Κορωνοϊός: 125 νεκροί, 55 νέα κρούσματα, 2.463 συνολικά & Περιοριστικά μέτρα: Παράταση έως 4 Μαΐου-Σχολεία: Ανοίγουν όλα έως τέλη Μαΐου

0

Στους 125 έφτασαν οι νεκροί από κορωνοϊο στην χώρα μας, καθώς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο είχαμε τέσσερις νέους θανάτους. Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 74 έτη και το 90,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 74 ετών και άνω.

Επιπλέον, ανακοινώθηκαν 55  νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, τα περισσότερα σε υγειονομικές δομές στο Περιστέρι και στα Νότια Προάστια. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.463 εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, 52 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 15 από αυτούς είναι γυναίκες.  Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. Το 85% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Παράλληλα 57 ασθενείς έχουν βγει εκτός ΜΕΘ.

Παράλληλα έχουν ελεγχθεί   59.241 δείγματα.

Παρακολουθήστε μέσω της aftodioikisi.gr την ενημέρωση των Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό:

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Τρεις είναι μέχρι στιγμής οι θάνατοι που έχουν γίνει γνωστοί από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο.

Yπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 7 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, εκ των οποίων στην προσφυγική δομή στο Κρανίδι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.408 εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, 55 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 15 από αυτούς είναι γυναίκες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. Το 86% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Παράλληλα 51 ασθενείς έχουν βγει εκτός ΜΕΘ.

Παράλληλα έχουν ελεγχθεί 56.944 δείγματα.

Περιοριστικά μέτρα: Παράταση έως 4 Μαΐου -Τι εξαιρείται, τι σχεδιάζεται για τα sms

Την παράταση των μέτρων έως τις 4 Μαΐου ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε ο κ. Πέτσας την επόμενη εβδομάδα (Δευτέρα ή Τρίτη) θα ανακοινωθεί από τον ίδιο των πρωθυπουργό το σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων μετά από την συγκεκριμένη ημερομηνία. «Θα αξιολογούνται τα δεδομένα και εβδομάδα με εβδομάδα θα προχωρούμε «, είπε χαρακτηριστικά.«Σήμερα, σας ανακοινώνω ότι τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου παρατείνονται κατά μία εβδομάδα, μέχρι τις 4 Μαΐου. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας,  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους Έλληνες, για να παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της Κυβέρνησης. Το πλαίσιο, δηλαδή, στο οποίο θα κινηθούμε κατά το επόμενο διάστημα. Όπως έχουμε πει, η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα είναι αργή θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, διαδοχικά μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο. Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε εβδομάδα με εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Υπενθυμίζεται ότι από την παράταση εξαιρούνται, καθώς από τις 27 Απριλίου ξεκινά η λειτουργία:

-Έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων

-Ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, εκείνες των «συναινετικών προσημειώσεων». «Σημειώνεται ότι για ελαχιστοποίηση των όποιων φαινομένων συνωστισμού η διαδικασία «συναινετικών προσημειώσεων» θα γίνεται μέσω των Γραμματειών, χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων», είπε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε σήμερα ότι μετά τις 4 Μαΐου, πρόθεση είναι η άρση περιορισμού μετακίνησης μέσω sms ή εγγράφου. «Πρόθεση μας είναι να φύγουνε από την καθημερινότητα μας από τις 4 Μαΐου που θα ανοίξουν τομείς της οικονομικής δραστηριότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολεία: Ανοίγουν όλα έως τέλη Μαΐου -Χρονοδιάγραμμα & ημερομηνίες

Το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης που είχε προτείνει χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, επιβεβαίωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών Στέλιος Πέτσας.  «Η κατεύθυνση είναι ότι όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα ανοίξουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι «αυτό θα αποτυπωθεί στο σχέδιο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας». Ο υφυπουργός τόνισε ότι για το θέμα του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων περιμένουμε την εισήγηση επιτροπής λοιμωξιολόγων, ενώ για την γενικότερη άρση των μέτρων επιβεβαίωσε ότι η εισήγηση της επιτροπής είναι να γίνει σταδιακά. Πρόσθεσε, δε, ότι ανάλογα με τα δεδομένα που υπάρχουν θα αποφασίζεται αν «το επόμενο βήμα θα γίνεται ανά 7 ή 14 ημέρες».

Να σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι το άνοιγμα της Γ΄ Λυκείου θα γίνει στις 11 Μαΐου, ώστε οι πανελλαδικές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν έως τα τέλη Ιουνίου, ενώ οι υπόλοιπες τάξεις αναμένεται να ανοίξουν στις 25 Μαΐου ή την 1η Ιουνίου για μερικές εβδομάδες, καθώς το σχολικό έτος είναι πιθανόν να παραταθεί.

Πάντως, τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το ΣΚ, καθώς αύριο αναμένεται να έχει στα χέρια του τις εισηγήσεις των ειδικών και των υπουργών για την σταδιακή άρση των μέτρων, μεταξύ των οποίων και τα σχολεία.

