Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

0

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΟΥΠΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

Η πρώτη συνάντηση Επιμελητηρίων και φορέων με τον Ελληνορωσικό Σύνδεσμο Φιλίας και Συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Ιανουαρίου στα γραφεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας κ. Γιάννης Τζεν, αναφέρθηκε εκτενώς στις ευκαιρίες εξαγωγών προϊόντων, υπηρεσιών και επενδύσεων στην Ρωσική αγορά, καθώς και για την οργάνωση ημερίδας πάνω σε αυτά τα θέματα. Ο κ. Τρουπής, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την πρωτοβουλία της «σημαντικής συνάντησης», όπως την χαρακτήρισε, που είχε ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος Φιλίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ζήτησε να γίνουν και άλλες συναντήσεις πριν την ανακοίνωση της ημερίδας προκειμένου να λάβουν ενεργά μέρος στη διαδικασία διαμόρφωσης προγραμματισμού της ημερίδας τόσο οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς όσο και οι εξαγωγείς και εν δυνάμει εξαγωγείς.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου www.arcadianet.gr

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ,ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ
Αναρτήθηκε η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη διαδικασία προ-επιλογής ερευνητικών προτάσεων στο πλαίσιο της Πράξης «Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές – κύκλος Β’», (ΕΠ ΑΝΑΔ-ΕΔΒΜ), για την αντιμετώπιση του brain drain. Ο προϋπολογισμός των προτάσεων που θα προ-επιλεγούν ανέρχεται στα 20.000.000 ευρώ. Η υποβολή ερευνητικών προτάσεων θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού «Συστήματος υποβολής»: https://edbm.grnet.gr/SubmissionPlatform/, το οποίο θα είναι ανοικτό από την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου και ώρα 12:00 έως και την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 23:59. Αναλυτικά η διαδικασία προ-επιλογής ερευνητικών προτάσεων, περαιτέρω πληροφορίες και χρήσιμα έγγραφααναρτώνται στον ιστότοπο της ΕΥΔ του ΕΠ ΑΝΑΔ-ΕΔΒΜ.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ
Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι τις 25/1/2019 τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο: «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2015/2436 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2015 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών περί σημάτων (EEL 336 της 16.12.2015)». Μία από τις βασικές αλλαγές στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου είναι η δυνατότητα για κατοχύρωση νέων, «μη παραδοσιακών» μορφών σημάτων, όπως σήματα μοτίβου ή τρισδιάστατα, ολογραφικά και ηχητικά σήματα ή σήματα κίνησης, εφόσον έχουν διακριτική ικανότητα και τα οποία είναι δυνατό να κατατίθενται και γίνονται αποδεκτά σε ηλεκτρονικά αρχεία, στο ηλεκτρονικό πλέον μητρώο της Δ/νσης Σημάτων.

ΠΣΕ: ΡΕΚΟΡ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2018, ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2019
Με νέο ρεκόρ στις εξαγωγές εκτιμά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων ότι έκλεισε το 2018, ενώ προβλέπει περαιτέρω αύξηση για το 2019, μέσα από την επέκταση τόσο σε νέες αγορές όσο και με νέα προϊόντα. «Οι προβλέψεις, βασιζόμενες στα αποτελέσματα των εξαγωγών του 2018 (έως και τον Δεκέμβριο που υπάρχουν στοιχεία), είναι αυξημένες και πάμε για ιστορικό ρεκόρ», υποστήριξε σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Σακελλαρίδη. Η ίδια επεσήμανε ότι «το 2019, απαλλαγμένο –αν και όχι απόλυτα– από τους περιορισμούς των μνημονίων (capital controls κ.λπ.), παρουσιάζει μια δυναμική αύξησης των εξαγωγών μας σε νέες αγορές και νέα προϊόντα με ορατό στόχο ένα νέο ρεκόρ».
ΤΟ ΣτΕ ΕΚΡΙΝΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
Συνταγματική έκρινε τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία ότι δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, με την οποία καθορίστηκαν οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Ακόμα, κρίθηκε ότι η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη -σε εθνική κλίμακα- τουριστική κίνηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