Αρχοντικά του Αγίου Ιωάννη – Μέρος ΣΤ’

0

Του συνεργάτη μας, Γιάννη Δ. Κουρμπέλη

Των Ζαφειροπουλαίων

Το αρχοντικό που ανήκει σήμερα σε Γερμανούς και παλαιότερα στον Αθανάσιο Ροζολή και Τσαγγαρόγιαννη ήταν το πατρικό σπίτι των αδερφών Ζαφειροπουλαίων. Οι Ζαφειροπουλαίοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 και υπήρξαν οι οικιστές του Παραλίου Άστρους κατά το 1825. Ο Πάνος Ζαφειρόπουλος (Άκουρος) († 1848) ήταν έμπορος στην Κωνσταντινούπολη, φιλικός από το 1820 και με την έναρξη του αγώνα έγινε οπλαρχηγός του Αγίου Ιωάννη. Συμμετείχε στην Β’ Εθνοσυνέλευση και διαδραμάτισε ενεργό ρόλο και στα μετεπαναστατικά χρόνια. Ο Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος († 1826) ήταν έμπορος στην Ύδρα ή κατ’ άλλους στην Τεργέστη και φιλικός από το 1820. Όντας γαμπρός του προεστού Πάνου Σαρηγιάννη, έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Ο μικρότερος αδερφός, Ιωάννης Ζαφειρόπουλος († 1854) ήταν έμπορος στην Μασσαλία και επίσης φιλικός. Συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση και μετά την απελευθέρωση έγινε ο πρώτος Δήμαρχος Θυρέας (τα έτη 1837 – 1847) και στη συνέχεια βουλευτής και γερουσιαστής.

Το αρχοντικό αυτό βρίσκεται  κοντά στην πλατεία

Του Καλαμβοκίδη

Το σπίτι που ανήκει σήμερα στον Νικόλαο Μπαλαχούτη άνηκε παλαιότερα στον Κωνσταντίνο Δ. Καλαμβοκίδη (1865 – 1926) και στην οικογένειά του. Πωλήθηκε αργότερα από τους κληρονόμους του στην Αικατερίνη Κουτίβα – Κοντογιαννοπούλου (Αραβανάκου) και τελικά αγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη της.

Το αρχοντικό αυτό βρίσκεται στο κάτω μέρος του χωριού κοντά στο παλιό Δημοτικό Σχολείο και κάτω από τον δρόμο που έρχεται από το «Κουφόβουνο». Είναι διώροφο και έχει μεγάλο μέγεθος. Χαρακτηριστικό του είναι η ισλαμίζουσα καμάρα, που βρίσκεται στην προέκταση του σπιτιού (ληνός). Τέτοιες καμάρες έχουν και τα γειτονικά σπίτια του Γεωργίου Ρεβεζίκα (παλαιότερα Θ. Μιχαλόπουλου) και του Παύλου Μαυριά (παλαιότερα Ευθ. Ευθυμίου). Φαίνεται χτίστηκαν την ίδια περίοδο, δηλαδή στα τέλη του 17ου αιώνα.

Του Καρέκλη

Η ισλαμίζουσα καμάρα του πύργου του Καρέκλη

Του Θ. Μιχαλόπουλου

Η οικία που ανήκει σήμερα στον Γεώργιο Μιχ. Ρεβεζίκα άνηκε παλαιότερα στον εφέτη Θεόδωρο Μιχαλόπουλο ή Σκολίκη (1886). Ο Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη και εγκαταστάθηκε οικογενειακά στην Αθήνα. Το εν λόγω σπίτι πωλήθηκε το 1953 στον ιατρό Μιχαήλ Γ. Ρεβεζίκα (το πατρικό του οποίου ανήκει σήμερα στον ιατρό Δημήτρη Πατσά).

Το αρχοντικό αυτό βρίσκεται λίγο πάνω από την πηγή Πηγαδάκι και κοντά στα σπίτια ιδιοκτησίας Νικ. Μπαλαχούτη (παλαιότερα Καλαμβοκίδη) και Γεωργίου Οικονομόπουλου (παλαιότερα Μαρίνου Χασαπογιάννη). Έχει μεγάλο μέγεθος, είναι διώροφο και όπως και το γειτονικό αρχοντικό του Καλαμβοκίδη διαθέτει ισλαμίζουσα καμάρα, η οποία τοποθετεί την κτίση του στα τέλη του 17ου αιώνα. Αξιοπρόσεκτος είναι ο θόλος του ισογείου και οι πλάκες στον εξώστη πάνω από τον ληνό. Στο πίσω μέρος της αποθήκης του ισογείου υπάρχει πόρτα και ένα μικρό δωματιάκι στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες του ιδιοκτήτη, αποθηκεύονταν τα τυριά και οι μυτζήθρες. Σε αυτό το δωματιάκι ο θόλος έχει αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει στο υπόλοιπο ισόγειο.

Πηγές

  • Νικολάου Ι. Φλούδα – Θυρεατικά, τόμος Γ’, Αθήνα 1983
  • Πληροφορίες Ευστρατίου Ι. Δαλιάνη και Βασιλείου Π. Χασαπογιάννη
  • Πληροφορίες Γεωργίου Μιχ. Ρεβεζίκα, ιδιοκτήτη οικίας]

Ιωάννης Δ. Κουρμπέλης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