Σαν σήμερα…

0

Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1099 – Α΄ Σταυροφορία: 15.000 πεινασμένοι Χριστιανοί στρατιώτες παρελαύνουν σε θρησκευτική λιτανεία γύρω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ, υπό το βλέμμα των μουσουλμάνων υπερασπιστών της πόλης.

1497 Ο Πορτογάλος Βάσκο ντα Γκάμα αποπλέει από τη Λισαβόνα με προορισμό την Ινδία. Θα γίνει ο πρώτος εξερευνητής, που θα τα καταφέρει δια θαλάσσης.

1579  Ανακαλύπτεται στο Καζάν (Δημοκρατία του Ταταρστάν) η Παναγία του Καζάν, ιερή εικόνα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

1593 Γεννήθηκε η Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι, Ιταλίδα ζωγράφος (Artemisia Gentileschi, πέθανε το 1653) Ιταλίδα ζωγράφος του μπαρόκ, θεωρούμενη ως μία από τους καλύτερους καλλιτέχνες της εποχής της. Κόρη του ζωγράφου Οράτσιο Τζεντιλέσκι, μαθήτευσε δίπλα στον πατέρα της στη Ρώμη και το 1610 παρήγαγε το πρώτο της έργο η Η Σωσσάννα και οι γέροντες. Το 1611 ο συνεργάτης του πατέρα της ζωγράφος Αγκοστίνο Τάσσι βίαζε απανωτά την Αρτεμίζια και εν συνεχεία της υποσχόταν γάμο, εξασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση των ερωτικών τους σχέσεων. Η υπόσχεση δεν εκπληρώθηκε φυσικά … και ύστερα παντρεύτηκε τον ζωγράφο Πιεραντόνιο Στιαττέζι, εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία και είχε εξαιρετική σταδιοδρομία. Έγινε αυλική ζωγράφος, ευνοούμενη των Μεδίκων και ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της Accademia delle Arti del Disegno (Ακαδημίας των Τεχνών της Σχεδίασης). Αλλά δημιούργησε πολλά χρέη, ο γάμος της διαλύθηκε και το 1621 επέστρεψε στη Ρώμη. Το 1630 εγκαταστάθηκε στη Νάπολι, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της, εκτός από την περίοδο της παραμονής της στην Αγγλία.

Όλα σχεδόν τα έργα της Αρτεμίζια (που ήταν μια από τους καλύτερους Καραβατζίστι) έχουν γυναίκες πρωταγωνίστριες -με προτίμηση στις βιβλικές μορφές- που τις διακρίνει το θάρρος, η αποφασιστικότητα και η ισχυρή προσωπικότητα και όχι οι γυναικείες ιδιότητες της ευαισθησίας και της αδυναμίας. Ειδικά το έργο της Η Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη είναι ένας πίνακας αιματηρής αγωνίας και φρίκης. Το ζωγράφισε σε πολλές παραλλαγές αλλά αυτή του Ουφίτσι είναι η εντυπωσιακότερη. Είναι πολύ πιθανό να εμπνεύστηκε από την ανάμνηση του πρόσφατου βιασμού της.

1693 Για πρώτη φορά επιβάλλεται στολή στους αστυνομικούς της Νέας Υόρκης.

1695 Πέθανε ο Κρίστιαν Ιγκένς, φυσικός και μαθηματικός, που πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ρολόι τσέπης (το 1675)

1709 Στη μάχη της Ποτλάβα, στην Ουκρανία, ο τσάρος της Ρωσίας Πέτρος Α’ νικά τον βασιλιά της Σουηδίας, Κάρολο Ζ’, τερματίζοντας έτσι τον ρόλο της Σουηδίας ως μία από τις Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης.

1730 Σεισμός εκτιμώμενου μεγέθους 8,7 βαθμών προκαλεί τσουνάμι που καταστρέφει περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα ακτής στη Χιλή.

1796 το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει το πρώτο διαβατήριο.

1815 Μετά τη σύλληψη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο 18ος επιστρέφει ασφαλής στο Παρίσι.

1822 οι Ινδιάνοι Chippewas εκχωρούν μεγάλες εκτάσεις γης του Οντάριο των ΗΠΑ στη Βρετανία.

