Αναπτυξιακοί Νόμοι: Παράθυρα Ευκαιρίας, Ανάπτυξης ή  Κερκόπορτα Καταστροφής Επιχειρήσεων και επιχειρηματιών;

0

Ανοιχτή Επιστολή

 Προς

  • Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη
  • Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νικ. Παπαθανάση
  • Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

        • Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Αλέξη Τσίπρα
        • Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Νίκο Ανδρουλάκη
        • Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας και ΓΓ Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημ. Κουτσούμπα
        • Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Ελληνική Λύση κ. Κυριάκο Βελόπουλο
        • Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής  ομάδας ΜΕΡΑ 25 κ. Γιάννη Βαρουφάκη
        • Βουλευτές όλων των κοιν. κομμάτων νομού Μεσσηνίας
        • Όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου
        • Όλα τα ΜΜΕ  της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Αγαπητοί κύριοι,Προ ολίγων εβδομάδων, με τυμπανοκρουσίες, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής των νέων  επενδυτικών προτάσεων για την ένταξή τους στον Αναπτυξιακό – Επενδυτικό Νόμο, τον οποίο η Ελληνική Βουλή ψήφισε πριν από λίγους μήνες.
Χιλιάδες επιχειρήσεις -νέες και παλιές- ανέμεναν τον νέο επενδυτικό, ως ευκαιρία  για διευκόλυνση της επίτευξης των στόχων τους.
Δυστυχώς κύριοι, υπολογίζουν όλοι τους, όπως υπολογίζαμε και εμείς, χωρίς τον ξενοδόχο. Ξενοδόχος, σε αυτήν την περίπτωση, είστε εσείς κύριε Υπουργέ της Ανάπτυξης και το ανυπόληπτο Ελληνικό Κράτος.

Σχεδιάζουν και ονειρεύονται χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους το τέρας της Ελληνικής γραφειοκρατίας και αναλγησίας.
Για να γίνω κατανοητός.
Η ιστορία που θα διηγηθώ είναι πραγματική και αφορά την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΑΙΑ με έδρα το Δάρα Μεσσηνίας,  της οποίας είμαι πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής.
Το Δεκέμβριο του 2018 η εν λόγω εταιρεία υπέβαλε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πρόταση δημιουργίας τυποποιητηρίου ελαιόλαδου.
Είναι γνωστό σε όλους μας το μέγα σκάνδαλο της διάθεσης του  Ελληνικού Ελαιόλαδου με την μορφή  χύμα και άνευ τυποποίησης, με αποτέλεσμα την παραγόμενη υπεραξία να την καρπούνται οι λογής – λογής ντόπιοι και αλλοδαποί μεσάζοντες. Αυτό βέβαια αποτελεί ένα άλλου είδους πρόβλημα, το οποίο χρήζει ειδικής ανάλυσης.
Η προαναφερθείσα επενδυτική  πρόταση ενεκρίθη τον Δεκέμβριο του 2020. Οι σχετικές αποφάσεις εκδόθηκαν τον  Ιανουάριο του 2021.
Από την υποβολή της πρότασης και μετά η εταιρία μας με τους πενιχρούς διαθέσιμους πόρους και από το υστέρημα των μελών της, όλοι μας καλλιεργητές ελιάς, αρχίσαμε την “οικοδόμηση” του τυποποιητηρίου, με την ελπίδα αλλά και την βεβαιότητα της εκταμίευσης της αναλογούσης επιχορήγησης.
Λόγω της αναγκαιότητας που η ίδια η δράση της ΚΟΙΝΣΕΠ δημιούργησε,  σας ενημερώνω ότι το σύνολο της επένδυσης έχει ολοκληρωθεί και τα σχετικά κονδύλια έχουν καταβληθεί από ίδιους πόρους της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. αλλά και από τα μέλη αυτής, με την μορφή προσωρινών καταθέσεων. Έχει δε ολοκληρωθεί η αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου, όπως ο σχετικός Νόμος προέβλεπε.
Με δεδομένο ότι η ζωή μιας οικονομικής μονάδας δεν σταματάει ποτέ και οι ανάγκες της είναι διαρκώς αυξανόμενες, απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να λάβουμε ενημέρωση για το πότε και πώς θα εισπράξουμε την δικαιούμενη επιχορήγηση.
Αλλά Φευ, Αλλοίμονό στους μη γνωρίζοντες.
– Η πρώτη ψυχρολουσία, κύριε Υπουργέ της Ανάπτυξης και κύριε Περιφερειάρχα: Ο Αναπτυξιακός δεν διαθέτει πόρους, η δε τελευταία εκταμίευση σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έγινε πριν τον Δεκέμβριο του 2020.
– Η δεύτερη ψυχρολουσία, της Ανάπτυξης και κύριε Περιφερειάρχα:

