Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας Γ. Καμπύλη & Άλλα νέα της Περιφέρειας…

0
Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας Γ. ΚαμπύληPosted: 19 May 2022 12:43 PM PDT

Συνάντηση εργασίας είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τον δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας Γιώργο Καμπύλη.

Στην διάρκεια της συνάντησης, στην οποία ήταν παρούσα και η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βόρειας Κυνουρίας Χριστίνα Αναγνωστάκου, συζητήθηκε η εξέλιξη των έργων που υλοποιούνται στην περιοχή του δήμου.

Συζητήθηκαν ειδικότερα έργα που αφορούν σε ύδρευση και αποχέτευση, καθώς και παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του δήμου, ενώ από τον περιφερειάρχη αναφέρθηκε ακόμα η δυνατότητα χρηματοδότησης από την Περιφέρεια ενός μνημείου στον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η Β΄ εν Αστρει Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων, τον Απρίλιο του 1823.

Από την πλευρά του δημάρχου, εκφράστηκε ιδιαίτερη ικανοποίηση, τόσο για την συνδρομή της Περιφέρειας προς τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, όσο και για την συνεργασία μαζί της για την προώθηση των έργων.

Στα 182 κρούσματα covid-19 η Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου – 41 οι νοσηλείες

Posted: 19 May 2022 12:49 PM PDT

Σε 182 ανέρχονται τα κρούσματα covid-19 που καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου.

Σταθερός παραμένει ο αριθμός των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr), τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου μέχρι τις 9 το πρωί ανέρχονταν σε 3.928.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 19 Μαΐου 2022, ώρα 09:00

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον νέο κορονοϊό (covid-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 19 Μαΐου (ώρα 09:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.928. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.410.481 (ημερήσια μεταβολή +0,1%), εκ των οποίων 48,8% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 453 ενώ από την αρχή της

πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 130.952 (3,7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 160 (63,8% άνδρες) με διάμεση ηλικία 72 έτη. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 79 (49,38%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 81 (50,62%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.664 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 100 (ημερήσια μεταβολή -20,63%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 109 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 23 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.642 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη”.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου καταγράφηκαν 182 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 161.340.

Αναλυτικά, σήμερα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 45, στην Π.Ε. Αρκαδίας 21, στην Π.Ε. Κορινθίας 52, στην Π.Ε. Λακωνίας 16 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 48.

Εξ άλλου, με βάση την ενημέρωση που έγινε το πρωί σήμερα, Πέμπτη 19 Μαΐου, στις κλινικές covid-19 των νοσοκομείων της Περιφέρειας νοσηλεύονταν -μέχρι και χθες Τετάρτη 18 Μαΐου- συνολικά 41 άτομα και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 4, στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 5, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 3, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 15, στο Νοσοκομείο Σπάρτης 7 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 7.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στις συσκέψεις με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέντζο για τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή του Δήμου Τρίπολης από τον πρόσφατο παγετό και την χαλαζόπτωσηPosted: 19 May 2022 12:48 PM PDT

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας έλαβε μέρος σε δύο συσκέψεις οι οποίες, με την συμμετοχή και του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Πέμπτη 19 Μαΐου, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, με αφορμή τις σοβαρές ζημιές που προκάλεσαν τις προηγούμενες ημέρες σε καλλιέργειες -στην περιοχή του δήμου της αρκαδικής πρωτεύουσας- ο παγετός και η σφοδρή χαλαζόπτωση.

Οπως είναι γνωστό, ο παγετός στις 11 και η χαλαζόπτωση στις 16 και 18 Μαΐου προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε αμπέλια, κηπευτικά, σιτηρά, μηλοειδή, κεράσια, πατάτες και ψυχανθή, στις Δ.Ε. Μαντινείας, Τρίπολης, Τεγέας και Κορυθίου.

