Δήλωση «βόμβα» απο Κομισιόν για τον τουρισμό

0

Να μην κλείσουν ακόμη τις θερινές διακοπές τους, συνιστά στους Ευρωπαίους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα τόνισε πως οι καταναλωτές των οποίων τα ταξίδια ακυρώθηκαν ή δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν λόγω της πανδημίας του κοροναϊού δικαιούνται πλήρη επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβάλει. Οι προτροπές της προέδρου της Κομισιόν ενισχύουν τις δυσοίωνες εκτιμήσεις των εκπροσώπων του ελληνικού τουρισμού που κάνουν λόγο για απώλειες έως και 80% φέτος το καλοκαίρι.

«Συμβουλεύω να περιμένει κανείς για τέτοια σχέδια. Δεν μπορεί κανείς να κάνει αξιόπιστες προβλέψεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στην «Bild am Sonntag».

Παράλληλα σχετικά με τις συστάσεις που έχουν κάνει κάποιες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, προς τους τουρίστες να λάβουν ένα κουπόνι έναντι του ποσού που έχουν ήδη διαθέσει για τις κρατήσεις τους και όχι τα αντίστοιχα χρήματα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πως «σε ολόκληρη την Ευρώπη οι άνθρωποι, από καθαρά νομική άποψη, έχουν την επιλογή μεταξύ των χρημάτων και ενός κουπονιού» και έκανε έκκληση προς τους πελάτες που μπορούν, «να μην επιλέξουν την επιστροφή των χρημάτων τους».

«Σε αυτή την κρίση απαιτείται η αλληλεγγύη όλων. Όποιος οικονομικά μπορεί να το αντέξει, δεν θα πρέπει να επιμείνει για χρήματα, αλλά να βοηθήσει με το κουπόνι τις ταξιδιωτικές εταιρίες να ξεπεράσουν αυτές τις δύσκολες εβδομάδες», είπε, ωστόσο διευκρίνισε: «Οι αξιώσεις των πελατών θα πρέπει όμως να παραμείνουν διασφαλισμένες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στη χώρα μας είχε επικρατήσει συγχυση  αναφορικά με την επιστροφή χρημάτων από ξενοδόχους για κρατήσεις, οι οποίες ακυρώθηκαν λόγω κοροναϊού. Η σύγχυση έγινε ακόμη μεγαλύτερη μετά τους ισχυρισμούς  εκ μέρους του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, πως οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να επιστρέψουν τις προκαταβολές, που είχαν λάβει οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων, κατά παρέκκλιση τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της εγχώριας νομοθεσίας.

Πρόκειται για ισχυρισμούς προκάλεσαν αντιδράσεις καθώς σε κοινοτική οδηγία, την οποία επιβεβαίωσε και η πρόεδρος της Κομισιόν, προβλέπεται σαφώς ότι «ο ταξιδιώτης έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση οργανωμένου ταξιδιού πριν από την έναρξη του πακέτου χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε χρέωσης καταγγελίας σε περίπτωση αναπόφευκτων και έκτακτων περιστάσεων στον τόπο προορισμού ή πολύ κοντά σε αυτόν, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την εκτέλεση του πακέτου ή επηρεάζουν σημαντικά τη μεταφορά των επιβατών στον προορισμό».

«Σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης οργανωμένου ταξιδιού σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο, ο ταξιδιώτης δικαιούται την πλήρη επιστροφή όλων των ποσών που κατέβαλε για το πακέτο, αλλά δεν δικαιούται πρόσθετη αποζημίωση», τονίζεται στην οδηγία, με τη στάση του Άδωνι Γεωργιάδη να προκαλεί πολλά ερωτήματα, καθώς ως υπουργός που αναφέρθηκε στο ζήτημα όφειλε να γνωρίζει τον σχετικό κανονισμό και να μην προκαλεί σύγχυση σε επιχειρήσεις και πολίτες.

tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