Δεν υπήρχε -τότε- Απρίλης του 2021, η σχετική  πλατφόρμα για την υποβολή της αίτησης αποπληρωμής ή μερικής αποπληρωμής ή τροποποίησης της επενδυτικής πρότασης με βάση τις νέες ανάγκες. Δημιουργήθηκε αρκετούς μήνες αργότερα.
– Ψυχρολουσία τρίτη κύριε Υπουργέ της Ανάπτυξης και κύριε Περιφερειάρχα:
Η εξέταση της αίτησης -ολικής ή μερικής αποπληρωμής- και η σύνταξη της σχετικής διαπιστωτικής έκθεσης εκ μέρους των αρμοδίων επιτροπών ολοκληρώνεται συνήθως μετά την πάροδο 15 και πλέον μηνών από την ημερομηνία υποβολής της. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι θα έλεγαν οι παλαιόεροι και σοφοί γέροντες.
– Ψυχρολουσία τέταρτη κύριε Υπουργέ της Ανάπτυξης και κύριε Περιφερειάρχα: Η καθιερωθείσα δια νόμου δυνατότητα  χρήσης των υπηρεσιών Ορκωτού Ελεγκτή, θετική ενέργεια, κοστίζει όμως  περί τις 5.000 ευρώ σε μία συνολική επενδυτική πρόταση των 158.000 ευρώ, όπως η δική μας και με δικαιούμενη επιχορήγηση περί τις 78.000 ευρώ. Μεδούλι το λένε οι Γέροντες.
– Ψυχρολουσία πέμπτη κύριε Υπουργέ της Ανάπτυξης και κύριε Περιφερειάρχα: Η αναζήτηση των αναγκαίων κονδυλίων μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος αδύνατος.
Προσημειώσεις, υποθήκες και λοιπά όμορφα πράγματα, αβάστακτα επιτόκια, γραφειοκρατία, η δικαιούμενη επιχορήγηση- απαίτηση από το Ελληνικό Δημόσιο άγραφο χαρτί για τους  Έλληνες Τραπεζίτες. Μέχρι και οι ίδιοι οι υπάλληλοι των τραπεζών αγανακτούν για αυτά που ζητάνε από τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες.
Το κόστος όλων αυτών, αφήστε, δεν είναι ανάγκη να το  μνημονεύσουμε, ξεπερνάει κατά  πολύ το κόστος της χρήσης υπηρεσιών Ορκωτού Ελεγκτή. Με άλλα λόγια αυτοί δεν θέλουν μόνο το μεδούλι, αλλά ζητάνε και μέρος από το κόκκαλο.
Όσο για χορήγηση κεφαλαίων κίνησης, ας μην μιλήσουμε καλύτερα.
Κύριε Υπουργέ της Ανάπτυξης, λοιποί αρμόδιο και κύριε Περιφερειάρχα. Ευπειθώς και μετά λόγου γνώσεως  σας αναφέρουμε (ίσως θα το γνωρίζετε, όπως θα έπρεπε) ότι σε παρόμοια κατάσταση απόγνωσης με εμάς βρίσκονται και άλλες  εκατοντάδες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, οι οποίοι εμπιστευόμενοι την Ελληνική Πολιτεία προέβησαν στο “απονενοημένο” βήμα να επενδύσουν στην Ελλάδα, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, να συμβάλουν στην εξωστρέφεια ( ενημερωτικά σας αναφέρω ότι όλο το λάδι μας – extra παρθένο ελαιόλαδο- βραβευμένου με χρυσό και ασημένιο βραβείο σε δύο διαγωνισμούς (Θεσσαλονίκη και Βερολίνο), διατίθεται  μέσω ενός ιδιαίτερου στη σύλληψη και εφαρμογή δικτύου στο εξωτερικό.

Επίσης για ενημέρωσή σας και μόνο, σας αναφέρουμε ότι το προϊόν μας το ονομάζουμε και λάδι της Αλληλεγγύης, γιατί ένα ευρώ από κάθε πωλούμενο λίτρο διατίθεται από το δίκτυο πώλησης προς ενίσχυση Κοινωνικών Οργανώσεων και άλλων κοινωνικών ομάδων που χρειάζονται στήριξη.

