«Σε δύσκολες στιγμές οι μόνοι μας σύμμαχοι είναι οι πρόγονοι μας»  Ιωάννης Καποδίστριας.

0

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

H πρόεδρος της Επιτροπής«Ελλάδα 2021 ”  κ. Γιάννα Αγγελοπούλου έχει θέσει επιγραμματικά τους στόχους της επιτροπής “Ελλαδα 2021” .

“Να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε και να αποφασίσουμε, πού θέλουμε να πάμε».” Το μέλλον αποφασίζεται σήμερα – διαμορφώνεται από τις πράξεις όλων μας στο παρόν. Όλοι πρέπει να είμαστε παρόντες στο αύριο. Μόνο που για αυτό δεν αρκούν τα λόγια. Η πρόοδος θέλει και κόπο και τρόπο. Θέλει να δουλέψει και το σώμα και το μυαλό. Οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι ήδη εδώ…”

https://www.greece2021.gr/

Πρόσφατα ο καθηγητής  Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιστροπής του «Ελλάδα 2021» έφερε το θέμα από πουθενά “δικτατορία Καποδίστρια”.

Δεν γνωρίζουμε την σκοπιμότητα  της από πουθενά  άποψης αυτή την ώρα , ούτε μας ενδιαφερει, έχουν γραφτεί πολλά … Κρίνουμε από το αποτέλεσμα, σκεπτόμαστε γιατί αυτή την ώρα από πουθενά… αφού  το θέμα μας είναι άλλο  θέλουμε να γιορτάσουμε….

Η άποψη αυτή είναι άκαιρη  και άσχετη  με τους στόχους μας , με αυτά που πρέπει να  κάνουμε και με αυτά που πρέπει να συζητάμε, ο καθηγητής  όσα και να ξέρει συνειδητά  η ασυνείδητα έπαισε εκτός θέματος  και σωστά μηδενίστηκε.

Απομένει  η  μόνη σωστή ενέργεια της προεδρου της επιτροπής, που την γνωρίζει πολύ καλά.

Μπορούμε καλύτερα να γιορτάσουμε τα διακόσια χρόνια της ιστορίας μας , δεν χρειάζεται να αρχίσουμε με βρυσιές…..

Ιωάννης Καποδίστριας<1776-1831>

Σπούδασε Ιατρική, Νομική και Φιλοσοφία .

Η πρώτη ανάμειξή του με την πολιτική άρχισε στην  Ιονία Πολιτεία που υπηρέτησε από το 1801 μέχρι το 1806 σε διάφορα αξιώματα

Το 1809 -1814 εργάστηγε σαν σύμβουλος  και ακόλουθος στο υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας  και το 1814-1822 ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Το 1828-1831 ήταν  o πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας

Ο Ιωάννης Καποδίστριας θεωρείται  εθνικός ήρωας της Ελβετίας, διότι σαν  εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ελβετία συνέβαλε στην ενότητα και ανεξαρτησία του κράτους της Ελβετίας. Ήταν από τους εμπνευστές του διαχωρισμού της, σε 19 αυτόνομα κρατίδια, τα καντόνια, βοήθησε και επηρέασε  στην διαμόρφωση του ελβετικού συντάγματος, αλλά και την  ουδέτερότητα    της χώρας.

“Συμμετείχε στο Συνέδριο της Βιέννης ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπίας και αργότερα εκπρόσωπος της Ρωσίας στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων το 1815, όπου πέτυχε την εξουδετέρωση της αυστριακής επιρροής, την ακεραιότητα της Γαλλίας καθώς και την διεθνή ουδετερότητα της Ελβετίας.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η ευγνωμοσύνη της Ελβετίας προς το πρόσωπο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, δεν φθάνει μόνο μέχρι την χορήγηση υπηκοότητος, αλλά και πρόσφατα, η πόλη της Λωζάννης προέβη και σε μία ακόμη τιμητική κίνηση.

Μαζί με την κυβέρνηση της Ρωσίας, η πόλη της Λωζάννης, τον Σεπτέμβριο του 2009, έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Καποδίστρια, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Ελβετίας Mισελίν Κάλμυ-Ρέυ και της Ρωσίας, Σεργκέυ Λαβρώφ, του Δημάρχου της Λωζάννης και του ελληνικής καταγωγής προέδρου της τοπικής βουλής του καντονίου Vaud, πρωτεύουσα του οποίου είναι η Λωζάννη, Πασκάλ Μπρουλής.

Η ορειχάλκινη προτομή, που είναι έργο του Ρώσου γλύπτη Βλαντιμίρ Σουρόβτσεφ, τοποθετήθηκε στη Λωζάννη «ως ένδειξη τιμής στον πρώτο Επίτιμο Δημότη της πόλης».

Επρόκειτο για μια πράξη που έγινε από κοινού από τη Ρωσία και την πόλη της Λωζάννης, τα δε αποκαλυπτήρια συνέπεσαν με την επίσημη επίσκεψη στην Ελβετία του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ»

Τιμήθηκε σαν “ο  πρώτος επίτιμος πολίτης της Ελβετίας ”  και υπάρχουν αγάλματα προς τιμήν του  στο Ναύπλιο, Κερκυρα, Αθήνα και σε πολλές  άλλες πόλεις της Ελλάδος, στην Ζυριχη και Λωζάννη Ελβετία, στην Άγια Πετρούπολη Ρωσία, στην Βενετία  Ιταλία και στην Πλατεία Ιωάννη Καποδίστρια, Κόπερ, Σλοβενία.

Είναι της μόδας να “απαξιώνουμε” τους εαυτούς  μας και ότι βρίσκουμε μπροστά μας , όχι βεβαια από κουταμάρα ,πρέπει να υπάρχουν  λόγοι και σκοπιμότητες …Γιατί άραγε από το πουθενά μετά απο διακόσια χρόνια  υβρίζουμε..  Ξεχάσαμε το “Ελληνικό μέτρο”, τον αμοιβαίο σεβασμό ….

Οι συμπολίτες  μας τελικά αργά η γρήγορα θα  περιφρονήσουν  και  θα απομονώσουν  όλους  αυτούς   τους δήθεν πνευματικούς  “ηγέτες ” που διχάζουν την  κοινωνία για τους δικούς τους λόγους

Πηγες Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια kai  iefimerida.gr

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ιωάννης Καποδίστριας<1776-1831> έκανε το καθήκον του με το καλύτερο τρόπο, όλοι το αναγνωρίζουν και οι επικριτές του…τελεία.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here