Πόλεμος στην Ουκρανία: Προέλαση ρωσικού στρατού, το Κίεβο υπό πολιορκία – Όλες οι εξελίξεις

0

Σε ρωσικό κλοιό βρίσκεται το Κίεβο ένα 24ωρο μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο με μια ταχύτατη και ολοκληρωτική επίθεση, από αέρα, ξηρά και θάλασσα, διέλυσε αρχικά την αεράμυνα της Ουκρανίας με «χτυπήματα ακριβείας» και εν συνεχεία ξεκίνησε την εισβολή από τέσσερα μέτωπα: από Βορρά μέσω Λευκορωσίας, Βορειοανατολικά στο Χάρκοβο, Ανατολικά στο Ντονμπάς και Νότια στην Οδησσό.

Σχεδόν χωρίς αντίσταση στις περισσότερες περιοχές, οι ρωσικές δυνάμεις προέλεσαν προς όλες τις κατευθύνσεις φτάνοντας και στην επαρχία του Κίεβου με αμερικανούς αξιωματούχους να εκτιμούν πως η ουκρανική πρωτεύουσα θα μπορούσε να πέσει μέσα στα επόμενα δύο ή τρία 24ωρα. «Δεν ξέρω για πόσο ακόμη θα υπάρχω εγώ και η χώρα», ήταν το δραματικό μήνυμα του Ουκρανού Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, βλέποντας την άμυνα της χώρας να καταρρέει.


Με την καθολική επικράτηση στο στρατιωτικό πεδίο, η Ρωσία έστειλε μήνυμα στην Ουκρανία για τους δύο όρους που θέτει ώστε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: Η χώρα να αποδεχτεί ένα ουδέτερο καθεστώς και να δεσμευτεί για αποστρατικοποίηση. Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι αποκαρδιωμένος από τη στάση της Δύσης δήλωσε έτοιμος να μπει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. «Κανείς δεν πολεμά στο πλευρό μας, άφησαν την Ουκρανία μόνη να αντιμετωπίσει τη Ρωσία. Τους ρωτάω, ‘είστε μαζί μας’; Λένε ότι είναι μαζί μας, αλλά δεν είναι έτοιμοι να μας πάρουν στη στρατιωτική συμμαχία (του ΝΑΤΟ). Όλοι τους φοβούνται», είπε και πρόσθεσε: «Το Κίεβο δεν φοβάται να μιλήσει για “ουδέτερο καθεστώς”, υποχωρώντας από τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως απαιτεί η Ρωσία. Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για ουδέτερο καθεστώς, δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ» διερωτήθηκε.

Το χρονικό των εξελίξεων

Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις

Ζελένσκι: «Μας άφησαν μόνους, μπορούμε να διαπραγματευτούμε τους ρωσικούς όρους»

Τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here