«Κονβόι της Ελευθερίας»: «Υποδοχή» με δακρυγόνα από την αστυνομία στο Παρίσι – Κινητοποίηση και στην Ολλανδία [Βίντεο]

0

ΤΗΗΗο γαλλικό «κομβόι της ελευθερίας» κατόρθωσε να μπει στο Παρίσι, παρά την ανάπτυξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που στόχο είχαν να το εμποδίσουν. Μάλιστα,προκειμένου να το σταματήσουν οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι και στους δρόμους γύρω από την Πλας ντε λα Κονκόρντ.

Οι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας, συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης, με την πλειονότητα να βρίσκεται στην περιοχή της Αψίδας του Θριάμβου και στην Πλας ντ’ Ιταλί, όπου σημειώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Κρατώντας γαλλικές σημαίες, οι διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση της αστυνομίας και απέκλεισαν την κυκλοφορία περιμετρικά της Αψίδας του Θριάμβου. Ορισμένοι σκαρφάλωσαν στα οχήματά τους στη μέση του κυκλικού κόμβου στην αρχή της λεωφόρου Σανζ Ελιζέ.

Νωρίτερα, η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε 500 οχήματα που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο Παρίσι. Η αστυνομία σταμάτησε τα οχήματα αυτά σε τρία σημεία εισόδου της γαλλικής πρωτεύουσας και έδωσε περισσότερες από 150 κλήσεις. Στο νότιο Παρίσι, πέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν για κατοχή σφεντόνων, σφυριών, μαχαιριών και αντιασφυξιογόνων μασκών.

Ενόψει της άφιξης του κονβόι, η αστυνομία είχε στήσει σημεία ελέγχου και ανέπτυξε θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και φορτηγά με αντλίες νερού.

«Δεν ανεχόμαστε πλέον το πάσο εμβολιασμού» δήλωσε στο Reuters διαδηλώτρια που έφτασε στο Παρίσι με λεωφορείο. «Δεν θέλουμε αυτή την ένεση, θέλουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε» είπε.

Ανεξάρτητη πορεία περίπου 2-3 χιλιάδων ατόμων, ανάμεσά τους και τα «Κίτρινα Γιλέκα», πραγματοποίησαν ξεχωριστή πορεία στο Παρίσι κατά των περιοριστικών μέτρων αλλά και του πληθωρισμού.

Λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση Μακρόν προσπαθεί να συγκρατήσει τις διαδηλώσεις ώστε να μην λάβουν μεγάλη κλίμακα όπως συνέβη με το αντικυβερνητικό κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων το 2018.

Το γαλλικό «Κονβόι της Ελευθερίας» μιμείται την κινητοποίηση οδηγών φορτηγών στον Καναδά, οι οποίοι έχουν αποκλείσει τμήματα της Οτάβας από τα τέλη Ιανουαρίου και πιο πρόσφατα μπόκαραν τις οδικές μεταφορές από και προς τις ΗΠΑ.

Κομβόι και στην Ολλανδία

Κομβόι διαδηλωτών κατά των περιοριστικών μέτρων έχει αποκλείσει και το κέντρο της Χάγης, και αρνούνται να αποχωρήσουν παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας μέσω του Twitter ανέφερε τα εξής: «Οι διαδηλωτές στο κέντρο της Χάγης έχουν προθεσμία μέχρι τις 15:30 σήμερα το απόγευμα για να φύγουν από τον δήμο με το όχημά τους», απειλώντας με συλλήψεις και πρόστιμα.

Ωστόσο οι διαδηλωτές, με δελτίο Τύπου, δήλωσαν ότι δεν υποχωρούν και ότι το κομβόι «θα συνεχίσει να προχωρά μέχρι να γίνουν θεμελιώδεις και διαρκείς αλλαγές», με πλήρη άρση όλων των περιορισμών υγείας στη χώρα.

Οι πρώτοι διαδηλωτές έφθασαν από τις 0730 το πρωί με φορτηγά, αυτοκίνητα, ακόμα και τρακτέρ και τροχόσπιτα, με αίτημα το τέλος των υγειονομικών περιορισμών.

Στόχος των κομβόι είναι να φτάσουν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και να διαδηλώσουν στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωση.

//tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here