1822 χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια ενός ναυαγίου στον Κόλπο της Σπέτσα της Ιταλίας, ο Αγγλος ποιητής Πέρσι Μπυς Σέλεϊ

foto

1824 Δύναμη από 6.000 Οθωμανούς υπό τον Αμπάς Πασά, το Βελή Αγά και τον Πράχο Πρεβίστα συγκρούονται στην Μπινίτσα του Λιδωρικίου με μικρή ελληνική δύναμη υπό το Σκαλτσά. Μετά από εξάωρη σκληρή μάχη οι Έλληνες έτρεψαν τους Οθωμανούς σε άτακτη φυγή.

1838 γεννιέται ο στρατηγός κόμης Φέρντιναντ φον Ζέπελιν, κατασκευαστής των περίφημων πηδαλιοχούμενων αερόστατων που φέρουν το όνομά του.

1839 Γεννήθηκε ο ιδρυτής της πετρελαϊκής εταιρίας Standard, Τζον Ροκφέλερ

1851 Γεννήθηκε ο αρχαιολόγος, Άρθουρ Έβανς, που έφερε στο φως τα μινωικά ανάκτορα της Κνωσού

1889 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της αμερικανικής εφημερίδας Wall Steet Journal.

1892 Καταστρέφεται από μεγάλη πυρκαγιά ο Άγιος Ιωάννης Νέας Γης (St. John’s,γαλλικά: Saint-Jean de Terre-Neuve).Η πόλη βρίσκεται χτισμένη στον μυχό ενός φυσικού λιμανιού στο βόρειο άκρο της Χερσονήσου Άβαλον, στις ανατολικές ακτές της Νέας Γης. Ιδρύθηκε επισήμως στις 5 Αυγούστου του 1583 με βασιλικά προνόμια (royal prerogative) της βασίλισσας Ελισάβετ της Α΄ της Αγγλίας, και είναι η αρχαιότερη πόλη του Καναδά.
Σύμφωνα με την παράδοση, οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι ο εξερευνητής Τζιοβάννι Καμπότο, ο οποίος ήταν στην υπηρεσία του βρετανικού στέμματος, πάτησε το πόδι του για πρώτη στη Νέα Γη στις 24 Ιουνίου του 1497, ημέρα της γιορτής της γέννησης του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Κατά μία άλλη εκδοχή, η πόλη ονομάστηκε έτσι από Βάσκους αλιείς, που ψάρευαν στην περιοχή από τις αρχές του 16ου αι. και οι οποίοι συνέκριναν το φυσικό λιμάνι του Αγίου Ιωάννη με το λιμάνι του Σαν Χουάν στις δικές τους περιοχές στον Βισκαϊκό Κόλπο. Το 1583, οι Βρετανοί ανακήρυξαν τη Νέα Γη δική τους αποικία με πρωτεύουσα τον Άγιο Ιωάννη. Μέχρι εκείνη την εποχή, το λιμάνι χρησιμοποιούνταν από νορμανδούς, βρετόνους, πορτογάλους, βάσκους και βρετανούς ναυτικούς. Εντούτοις, στην περιοχή δεν υπήρχαν έποικοι. Οι πρώτοι έποικοι εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Ιωάννη στις αρχές του 17ου αι. και ήταν βρετανοί ψαράδες. Ο πληθυσμός του Αγίου Ιωάννη άρχισε να αυξάνεται σταδιακά με την άφιξη νέων βρετανών και ιρλανδών εποίκων. Οι Βρετανοί όμως απέκλεισαν την εγκατάσταση εποίκων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Το 1655, οι Ολλανδοί κατέλαβαν προσωρινά τον Άγιο Ιωάννη. Κατόπιν, οι έποικοι οχύρωσαν την πόλη και έτσι μπόρεσαν να απωθήσουν μία νέα επιδρομή των Ολλανδών το 1673. Ωστόσο, παρά τις οχυρώσεις, το 1696 οι Γάλλοι κατέλαβαν την πόλη και την κατέστρεψαν. Οι Γάλλοι κατέλαβαν και πυρπόλησαν τον Άγιο Ιωάννη άλλες δύο φορές, το 1705 και το 1708. Το 1762, με το τέλος του Επταετούς Πολέμου ανάμεσα στην Αγγλία και τη Γαλλία, οι Γάλλοι παρέδωσαν την πόλη του Αγίου Ιωάννη στους Βρετανούς. Κατά τον 18ο και 19ο αι., η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται σημαντικά με την αύξηση του εμπορίου και της αλιείας. Ωστόσο, η πόλη καταστράφηκε επανειλημμένα από πυρκαγιές, η τελευταία εκ των οποίων συνέβη το 1892. Στα χρόνια της Αμερικανικής Επανάστασης και κατά τη διάρκεια του Αγγλοαμερικανικού Πολέμου του 1812, το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας χρησιμοποίησε τον Άγιο Ιωάννη ως βάση για επιδρομές κατά των Αμερικανών.Επειδή ο Άγιος Ιωάννης βρίσκεται πιο κοντά στην Ευρώπη από οποιοδήποτε άλλο αστικό κέντρο της Βορείου Αμερικής, ο Γουλιέλμο Μαρκόνι τη χρησιμοποίησε για να λάβει το πρώτο υπερατλαντικό ασύρματο σήμα. Επίσης, το 1919, από τον Άγιο Ιωάννη ξεκίνησε η πρώτη υπερατλαντική πτήση προς την Ευρώπη, η οποία κατέληξε στην Ιρλανδία.

