ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΡΑΣΕΩΝ Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους

3

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει ο Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Μουσείου, πραγματοποιήθηκαν οι εξής ενέργειες:

Α) Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή του Βουλευτή Αρκαδίας κ. Κων/νου Βλάση, του Δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας Γιώργου Καμπύλη, του Προέδρου της Κοινότητας Άστρους Κωνσταντίνου Μπάρλα, της Προέδρου και του μέλους του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους Δρ. Σμαράγδης Αρβανίτη και Πέτρης Δικαίου.

Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους. Για την ιστορία: Έγινε αναφορά στο έγγραφο του ΥΠΠΟ του 2011 με το οποίο είχε εγκριθεί η μελέτη της άρσης της ετοιμορροπίας του κτηρίου, σύμφωνα με συγκεκριμένους όρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται «η εκπόνηση πλήρους και ολοκληρωμένης μελέτης (αρχιτεκτονικής, στατικής και Η/Μ) για τη στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου και για τη λειτουργία του ως σύγχρονου μουσείου».

Όπως, όμως, επισημαίνεται σε έγγραφο της Δ/νσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΔΑΒΜΜ) από το 2016, «το κτήριο δεν ήταν κατάλληλο για τη λειτουργία του ως Μουσείο, μόνο με τη λήψη των προβλεπόμενων από τη μελέτη μέτρων για την άρση της ετοιμορροπίας». Ως εκ τούτου, και κατόπιν νέου σχετικού αιτήματος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, εκπονήθηκε και κατατέθηκε μελέτη στατικής επάρκειας τον Ιούλιο του 2021. Ζητείται, όμως, από τη ΔΑΒΜΜ η επανυποβολή της, καθώς αποτελεί τμήμα μόνο της ολοκληρωμένης μελέτης που απαιτείται (βλ. έγγραφο 2017).

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας ενημέρωσε την Υπουργό για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2019 έως και σήμερα και δεσμεύτηκε πως από την πλευρά του αναλαμβάνει να εξασφαλίσει τους πόρους για την εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται προκειμένου να επαναλειτουργήσει το Μουσείο.

Η Υπουργός, με τη σειρά της, σημείωσε πως αναμένει την εκπόνηση και κατάθεση των απαιτούμενων μελετών και δεσμεύτηκε πως θα προωθήσει άμεσα τη χρηματοδότηση των εργασιών. Μάλιστα, ανέφερε πως είναι σκόπιμη η άμεση συνεργασία του μελετητικού γραφείου με την αρμόδια ΔΑΒΜΜ ώστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα, τέθηκε στόχος να κατατεθούν οι μελέτες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ώστε να αναζητηθεί χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους, από την νέα προγραμματική περίοδο.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της αναστήλωσης και ανάδειξης της Έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού. Η Υπουργός ενημέρωσε για τα προβλήματα και τις ενέργειες που υλοποιούνται από το Υπουργείο, μέσω της δικαστικής οδού, προκειμένου να υλοποιηθεί η εκκαθάριση σύμβασης του έργου που εκκρεμεί από το 2009.Παράλληλα, ανέφερε πως συντάσσεται το πλαίσιο της νέας πρότασης για την ανάδειξη του χώρου, επάνω στο οποίο θα βασιστεί η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών.

Β) Η Πρόεδρος του Δ.Σ., Δρ. Σμαράγδη Ι. Αρβανίτη πραγματοποίησε συνάντηση με τον Καθηγητή, Δρ. Γεώργιο Σπυρόπουλο, ανασκαφέα – μελετητή της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού στην Εύα/Λουκού Κυνουρίας. Συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά της Κυνουρίας και τα επίκαιρα ζητήματα της λειτουργίας του Μουσείου Άστρους και ανάδειξης της Έπαυλης. Ο κ. Σπυρόπουλος εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να συμβάλει με τις γνώσεις και την εμπειρία του στην εκπόνηση των μελετών, ώστε να προβληθεί το σπουδαίο αυτό μνημείο όπως αξίζει. Στο πλαίσιο της βούλησης για συνεργασία, ο κ. Σπυρόπουλος επέδειξε στην κα Αρβανίτη τη νέα μεγάλη δημοσίευσή του για το μνημείο: «The Villa of Herodes Atticus/Appropriation and Synthesis in the Villa of Herodes Atticus at Eva (Loukou), Greece», που εκδίδεται από τον κορυφαίο επιστημονικό εκδοτικό οίκο Getty Publications. Σημειώνεται πως η δημοσίευση βρίσκεται ακόμα σε ψηφιακή μορφή, ενώ η έντυπη έκδοση, που θα κυκλοφορήσει εντός του 2022, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα.

