Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Βλάση στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού «Η Ελληνική γλώσσα είναι ψυχή»

0
Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Βλάση στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού «Η Ελληνική γλώσσα είναι ψυχή», που διοργανώθηκε σήμερα 22/02/2020 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, επ´ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Σεβασμιώτατε,

Σεβάσμιε εκπρόσωπε του Αρχιεπισκόπου Αθηνών,

Κύριε εκπρόσωπε του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης,

Κυρία εκπρόσωπε της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής,

Κύριε Επίτροπε,

Κυρία Υφυπουργέ,

Κύριε Περιφερειάρχα,

Κύριοι Γενικοί Γραμματείς,

Κύριοι Καθηγητές,

Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση, που διοργανώνεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η οποία τιμάται κάθε χρόνο την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, Ομότιμο καθηγητή            κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, για την πρωτοβουλία του, καθώς και στα στελέχη της Γενικής Γραμματείας για την διοργάνωση της εκδήλωσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είναι μια πρόσκληση για ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα στο χρόνο. Ένα ταξίδι το οποίο συμπυκνώνει τα βιώματα και τις εμπειρίες, τα πάθη και τις ανησυχίες του λαού μας. Γιατί όντως, «η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή» και ο εορτασμός της αποτελεί μια αφορμή να αναδείξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν την ταυτότητά μας, μια απόπειρα αυτογνωσίας, η οποία, στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Είναι όμως και μια ευκαιρία να αναδείξουμε την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού. Η ελληνική είναι η γλώσσα έκφρασης του ανθρώπινου πνεύματος στις πιο μεγάλες στιγμές του, για τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν τον ίδιο τον άνθρωπο, τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία οφείλει να πορεύεται στη ζωή. Η ελληνική είναι μια γλώσσα με διαχρονική εμβέλεια, μια γλώσσα πάντα παρούσα και πάντα επίκαιρη.

Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας υπήρξε διαχρονικό αίτημα του Απόδημου Ελληνισμού. Η ιδέα για την υλοποίησή της ανήκε στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, υπό τον τότε Πρόεδρό της Καθηγητή κ. Κορίνθιο, ο οποίος είναι σήμερα μαζί μας. Την πρωτοβουλία αυτή η ελληνική Πολιτεία στήριξε και οι απανταχού κοινότητες των Ελλήνων ανά τον κόσμο αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή.

Προ ολίγων ημερών βρέθηκα στο ομογενειακό σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, όπου με μεγάλη συγκίνηση απένειμα πιστοποιητικά ελληνομάθειας σε περίπου 150 παιδιά που διακρίθηκαν. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον της Ομογένειάς μας, ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την Πατρίδα μας και οφείλουμε να τα στηρίξουμε υλικά και ηθικά με όλα τα μέσα.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Η γλώσσα, ο πολιτισμός και η παράδοσή μας ανέκαθεν αποτελούσαν πολλαπλασιαστές ισχύος της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα.

Προ ολίγων ημερών, δημοσιεύτηκε στον τύπο η ιστορία μιας νεαρής, εκ γενετής τυφλής Αιγύπτιας, της Άντι Ελ Αραμπί, η οποία ζει στο Κάιρο και μιλά άπταιστα την ελληνική γλώσσα, μολονότι, φαινομενικά, δεν τη συνδέει κάτι με την Ελλάδα. Είχα τη χαρά να τη γνωρίσω την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο και να τη συγχαρώ για την αξιοθαύμαστη προσπάθειά της. Μου είπε ότι «νιώθω την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα μου». Η περίπτωση της νεαρής αυτής Αιγύπτιας αποτελεί μια τρανή απόδειξη ότι η Ελλάδα, με τον αστείρευτο γλωσσικό και πνευματικό πλούτο, συνεχίζει να γοητεύει και να εμπνέει.

Ας το συγκρατήσουμε αυτό και το παράδειγμα της Άντι Ελ Αραμπί ας αποτελέσει μία αφορμή για όλους μας να προσφέρουμε στην ελληνική γλώσσα την προσοχή, την φροντίδα και την προβολή που της αρμόζει. Γιατί η γλώσσα μας βοηθά «να κλείσουμε στην ψυχή μας την Ελλάδα και να αισθανθούμε μέσα να λαχταρίζει κάθε είδους μεγαλείο». Γιατί την γλώσσα μας έδωσαν ελληνική και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here