Με την έλευση του προέδρου του ΕΛΓΑ στην έδρα της Περιφέρειας συγκλήθηκε σύσκεψη, στην οποία εκτός από τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του εν λόγω Οργανισμού, συμμετείχαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός και Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννης Μαλτέζος, ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Χαντζής, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές στην γεωργική παραγωγή από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, εκφράζοντας ευχαριστίες για την άμεση ανταπόκρισή του στην σχετική πρόσκληση της Περιφέρειας, αναφερόμενος και στο ενδιαφέρον που ο Α. Λυκουρέντζος έχει επιδείξει ως επικεφαλής του Οργανισμού για την ανακούφιση των αγροτών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από καιρικά και άλλα φαινόμενα. Η πρόθεση της Περιφέρειας και του ΕΛΓΑ είναι η άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών, σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ αφού σημείωσε την εξαιρετική συνεργασία που έχει ο ίδιος και ο Οργανισμός γενικότερα με την περιφερειακή Αρχή, εξήρε το ενδιαφέρον της για τον πρωτογενή τομέα και παράλληλα γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει και πάλι ο απαιτούμενος συντονισμός με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ δήλωσε ότι επιδιώκεται να ενισχυθεί το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη. Σκοπός είναι, συνέχισε, να επισπευσθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων, προκειμένου να προγραμματιστούν οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες.

ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ

Ακολούθησε, στη συνέχεια, αυτοψία στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Τρίπολης, από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τους αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Μ. Σκαντζό και Πρωτογενούς Τομέα Στ. Αναστασόπουλο, τον δήμαρχο Τρίπολης Κώστα Τζιούμη, τον περιφερειακό συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Β. Χαντζή, τον διευθυντή του υποκαταστήματος Τρίπολης του ΕΛΓΑ Γιάννη Ασσιούρα, τον αντιδήμαρχο Τρίπολης Γιάννη Παπαδάτο, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων, παρόντων επίσης των κατά τόπους προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων και πληγέντων παραγωγών.

Με την ολοκλήρωση της αυτοψίας, πραγματοποιήθηκε και νέα σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην οποία δόθηκαν οδηγίες προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκτιμήσεων και εξατομίκευσης των ζημιών, ώστε σύντομα οι πληγέντες παραγωγοί να λάβουν αποζημιώσεις.

Πίστωση 1,2 εκ ευρώ από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αποκατάσταση τριων ΧΑΔΑPosted: 19 May 2022 12:46 PM PDT

Η σύναψη δανείου ύψους 1.258.000 ευρώ, μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το εν λόγω δάνειο, το οποίο θα εξοφληθεί σε διάστημα 15 χρόνων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών, αφορά στην εκτέλεση έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ που υπάρχουν στις θέσεις Πλάτωμα του Δήμου Τρίπολης, Δισκούρια του Δήμου Ερμιονίδας και Σπαρτέας του Δήμου Σπάρτης

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπό τον περιφερειάρχη Π. Νίκα για την κατανομή του λιγνιτόσημουPosted: 19 May 2022 12:44 PM PDT

Σύσκεψη σχετικά με την κατανομή της χρηματοδότησης ύψους 6.298.904,86 ευρώ από το ειδικό τέλος δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης λιγνίτη, η οποία θα πιστωθεί σταδιακά μέσα στις επόμενες 90 ημέρες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου.

Στην υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι από την πιο πάνω πίστωση, περί τα 4 εκατομμύρια θα διατεθούν για το επαρχιακό δίκτυο του Δήμου Μεγαλόπολης, περί το 1,2 εκ. ευρώ για το δημοτικό του δίκτυο, ενώ το υπόλοιπο θα κατευθυνθεί στο έργο συντήρησης της Μονής Καλαμίου για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη από το ΚΑΣ μελέτη.

Υπενθυμίζεται ότι η πιο πάνω πίστωση των 6,2 εκ ευρώ αφορά την απόδοση του εδικού τέλους για α έτη 2019, 2020 και 2021.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Τριφυλίας για την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή λόγω των καιρικών φαινομένωνPosted: 19 May 2022 12:41 PM PDT

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον περιφερειάρχη σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει προβλήματα η περιοχή του δήμου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ζημιές οι οποίες -όπως είπε- έχουν προκύψει στο παραθαλάσσιο μέτωπο του δήμου εξ αιτίας των πρόσφατων ισχυρών ανέμων, μεταφέροντας αίτημα να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη η εν λόγω περιοχή.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Τριφυλίας για την αναζωπύρωση, λόγω των ισχυρών ανέμων, της φωτιάς που είχε εκδηλωθεί την περασμένη Παρασκευή στο Αλιμάκι Κυπαρισσίας.

Στην μάχη εναντίον της πυρκαγιάς συνδράμει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με μηχανήματα που έχει διαθέσει.

Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας αμεα ΠελοποννήσουPosted: 19 May 2022 12:36 PM PDT

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 19 Μαΐου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας αμεα Πελοποννήσου Νίκο Καραλή.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που συνδέονται με την δράση της Ομοσπονδίας σε επίπεδο Περιφέρειας, όπως επίσης και το ζήτημα της στέγασής της.

Προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και “Μοριάς” Α.Ε. ΑΟΤΑPosted: 19 May 2022 12:35 PM PDT

Δύο προγραμματικές συμβάσεις με τον “Μοριάς” Α.Ε. ΑΟΤΑ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου, στην Τρίπολη.

Συγκεκριμένα, η πρώτη σύμβαση -μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του “Μοριάς” Α.Ε. ΑΟΤΑ και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης αφορά στην παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου στην Διεύθυνση Τεχνικών Εργων έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η δεύτερη, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του “Μοριάς” Α.Ε. ΑΟΤΑ αφορά στην συμβουλευτική υποστήριξη της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Κορινθίας για την ωρίμανση μελετών κατά την περίοδο 2022 – 2023.

Πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον πρωτογενή τομέα – αλλοδαποί εργάτες γης, συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, καλλιέργεια υποτροπικών φυτώνPosted: 19 May 2022 12:34 PM PDT

Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα θέματα του πρωτογενή τομέα αποτέλεσαν αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου την οποία ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος έδωσε σήμερα, Πέμπτη 19 Μαΐου.

Eιδικότερα, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο πρόβλημα εξεύρεσης εργατών γης που έχει προκύψει πρόσφατα, στη συνεργασία της Περιφέρειας με τον ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), καθώς και στην εξέλιξη της προγραμματικής σύμβασης για την εγκατάσταση υποτροπικών φυτών σε περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

Ο Στ. Αναστασόπουλος σημείωσε πως είναι πλέον διαπιστωμένο ότι η έλλειψη εργατών γης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την παραγωγική διαδικασία στον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.

Οπως δήλωσε συγκεκριμένα, το πρόβλημα -που παρουσιάστηκε σε όλη την Περιφέρεια- αρχικά εντοπίστηκε στην περιοχή της Τριφυλίας, λόγω και της πρωιμότητας της παραγωγής, εκτιμώντας ο αντιπεριφερειάρχης ότι αναμένεται να ενταθεί ιδιαίτερα φέτος, λόγω της επικείμενης μεγάλης ελαιοκομικής παραγωγής κατά την περίοδο 2022 – 2023.

Ο αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι μέχρι σήμερα η εργοδοσία σε πολίτες τρίτων χωρών γίνεται με τρεις τρόπους, α) την διαδικασία μετάκλησης με ετήσια διάρκεια σύμβασης και χορήγηση διετούς αδείας διαμονής, β) την εισδοχή με σκοπό την εποχική εργασία με διάρκεια σύμβασης έως 9 μήνες κάθε έτος και έως 5 χρόνια, καθώς και γ) την απασχόληση παρατύπως διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών με διάρκεια σύμβασης έως 6 μήνες.

Ο Στ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι από τις πιο πάνω τρεις εκδοχές, οι α΄ και β΄ αδειοδοτούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ για την εκδοχή γ΄ οι άδειες εργασίας εκδίδονται από την Περιφέρεια.

Πρόσθεσε επίσης, ότι από πέρυσι, οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν πολίτες τρίτης χώρας οι οποίοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας υποβάλλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://portal.immigration.gov.gr/aitiseis-metaklisis-ergodoton, αίτημα για μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών με διάρκεια σύμβασης τουλάχιστον 30 ημερών και έως 90 ημέρες, με δυνατότητα παράτασης για άλλες 90 ημέρες. Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτημάτων από τους ενδιαφερόμενους είναι έως και 30 Σεπτεμβρίου.

Γίνεται αντιληπτό, συνέχισε ο Στ. Αναστασόπουλος, ότι οι πιο απλές διαδικασίες εργοδοσίας σε πολίτες τρίτων χωρών καταργούνται μέσα στο επόμενο διάστημα, γεγονός που σε συνδυασμό με την ισχύ ευνοϊκότερων όρων σε γειτονικά κράτη, αυξάνει περαιτέρω την ήδη εμφανή έλλειψη εργατών γης στην περιοχή μας.

Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες θα πρέπει να αιτηθούν έγκαιρα α) μέχρι 30 Ιουνίου για την χορήγηση άδειας εργασίας για τους παρατύπως διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών με διάρκεια σύμβασης έως 6 μήνες και β) μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για τη μετάκληση πολιτών τρίτης χώρας που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου.