1906 Γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας Φίλιπ Τζόνσον έργου του οποίου είναι και ο γυάλινος ουρανοξύστης Seagram Building στη Νέα Υόρκη

1909 Το Βατικανό αποκηρύσσει τη γυναικεία μόδα, ως άσεμνη.

1910 Δολοφονική απόπειρα σημειώνεται εναντίον του διευθυντή της εφημερίδας “Ακρόπολις”, Βλάση Γαβριηλίδη, ο οποίος διεξήγαγε συστηματικό και έντονο αγώνα για την εκκαθάριση του Πανεπιστημίου από ανίκανους καθηγητές.

1921 Ο ελληνικός στρατός νικά στο Εσκί Σεχίρ και προελαύνει κατά της Άγκυρας (Μικρασιατική Εκστρατεία). Σε έναν όμως χρόνο από τότε, οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της ελληνικής άρχουσας τάξης θα συναντήσουν άδοξο τέλος, με τραγικές συνέπειες για τους ελληνικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας. Στις 13/8/1922 θα ξεκινήσει η τουρκική αντεπίθεση. Το μέτωπο κατέρρευσε σχεδόν αμέσως και μόλις 2 εβδομάδες μετά, ο τουρκικός στρατός μπήκε στη Σμύρνη. Ο τραγικός απολογισμός της Μικρασιατικής Εκστρατείας θα αποτυπωθεί στα νούμερα ως εξής: 91.000 περίπου ήταν οι απώλειες του ελληνικού στρατού, ενώ 1.500.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις εστίες τους αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς.

1934 Γεννήθηκε ο  Μάρτι Φέλντμαν, Άγγλος κωμικός

1935 Γεννήθηκε ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Βιτάλι Σεβαστιάνοφ, που συμμετείχε στις διαστημικές αποστολές Soyuz 9 και 18

1941 Ο πρώην μητροπολίτης Κορινθίας Δαμασκηνός ενθρονίζεται στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών. Ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, πρώην μητροπολίτης Τραπεζούντας, απομακρύνθηκε λίγες μέρες νωρίτερα από τα καθήκοντά του, έπειτα από απαίτηση των γερμανικών αρχών Κατοχής, διότι αρνήθηκε να ορκίσει τη δωσιλογική κυβέρνηση Τσολάκογλου.

1943 Πραγματοποιείται στην συνοικία της Επταλόφου της Θεσσαλονίκης, μεσούσης της ναζιστικής κατοχής, μεγάλη διαδήλωση των κατοίκων ενάντια στην προοπτική επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής στο μεγαλύτερο τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας.

1947 Συμβάν του Ρόσγουελ: Μεταδίδεται η είδηση ότι ένα ΑΤΙΑ συνετρίβη στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού.

1951 Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός, Αντζέλικα Χιούστον

1951 Στο Παρίσι, γιορτάζονται με λαμπρές εκδηλώσεις τα 2.000 χρόνια από την ίδρυση της πόλης.

