήρα και δεν αντιμετωπίζεται με μεμονωμένα «λαϊκίστικα» μέτρα κατόπιν πιέσεων ή νομοθετικών εμπνεύσεων. Αντιμετωπίζεται με  πολιτικές-μέτρα που δεν λαμβάνονται από την κυβέρνηση της ΝΔ (π.χ. πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων, κάλυψη των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών, βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών κτλ).

Η προτεινόμενη ρύθμιση, πέραν του ότι είναι πλήρως ανεφάρμοστη, αφού αγνοούνται όλες οι άλλες παράμετροι του προβλήματος (π.χ. φορτωμένα πινάκια).

στρέφεται κατά  των πολιτών, αφού φαλκιδεύει τα υπερασπιστικά δικαιώματά τους, διότι έτσι θα δικάζονται πολλά πλημμελήματα χωρίς δικηγόρο και κακουργήματα χωρίς τον δικηγόρο της επιλογής τους. Είναι προφανές, ότι παραβιάζεται το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ για τη δίκαιη  δίκη.

αλλά  και κατά των δικηγόρων, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να ασκήσουν, την επαγγελματική αποστολή τους-το επαγγελματικό καθήκον τους με τον πλέον πρόσφορο τρόπο.

Πάντως, η εκ μέρους της κυβέρνησης εσφαλμένη προσέγγιση ομολογήθηκε με την απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