Τσιόδρας: Να ανοίξουν όλα τα σχολεία

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Τσιόδρας είχε προτείνει, με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.  Όπως είπε «η κοινωνία πρέπει να ανοίξει και θα ανοίξει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες που είναι τα παιδιά. Αυτή είναι η άποψή μου αλλά είμαι μέλος μίας επιτροπής, το συζητούμε». Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «είναι σαφές ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο. Και τα μικρά παιδιά ακόμη λιγότερο και δεν μεταδίδουν και πολύ τον ιό». Πρόσθεσε, πάντως, ότι θα πρέπει να δούμε και τι επηρεάζουν τα παιδιά αλλά και αν μπορούν να απομακρυνθούν οι ευπαθείς ομάδες.

Κατά τον καθηγητή, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που υπάρχουν για την Ελλάδα, το κλείσιμο των σχολείων επηρέασε περίπου 15 με 20% τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημία, από το 80% που έπαιξαν ρόλο στο σύνολό τους τα μέτρα.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της άρσης των μέτρων θα επανεξετάζονται όλα τα δεδομένα και θα λαμβάνονται νέες αποφάσεις ανά 7, 15 ή και 21 ημέρες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΕΤΣΑ

Π. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Με το άνοιγμα των καταστημάτων θα καταργηθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις;

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ανακοινώσατε παράταση του περιορισμού μετακινήσεων έως τις 4/5. Αν αρχίσει τότε η προοδευτική άρση των περιορισμών, αυτό θα σημαίνει και άρση του περιορισμού μετακινήσεων;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή είναι η πρόθεση. Θα αποτυπωθεί πλήρως στο σχέδιο το οποίο θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά η πρόθεση -πάντα με γνώμονα και την εισήγηση των ειδικών- είναι να αρθεί η υποχρέωση αποστολής του μηνύματος sms που στέλνεται σήμερα ή του εγγράφου που οφείλει να έχει μαζί του όποιος θέλει να μετακινηθεί σήμερα. Άρα, ναι, αυτή είναι η πρόθεση και θα αποτυπωθεί με λεπτομέρειες στο στρατηγικό μας σχέδιο.

Φ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ-Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ως προς το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων θα ακολουθήσετε τη σύσταση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων ή θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την επαναλειτουργία τους; Οι γονείς αγωνιούν για το εάν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Τι τους απαντάτε;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ:  Κατ’ αρχάς έχουμε δείξει, όλο αυτό το διάστημα, ότι ακούμε τις οδηγίες των ειδικών και λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες πάντα με γνώμονα την άποψη των ειδικών. Εδώ έχουμε δύο ξεκάθαρα ζητήματα, που πρέπει να δει κανείς: Αν η σύσταση της αρμόδιας Επιτροπής θα είναι για σταδιακή άρση των μέτρων-πράγμα το οποίο φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ή αν η σύσταση θα είναι υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων, κάτι που περιμένουμε να αποτυπωθεί. Αναμένουμε μέχρι την Παρασκευή να έχουμε σχετική τοποθέτηση. Από εκεί και πέρα, πηγαίνοντας σταδιακά σε άνοιγμα τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής θα υπάρχει κάποια ιεράρχηση. Πώς ξεκινάμε; Πώς ξεδιπλώνουμε μετά το επόμενο βήμα; Θα είναι σε απόσταση μιας εβδομάδας, 14 ημερών, νωρίτερα. Όλα θα σταθμίζονται και θα αξιολογούνται καθημερινά, γιατί η μάχη με τον κορονοϊό  γίνεται σε αχαρτογράφητα νερά.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπα και πριν για τα σχολεία, περιμένουμε την οριστική εισήγηση των ειδικών. Η απόφαση θα αποτυπωθεί στο συνολικό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η κατεύθυνση είναι ότι οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα ανοίξουν. Περιμένουμε να δούμε την ιεράρχηση, τη σειρά και το χρονικό διάστημα μεταξύ κάθε επόμενης φάσης. Αυτό θα αποτυπωθεί στο συνολικό μας σχέδιο.

Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ανταποκρίθηκαν με υπευθυνότητα στα μέτρα περιορισμού. Ωστόσο, δείχνουν και σημάδια κόπωσης. Υπάρχει κάποια, έστω κατ’ αρχήν, εκτίμηση πόσο καιρό ακόμα θα μετακινούνται, στέλνοντας μήνυμα στο 13033; Και με τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, τι ακριβώς θα γίνει;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, έχουμε πει ότι ιδίως οι ευπαθείς ομάδες και οι πιο ηλικιωμένοι, που είναι τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, θα χρειαστεί να προστατευτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Άρα, θα είναι στις τελευταίες χρονικές φάσεις που θα εξελίσσεται το σχέδιό μας για τη σταδιακή μετάβαση. Όσον αφορά το SMS και το έντυπο μετακίνησης, αυτά είναι πρόθεσή μας να φύγουν από την καθημερινότητά μας όταν θα αρχίσουμε να ανοίγουμε ξανά τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, δηλαδή από τις 4 Μαΐου και μετά. Αλλά γι’ αυτό θα ενημερωθείτε, με κάθε λεπτομέρεια, από τον Πρωθυπουργό στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here