1958 Ο πρώτος χρυσός δίσκος για άλμπουμ στις ΗΠΑ απονέμεται στο σάουντρακ του μιούζικαλ “Οκλαχόμα”, επειδή ξεπέρασε σε πωλήσεις το 1 εκατομμύριο δολάρια.

1958 Γεννήθηκε ο Κέβιν Μπέικον, Αμερικανός ηθοποιός

1961 Πεθαίνει ο γιατρός Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος, κατοχικός Πρωθυπουργός την περίοδο Δεκέμβρης 1942 – Απρίλης 1943.

1963 Οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπάργκο στην Κούβα του Φιντέλ Kάστρο.

1965 Ξεκινά η ρήξη του πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου με τα ανάκτορα και αποτελεί την αρχή της ανώμαλης κοινοβουλευτικής περιόδου, που ονομάστηκε Αποστασία και οδήγησε στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967.

1967  Πέθανε η Βίβιαν Λι, Βρετανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου

1969 Θεμελιώθηκε το Ωδείο Αθηνών στη συμβολή των οδών Β. Κωνσταντίνου και Γεωργίου.

1970 Γεννήθηκε ο Αμερικανός τραγουδιστής της ροκ Μπεκ

1979 Η Κίνα γίνεται η δεύτερη σοσιαλιστική χώρα, μετά τη Γιουγκοσλαβία, που επιτρέπει σε ξένους να κάνουν επενδύσεις.

1981 Γεννήθηκε η Ρωσίδα τενίστρια Αναστάζια Μισκίνα.

1982 Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.

1982 Αεροσκάφος της Pan Am συντρίβεται στη Νέα Ορλεάνη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 149 άτομα.

1990 Υπογράφεται στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών η νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, σύμφωνα με την οποία καταργούνται οι βάσεις του Ελληνικού, της Νέας Μάκρης και των κομβικών σταθμών.

1993 Σε Δημοκρατία ανακηρύσσεται η ναυτική περιοχή του Βλαδιβοστόκ, στην ανατολική Ρωσία. Η απόφαση λαμβάνεται από το τοπικό Κοινοβούλιο και έχει ως στόχο τη μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία από τη Μόσχα.

1994 Πεθαίνει ο Κιμ Ιλ Σουγκ, Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας (1949-1994), Πρωθυπουργός (1948-1972) και κατόπιν Πρόεδρος της χώρας του (1972-1994).

1995 Η Στέφι Γκραφ κερδίζει τον 6ο τίτλο της στο Γουίμπλεντον. Μέσα στο ίδιο καλοκαίρι κερδίζει και τον τέταρτο τίτλο της στο US Open.

1995 Στο βόρειο Ιράκ, 3.000 Κούρδοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μετά τη συνδυασμένη επίθεση των τουρκικών δυνάμεων.

1997 Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ υπογράφουν στη Μαδρίτη συμφωνία έξι σημείων, όπου η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει «νόμιμα» και «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο.

1999 Ο 20 φορές διεθνής Βραζιλιάνος Τζιοβάνι μεταγράφεται στον Ολυμπιακό έναντι του ποσού, που αγγίζει τα 4 δισ. δρχ.

2002 Χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό ο Παναγιώτης Κράμπης καταδικάζεται σε δις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της Σούλας Καλαθάκη.

2004 Ανακοινώνεται ότι 181 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα το διήμερο 7 και 8 Ιουλίου. Η πυρκαγιά στην περιοχή των Θρακομακεδόνων αφήνει πίσω της δύο νεκρούς, σπίτια με σημαντικές υλικές ζημιές, απανθρακωμένα ζώα και περισσότερα από 150 στρέμματα δασικής έκτασης και 50 οικοπεδικής, αποτεφρωμένα. Πυρκαγιές, επίσης, εκδηλώθηκαν στον Κάλαμο, στην Ανάβυσσο, στις Αφίδνες, στην Ικαρία, στη Σάμο, στην Αίγινα, στη Ναύπακτο, στην Κεφαλονιά και στην Κάρυστο.

2012 Πέθανε ο Έρνεστ Μποργκνάιν, Αμερικανός ηθοποιός

2019 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ορκίστηκε ως πρωθυπουργός. Η σύνθεσή της νέας Κυβέρνησης “Μητσοτάκη 2019” ανακοινώθηκε την ίδια μέρα, και ορκίστηκε την επόμενη _9 Ιουλίου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