Γ) Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα παραπάνω ζητήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, που ξεπερνούν τα στενά όρια της Κυνουρίας, η Πρόεδρος κα Αρβανίτη μίλησε στη Ρ/Φ εκπομπή «Δύο στις δύο», της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης, στη δημ/φο Ελένη Τράκα, στη Ρ/Φ εκπομπή «Ανοικτή Γραμμή» στην ΕΡΑ Τρίπολης, στο δημ/φο Γιάννη Γαλανόπουλο και στην Αρκαδική Ραδιοφωνία- Τηλεόραση, στη δημ/φο Ελένη Τράκα.

Δ) Η κα Πέτρη Δικαίου, ως εκπρόσωπος του Δ.Σ. του «Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους» στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, τοποθετήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής, ενημέρωσε για τη δράση του Συλλόγου και τόνισε την αναγκαιότητα για συλλογική προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της λειτουργίας του Μουσείου, καθώς και η ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου της Εύας.

Κλείνοντας, τονίζεται ιδιαίτερα πως σ’ αυτήν τη συγκυρία το κλίμα είναι εξαιρετικά θετικό. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, το Υπουργείο, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του Νομού Αρκαδίας, η Περιφέρεια, ο Δήμος, ο Σύλλογος Φίλων του Αρχ. Μουσείου και κυρίως η τοπική κοινωνία είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν για την επίτευξη του κοινού στόχου που είναι η διάσωση και η προβολή της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Κυνουρίας, να εργαστούν από κοινού για να ξεπεραστούν εμπόδια και αγκυλώσεις, πέρα από μικροπολιτικές και τοπικιστικές αντιλήψεις που δεν αρμόζουν στη σημερινή εποχή.

Θερμές ευχαριστίες για τη συνεχή αρωγή τους, οφείλονται στον Υπουργό Κ. Βλάση, ειδικότερα για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση της συνάντησης με την Υπουργό κα Μενδώνη και στον Υπουργό Β. Κοντοζαμάνη, ειδικότερα για την επαφή με τον Αθ. Μαρτίνο, που ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης στατικής επάρκειας του κτηρίου του Μουσείου. Και φυσικά στον ίδιο τον Αθανάσιο Μαρτίνο που μέσω της Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς έργου «ΑΙΓΕΑΣ» προβαίνει σε έργα ευποιίας και κοινωνικής αλληλεγγύης, αποδεικνύοντας εμπράκτως την αξία της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Για το ΔΣ η Πρόεδρος Δρ. Σμαράγδη Ι. Αρβανίτη

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. John Kourogiorgas
    Σμαράγδη,
    Σας ευχαριστούμε θερμά για τις έξοχες ενέργειες , τις έγγραφες αναφορές και περισσότερο για την λεπτομερέστατη ενημέρωση. Αλλάξατε το τοπίο και ευχόμαστε και άλλοι να ακολουθήσουν, όπως ο δήμαρχος μας … άρχισε και αυτός στο σωστό δρόμο με την πρόσφατη ανακοίνωση, καλύτερα αργά παρά ποτέ. Μπράβο στο σύλλογο, ΟΛΑ ΓΡΑΠΤΑ ,ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΑ.
    Σχετικά με την ενημέρωση έχουμε να ρωτήσουμε τα κάτωθι , νομίζουμε χρειάζεται κάποια διευκρίνηση για τους αναγνώστες μας , όταν έχετε χρόνο.
    1)Με την ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790 2329 π.ε-12-01-2011 απόφαση εγκρίθηκε η “Μελέτη Άρσης Ετοιμορροπίας Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους με όρους (ΑΔΑ-4Α9Γ-99.
    2)Αναφέρετε στην ενημέρωση ( και επισης ο δήμαρχος ) « έγγραφο του 2011». Αυτό το έγγραφο είναι η παραπάνω απόφαση του υπουργού η άλλο έγγραφο?(έχει πολύ μεγάλη σημασία ).
    3)Σχετικά με το έγγραφο του 2016 απο την Αριθ. Πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/254597/22017/3397
    Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2016
    Επίσης αναφέρει «Δεδομένου ότι η εν λόγω μελέτη δεν έχει διαβιβαστεί προς έγκριση στην Υπηρεσία μας» από ποιόν,πότε? Και ποιός ευθύνεται για αυτή την παράλειψη?
    «Δεδομένου ότι η εν λόγω μελέτη δεν έχει διαβιβαστεί προς έγκριση στην Υπηρεσία μας, δεν θεωρούμε ότι το κτίριο είναι κατάλληλο για την λειτουργία του ως μουσείου……
    Η ερώτηση είναι γιατί οι αρμόδιοι φορείς ( η απόφαση τους ορίζει) δεν διαβάσανε την απόφαση του υπουργού και τους όρους (ΑΔΑ-4Α9Γ-99 )? Πήρανε ένα μυστρί μόνοι τους και φτιάξανε τα ραγισμένα κεραμίδια, χωρίς να διαβάσουν την απόφαση?
    Γιατί δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα η ΔΑΒΜΜ το 2011, η τουλάχιστο το 2015 πριν την παραλαβή και έγκριση του έργου από τους αρμόδιους φορείς?
    Γιατί η ΔΑΒΜΜ εμφανίστηκε το 2016 και ποιός την έφερε μετά την παραλαβή του έργου στο προσκήνιο , με τι συγκεκριμένο έγγραφο και ποιά συγκεκριμένη διαδικασία ,να αρχίσει τις «μελέτες». Γνωρίζουμε η ΔΑΒΜΜ είναι υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ…….δεν πιστεύουμε να είδε ένα όνειρο και άρχισε τις μελέτες….
    Το παραπάνω είναι ένα καλό παράδειγμα γιατί λέμε, ΟΛΑ ΓΡΑΠΤΑ ,ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΑ. Πρέπει oλοι και ΠΡΩΤΑ εμεις να δημοσιεύουμε τα έγγραφα .

