Οι Νέοι Της Ελλάδας

0
Οι Νέοι Της Ελλάδας

Τι απασχολεί τους Έλληνες νέους; Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματά τους, οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και ποιες οι στάσεις και οι αντιλήψεις τους για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας;

Τι απασχολεί τους Έλληνες νέους; Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματά τους, οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και ποιες οι στάσεις και οι αντιλήψεις τους για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας;

Η διαΝΕΟσις έχει εγκαινιάσει μια σειρά από ερευνητικά projects που διερευνούν τα θέματα αυτά, ξεκινώντας από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε μια διεθνή έρευνα για την ανεργία των νέων και τις διαγενεακές σχέσεις το 2017. Σε όλο αυτό το διάστημα, δε, πλούσια στοιχεία και συμπεράσματα έχουν προκύψει και για τις απόψεις των νέων από τις μεγάλες, πανελλαδικές έρευνες όπως το “Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες” (2015 – 2022) και η “World Values Survey” (2018).

Σήμερα δημοσιεύουμε δύο νέες εκθέσεις που εμβαθύνουν στο θέμα των στάσεων και των απόψεων των νέων από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Στη μελέτη “Τι Πιστεύουν οι Νέοι” (PDFHTML), ο πολιτικός επιστήμονας Πάνος Κολιαστάσης επεξεργάζεται τα διαχρονικά αποτελέσματα δημοσκοπικών ερευνών της διαΝΕΟσις επικεντρώνοντας ειδικά στις απαντήσεις που έδωσαν οι νέοι, και καταλήγει σε μια σειρά από συμπεράσματα.

Η εικόνα που αναδύεται από τις αντιλήψεις των νεότερων”, γράφει, “είναι σύνθετη και εν μέρει αντιφατική. Από τη μια εμφανίζονται ευρωπαϊστές, πολιτικά μετριοπαθείς, οικονομικά και κοινωνικά φιλελεύθεροι. Από την άλλη επιζητούν την εργασιακή ασφάλεια, αποφεύγουν την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και δυσπιστούν έναντι του πολιτικού συστήματος”.

Μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση του Π. Κολιαστάση εδώ:

Τι Πιστεύουν Οι Νέοι (PDF)
Τι Πιστεύουν Οι Νέοι (HTML)
Στην έκθεση “Νεολαία και Ευρωπαϊκή Ένωση” (PDF), μια ομάδα ερευνητών υπό τον συντονισμό των Μπίλι Τσαγκρώνη και Γιώργου Καρυώτη μελετά πιο συγκεκριμένα τις στάσεις των Ελλήνων νέων απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αναλύοντας δεδομένα από πρόσφατα κύματα του “Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες” αλλά και του Ευρωβαρόμετρου.

Οι νέοι Έλληνες είναι γενικά πιο θετικά διακείμενοι απέναντι στην ΕΕ”, γράφουν οι συγγραφείς, “και πιο αισιόδοξοι για το μέλλον τους σε σύγκριση με τις ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας (…). Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο οι νέοι είναι ευχαριστημένοι συνολικά από τη ζωή τους επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που βλέπουν την ΕΕ”.

Μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση των ερευνητών εδώ:

Νεολαία και Ευρωπαϊκή Ένωση (PDF)
Νεολαία και Ευρωπαϊκή Ένωση (HTML)
Το νέο τεύχος της ετήσιας έκδοσης της διαΝΕΟσις ΕΡΕΥΝΕΣ κυκλοφόρησε πρόσφατα και περιλαμβάνει σε συμπυκνωμένη και ευανάγνωστη μορφή όσα κάναμε το 2021.

Τη χρονιά που πέρασε, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε συνολικά 16 έρευνες, 10 κείμενα πολιτικής, 29 άρθρα και 3 βιβλία. Τα περισσότερα από αυτά είχαν σχέση με την ελληνική κοινωνία και οικονομία στον καιρό της πανδημίας, καθώς και

με το πώς η Ελλάδα μπορεί να προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις του μέλλοντος. Από την κλιματική αλλαγή μέχρι την αξιοποίηση της διασποράς, και από την κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα μέχρι το θέμα της τεχνικής εκπαίδευσης και της κατάρτισης ενηλίκων, η διαΝΕΟσις επιχείρησε να ξεχωρίσει σημαντικά θέματα, να τα αναλύσει και να συνεισφέρει τεκμηριωμένες προτάσεις πολιτικής.

Μπορείτε να βρείτε το τεύχος στο e-shop της διαΝΕΟσις και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Κοστίζει €5.

Σημαντική σημείωση:
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε πλέον newsletter από εμάς, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο email: info@dianeosis.org ή επιλέξτε την επιλογή “unsubscribe from this list” παρακάτω, προκειμένου να απεγγραφείτε από τη λίστα αποστολής. Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας και την άσκηση των δικαιωμάτων σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο info@dianeosis.org ή τηλεφωνικά στο 213 002 3000.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here