Οι Χρυσές σελίδες της Βόρειας Κυνουρίας στην ιστορία της Κλεφτουριάς και της Επανάστασης του 1821,από τους μαθητές του ΕΠΑ.Λ Άστρους(video)

2
  • Οι Χρυσές σελίδες της Βόρειας Κυνουρίας στην ιστορία της Κλεφτουριάς και της Επανάστασης του 1821.

Στο σημαντικό κεφάλαιο της Κλεφτουριάς και της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η Βόρεια Κυνουρία κατέχει πολλές χρυσές σελίδες της ιστορίας μας. Εκατοντάδες πρόσωπα και γεγονότα έπαιξαν εδώ καθοριστικό ρόλο, στον αγώνα για την πολυπόθητη λευτεριά.

Οι πολυτραγουδισμένοι Αητοί του Μαλεβού και Κλέφτες του Πάρνωνα κράτησαν ζωντανή την ελπίδα ενώ φιλικοί, χορηγοί, φωτισμένοι κληρικοί και δάσκαλοι, ονομαστοί καπεταναίοι και χιλιάδες αγωνιστές έχουν σημαντική προσφορά και έγραψαν σελίδες δόξας λαμπρές το 1821.

Τα Βέρβενα ,ο Άγιος Πέτρος και ο Πραστός υπήρξαν σημαντικά κέντρα της Επανάστασης. Στα Βέρβενα δημιουργήθηκε στρατόπεδο και λειτούργησε το πρώτο οργανωμένο φροντιστήριο του Αγώνα.

Η μάχη των Βερβένων και των Δολιανών, στις 18 Μαΐου 1821, υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της Επανάστασης. Το θέρος του 1822 ο Άγιος Ιωάννης διετέλεσε έδρα της Κυβέρνησης και πρωτεύουσα της Επαναστατημένης Ελλάδας.

Το Μάρτιο κι Απρίλιο του 1823 έλαβε χώρα στο Άστρος η Β’ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων.

Τον Ιούλιο κι Αύγουστο του 1826 οι ορδές του Ιμπραήμ θα δεχθούν σημαντικά πλήγματα και θα ταπεινωθούν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Περδικόβρυσης, στο Σώσιμο Σπήλαιο Πλατάνου, στο κάστρο της Ζάγκολης στη Σίταινα, στον Πύργο του Καψάμπελη στην Καστάνιτσα και στο κάστρο των Ζαφειροπουλαίων στο Παράλιο Άστρος.

Η προσφορά της Βόρειας Κυνουρίας στην Επανάσταση του 1821 ξεδιπλώνεται αναλυτικά μέσα από τα Απομνημονεύματα του Αγιοπετρίτη Φιλικού, πρόκριτου κι οπλαρχηγού Αναγνώστη Κοντάκη αλλά και την Ελληνική Ιστορία.

Δείτε το video

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Άστρους για μια πρώτη προσέγγιση της ιστορίας του τόπου, αναφορικά με την επανάσταση του 1821. Ελπίζω στο μέλλον να γίνει μια λεπτομερή καταγραφή της περιόδου αυτής μια και υπάρχουν πολλά ευρήματα, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να παρουσιαστούν σε μια ταινία, η οποία θα μπορέσει να πει τα πράγματα αντικειμενικά όπως έγιναν, προκειμένου να αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για να μαθαίνουν την ιστορία του τόπου τους !!!

    YOUTUBE.COM

  2. Αξιέπαινη προσπάθεια , ας μην κρύβουμε τίποτα, και έχουμε πολλά.

    “Ελλάδα 2021”: Ο Άγιος Ιωάννης (Αγιάννης) Κυνουρίας , ήταν η πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους το 1822

    https://www.astros-kynourianews.gr/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-2021-%ce%bf-%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%ba/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