    3)Ζητείται, όμως, από τη ΔΑΒΜΜ η επανυποβολή της, καθώς αποτελεί τμήμα μόνο της ολοκληρωμένης μελέτης που απαιτείται (βλ. έγγραφο 2017).
    Καινούργιο έγγραφο του 2017? , σας παρακαλουμε δημοσιεύσετε τα «έγγραφο 2017» η στείλτε το στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.
    4)»Ως εκ τούτου, και κατόπιν νέου σχετικού αιτήματος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, εκπονήθηκε και κατατέθηκε μελέτη στατικής επάρκειας τον Ιούλιο του 2021»
    Σας παρακαλουμε δημοσιεύσετε το σχετικό «έγγραφο» από την ΕΦΑΑΡΚ η στείλτε το στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.
    Ας τα πάρουμε τα πράγματα με μια σειρά για να καταλάβουν καλύτερα οι αναγνώστες μας.
    4-1)Απόφαση του υπουργού το 2011 με τους όρους
    4-2)Έγκριση και παραλαβή του έργου το 2015
    4-3) Έγγραφα , πολλά του ΥΠΠΟΑ , το μουσείο είναι έτοιμο να ανοίξει από το 2015- 2018
    4-4) Εγγραφο της ΔΑΒΜΜ/254597/22017/3397 το 2016
    4-5)Απόφαση του ΥΠΠΟΑ , ανακοίνωση και άνοιγμα του μουσείου,όχι παράνομα βέβαια, το 2018
    Την 18-5-2018.… με το έγγραφο Α.Π. ΥΠΠΟA /ΓΔΑΠK /ΕΦΑAΡΚ /218494/158967/1928 …”
    4-5)Αίτημα της ΕΦΦΑΡΚ το 2020? …»εκπονήθηκε και κατατέθηκε μελέτη στατικής επάρκειας τον Ιούλιο του 2021».
    Από το 2015 , 2016, 2018 και το 2020-2021 έπρεπε να είχαμε όλοι ενηλικιωθεί.
    «εκπονήθηκε και κατατέθηκε μελέτη στατικής επάρκειας τον Ιούλιο του 2021» ,όπως είχε ζητήσει το ΥΠΠΟΑ. Τελεία και πάβλα , το ΥΠΠΟΑ είναι υπεύθυνο για όλα και πρέπει να ανοίξει το μουσείο.
    «Φτου και από την αρχή»
    Η Υπουργός, με τη σειρά της, σημείωσε πως αναμένει την εκπόνηση και κατάθεση των απαιτούμενων μελετών και δεσμεύτηκε πως θα προωθήσει άμεσα τη χρηματοδότηση των εργασιών.
    Γιατί η απαίτηση του ΥΠΠΟΑ του 2019 η 2020, η 2021 ήταν λανθασμένη και ανεπαρκής? Ποιος φταίει για αυτό ,η τοπική κοινωνία? ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΈΤΕΣ ΠΟΥ ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΥΠΠΟΑ?
    Πόσες νέες μελέτες και τι ακριβώς πρέπει να γίνει, δεν μάθαμε τόσα χρόνια, ότι δεν συντονιζόμαστε
    Που ήταν το ΥΠΠΟΑ το 2011 και το 2015 ?? Πάλι καλά πήρε δέκα χρόνια να το καταλάβουμε «η άμεση συνεργασία», μετά από πολλές μελέτες…….
    “ώστε να αναζητηθεί χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων ….., από την νέα προγραμματική περίοδο”
    Περιμένουμε να δούμε την απόφαση της υπουργού …«για την δέσμευσή της να αναλάβει το Υπουργείο την χρηματοδότηση του έργου» γιατί πιθανόν θα ζητήσει και άλλες μελέτες….έτσι κατάλαβε ο δήμαρχος μας

