Συντήρηση-αποκατάσταση πληροφοριακών πινακίδων ερμηνείας περιβάλλοντος, στην περιοχή της λιμνοθάλασσας του Μουστού

0

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ προέβη στην εκ νέου συντήρηση των πινακίδων ερμηνείας περιβάλλοντος που βρίσκονται εγκατεστημένες στην ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας Μουστού, μετά από τις εκτεταμένες φθορές που σημειώθηκαν στις επιφάνειές τους κατά την περίοδο του φετινού καλοκαιριού. Έξι συνολικά πινακίδες είχαν υποστεί σκόπιμα και αυθαίρετα βανδαλισμό, με διάφορα τμήματά τους να βρίσκονται σπασμένα και πεταμένα πλησίον των πηγών του υγροτόπου.

Οι προηγούμενες εργασίες συντήρησης στις εν λόγω ενημερωτικές πινακίδες – όπου απεικονίζονται σχηματικά οι επιτρεπόμενες και μη δραστηριότητες εντός της προστατευόμενης περιοχής, τα ποικίλα οικοσυστήματα και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του υγροτόπου – μαζί με τις ξύλινες κατασκευές (κιγκλιδώματα και τραπεζόπαγκοι) πραγματοποιήθηκαν από τον τέως Φορέα Διαχείρισης, τον Μάιο του 2018. Επιπλέον, δέκα (10) πινακίδες στην ευρύτερη περιοχή (πανοραμικό σημείο, παρατηρητήρια, Βαυαρικό κανάλι, περιοχή Πόρτες και περιοχή Χερονησίου) συντηρήθηκαν εξ’ ολοκλήρου (λείανση, βαφή και εκ νέου εκτύπωση των εκθεματικών επιφανειών) μόλις τον Δεκέμβριο του 2019.
Παράνομες ενέργειες τέτοιου είδους στρέφονται κατά της προστασίας της φυσικής κληρονομιάς του πολύτιμου οικοσυστήματος του Μουστού. Ευελπιστούμε ότι οι νέες πινακίδες θα φανούν χρήσιμες στους επισκέπτες της προστατευόμενης περιοχής της λιμνοθάλασσας, συνδράμοντας παράλληλα στην προστασία και διατήρηση του υγροτοπικού συμπλέγματος στο σύνολό του.
Η λιμνοθάλασσα Μουστού σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA 2000 ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (με κωδικό GR2520003) σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΕ. Σε εθνικό επίπεδο, η λιμνοθάλασσα Μουστού έχει οριστεί ως Περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης (2.ΙΙ: Υγρότοπος Μουστού) και ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης (4.Ι: Περιοχή Προστασίας υγροτόπου Μουστου) [σύμφωνα με Την Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. 33999 (ΦΕΚ 353/ΑΠΠ/6.9.2010), και τροποποιήσεις αυτής, όπως ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 5.γ. του Ν. 3937/2011 (ΦΕΚ 60/Α/31-03-2011)] και ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΦΕΚ 329/Β/28-03-2001).
Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: mdpp.southernpeloponnese[at]necca.gov.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here