Κύριε Υπουργέ της Ανάπτυξης και κύριε Περιφερειάρχα:
Οι πιο πολλοί από εμάς είμαστε πολίτες εκτός των τειχών, αφού δε μπορούμε να διαβούμε τις μεγάλες και καλά φυλασσόμενες πόρτες σας.
Βλέπετε, δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα να σας πούμε τον πόνο μας και τις αγωνίες μας, ούτε μπορούμε να προσεγγίσουμε τους δημοσιογράφους που κάθε μέρα σας παίρνουν συνέντευξη, για να κάνουμε το ίδιο..

Κύριε Υπουργέ της ανάπτυξης  και κύριε Περιφερειάρχα

 Σας το φωνάζουμε,  μας είναι αδιανόητο να κατανοήσουμε πως ένας Νόμος, τον οποίο βαφτίζετε ως Αναπτυξιακό, στην πράξη να μετατρέπεται σε καταστρεπτικό για τους περισσότερους εμπλεκόμενους.

Πως εσείς και οι υπηρεσίες σας ευνοούν και ευλογούν όλο αυτό το καθεστώς;Εμείς θέλουμε από την θέση αυτή να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα, kai εάν κρίνετε σκόπιμο, έχετε την δυνατότητα να μας απαντήσετε.

  • Υπήρχαν τα σχετικά κονδύλια όταν “άνοιξε» ο Aναπτυξιακός και αν ναι τι απέγιναν;
  • Υπάρχουν σήμερα τα σχετικά κονδύλια και εάν ναι πότε θα αποπληρωθούμε;
  • Ο νέος Αναπτυξιακός την ίδια πορεία θα έχει; Εάν ναι, να λείπει το βύσσινο…..

Κύριε Περιφερειάρχα,

Με πολύ σεβασμό προς το αξίωμα σας, θέλουμε να υποβάλλουμε ταπεινά μία ερώτηση που αφορά εσάς και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

  • Πόσα ψηφίσματα διαμαρτυρίας υποβάλλατε στο Υπουργείο Ανάπτυξης για όλα τα πιο πάνω, εκτός και εάν τα θεωρείτε μηδαμινής αξίας και σπουδαιότητας σε σχέση με τα όσα άλλα συζητάτε στην Περιφέρεια και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κύριε Υπουργέ της “ανάπτυξης”

Εάν, ό μη γένοιτο,  βρεθούμε μπροστά στο απονενοημένο  βήμα ,κάποιου  κατεστραμμένου, εξ αιτίας των ανωτέρω -νέου ή παλαιού επενδυτή- επιχειρηματία μικρού ή μεγάλου, που εμπιστεύτηκε τους θεσμούς της Ελληνικής Πολιτείας και τελικά προδόθηκε , ποιος θα έχει την ΕΥΘΥΝΗ , Κύριε Υπουργέ της Ανάπτυξης;

 Μήπως Εσείς             Κύριε Υπουργέ της Ανάπτυξης;

Μήπως ο Περιφερειάρχης;

Μήπως οι Υπηρεσίες;

Μήπως όλοι μας που ανεχόμαστε;

Κύριε Υπουργέ της Ανάπτυξης, κύριε Περιφερειάρχη
Γνωρίζετε  ,πιστεύω, πως αποκαλούνται στην Ελληνική Γλώσσα οι ηθικοί υπεύθυνοι μιας τέτοιας πράξης. Δεν χρειάζεται να το αναφέρω.

Κύριε Υπουργέ της Ανάπτυξης, κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι όλοι όσοι είστε παραλήπτες αυτής της επιστολής απόγνωσης και αγωνίας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι την επόμενη μέρα η κατάσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα θα αλλάξει.

Θέλουμε να πιστεύουμε  ότι  το Τέρας της Ελληνικής, έντυπης και ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας θα χτυπηθεί.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπιστεί καλύτερα η αναλγησία και η ασυδοσία των Τραπεζιτών.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μας αφήσετε ελεύθερους και απερίσπαστους στο δημιουργικό μας έργο της ποιοτικής παραγωγής Ελληνικών προϊόντων που θα συμβάλλουν στην εξωστρέφεια  της ελληνικής οικονομίας, που θα συμβάλουν στην καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής των οικογενειών μας.

Αφήστε μας να χαμογελάσουμε.

Δεν μας αναλογούν επιστολές, δεν μας αναλογεί γκρίνια δεν μας αναλογεί εσωστρέφεια.

Θέλουμε το δίκιο μας.

Αναμένουμε με ιδιαίτερη Αγωνία τις έμπρακτες απαντήσεις σας


Για την εκτός των τειχών
ΚΟΙΝΣΕΠ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΑΙΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΡΝΑΣ

Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής
Καλλιεργητής Ελιάς


21/09/2022

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