  2. Smaragdi Arvaniti

    Καταθέτω την προσωπική μου άποψη. Μελετώντας τώρα τα έγγραφα του Υπουργείου, αναζητώντας την άκρη του νήματος, διαπιστώνω πως υπήρξαν κάποιες αβλεψίες από τους εμπλεκόμενους φορείς. Έτσι οδηγηθήκαμε σε όλη αυτήν την κατάσταση και τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες και την ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών. Ίσως ήταν και ο ζήλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων για να λειτουργήσει το μουσείο, παρ’όλο που δεν είχαν ολοκληρωθεί τα απαιτούμενα έργα. Το ζητούμενο είναι τί κάνουμε τώρα. Θεωρώ πως δεν είναι ώρα να ψάχνουμε ποιος φταίει και τί δεν έγινε και πότε δεν έγινε και τί έπρεπε να έχει γίνει. Δεν έγινε… τελείωσε. Ας επικεντρωθούμε στο να πιέσουμε ΟΛΟΙ να γίνει ΤΩΡΑ. Πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση για να γίνει η ολοκληρωμένη μελέτη έγκαιρα, να ενταχθεί άμεσα το έργο, ώστε να γίνουν οι τελικές εργασίες και να λειτουργήσει το Μουσείο.

  3. John Kourogiorgas
    Smaragdi Arvaniti Σμαράγδη συμφωνούμε απόλυτα οτι εγινα λάθη και δεν σκοπευουμε να “δικάσουμε” κανεναν..,Αλλά στα έγγραφα θα δούμε και προθέσεις…που θα τις βρούμε μπροστα μας πάλι…Στα έγγραφα θα βρούμε την αλήθεια , ας τα μετρήσουμε και ας “μετρησουμε” τι λένε ,,, και θα μάθουμε τι πρέπει να κάνουμε . Σε παρακαλώ στείλλε μου τα δύο έγγραφα που ανάφερα παραπάνω.και θα κάνω και εγώ μια καταμέτρηση τι έχω και θα στα στείλλω,Σε ενα εγγραφο διαβασα πρεπει να γινουν “μελέτες” που δεν ειχαν ζητηθει νωρήτερα,,,Ας συντονιστούμε μεταξύ μας ΚΑΙ ΑΣ ΡΩΤΉΣΟΥΜΕ ΘΕΣΜΙΚΑ το δήμαρχο μας να καταθέσει αυτά που έχει. Άν μάθουμε την αλήθεια τότε θα καταθέσουμε μια αιτιολογημένη αναφορά στο γενικο γραμματεα του ΥΠΠΟΑ και θα περιμένουμε τις “έγγραφες” θέσεις του ΥΠΠΟΑ. ,Συνοπτικά ας αφήσουμε το 2011,2015-2018. Τελευταια εγιναν δυο ακομα μελετες μετα την θεση της ΔΑΒΜΜ το 2016 και οι δύο πηγαν στα σκουπίδια. απο το ΥΠΠΟΑ. Αυτό μας λέει οτι αν δεν ξέρουμε τι κάνουμε και θα παμε πάλι στα σκουπιδια και τα χρονια περνανε… Η “συνεργασία” της υπουργού ‘επρεπε να γινει απο το 2011 και βασικα το 2015. η ΔΑΒΜΜ είναι το ΜΕΑΓΑΛΎΤΕΡΟ υπουργείο που πρέπει να εγκρινει όλα πριν κάνουμε τίποτα, τις μελέτες… ποιες μελέτες, τη μελλοντικη χρηματοδότηση και ΒΑΣΙΚΑ ΤΑ ΕΡΓΑ. Να είσαστε καλά. Περιμένω τα δύο έγγραφα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