Επίσης, πρόσθεσε ο Στ. Αναστασόπουλος, από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου και με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία για την παράταση των πιο πάνω προθεσμιών, ώστε να διατηρηθούν οι απλές διαδικασίες εργοδοσίας σε πολίτες τρίτων χωρών για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης στην περιοχή μας, με σκοπό τη διευκόλυνση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΦΕΤ

Στη συνέχεια, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα ενημέρωσε σχετικά με την πρόσφατη υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον ΕΦΕΤ.

Γνωστοποίησε δε ότι στο πλαίσιο αυτόμ προχθές Τρίτη 17 Μαΐου συγκλήθηκε σύσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή της εκπροσώπου του γραφείου Τρίπολης του ΕΦΕΤ Σταυρούλας Φωτοπούλου και των διευθυντών Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας, Ανάπτυξης, Υγείας καθώς και των προϊσταμένων των αρμόδιων τμημάτων ελέγχου.

Στην εν λόγω σύσκεψη καθορίστηκε το πλαίσιο συνεργασίας για τη διενέργεια κοινών ελέγχων και τέθηκαν οι κατηγορίες των ειδών που πρωτίστως θα ελεγχθούν, μεταξύ των οποίων προϊόντα ελαιολάδου και ελιάς, κρέας, τυροκομικά, μέλι, νερό, πάγος, αρωματικά φυτά κλπ. Εξ άλλου, μικτά κλιμάκια θα εστιάσουν σε ελέγχους για τις περιπτώσεις ελληνοποιήσεων και αισχροκέρδειας στην αγορά της αγροτικής παραγωγής.

ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΑ ΦΥΤΑ

Καταλήγοντας ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα ξεκίνησε η φύτευση υποτροπικών φυτών σε περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, με σκοπό την δημιουργία επιδεικτικών αγρών.

Αφού εντοπίστηκαν οι κατάλληλες περιοχές φύτευσης και εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον από τους καλλιεργητές ξεκίνησε η φύτευση ειδών, όπως αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, μακαντάμια κ.α.

Η Περιφέρεια, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Παραγωγής, υποστηρίζει οικονομικά το έργο που έχει πενταετή διάρκεια και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση των καλλιεργητών και την επιστημονική υποστήριξή τους ως προς την εγκατάσταση των ειδών και τις καλλιεργητικές τεχνικές καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Στόχος, όπως εξήγησε, είναι η εξοικείωση των παραγωγών στις νέες καλλιέργειες και η προώθηση των υποτροπικών ειδών ως εναλλακτικές καλλιέργειες καθώς και η διείσδυση των νέων προϊόντων υψηλής αξίας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

Η παραγωγικότητα των ειδών αυτών εξαρτάται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, τις καλλιεργητικές πρακτικές, το είδος και την επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών. Η καλλιέργεια των εν λόγω υποτροπικών φυτών, κατέληξε ο Στ. Αναστασόπουλος, έχει ως βασικό πλεονέκτημα το γεγονός ότι πρόκειται για καλλιέργειες με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, δηλαδή χαμηλές εισροές και φιλικές προς το περιβάλλον κάτι που συνεπάγεται μικρό κόστος παραγωγής και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ

Posted: 20 May 2022 12:30 AM PDT

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4177/2013

Σύμφωνα με την  υπ’ αριθμ. Φ18/166510/19-05-2022 Απόφαση Προϊσταμένου Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε .Μεσσηνίας,

επιβλήθηκε  διοικητικό  πρόστιμο….

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 20-05-2022

Posted: 20 May 2022 12:27 AM PDT

ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 20-05-2022

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ

Posted: 20 May 2022 12:24 AM PDT

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4177/2013

Σύμφωνα με την  υπ’ αριθμ. Φ18/166970/20-05-2022 Απόφαση Προϊσταμένου Δ/νσης Ανάπτυξης ΠΕ Μεσσηνίας,

επιβλήθηκε  διοικητικό  πρόστιμο….

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Διακήρυξη-Προκήρυξη για διαγωνισμό υγρών καυσίμων & πετρελαίου θέρμανσης της Π.Ε. Μεσσηνίας

Posted: 19 May 2022 11:11 PM PDT

Διακήρυξη με Αρ. 3-2022

Η Π.Ε. Μεσσηνίας, προκηρύσσει Ανοικτό Κάτω των Ορίων Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό με αντικείμενο: “Προμήθεια υγρών καυσίμων κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης για τις ανάγκες της Π.Ε. Μεσσηνίας και των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας”.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