Του Γιάννη Κουρόγιωργα
Στη παραπάνω φωτογραφία είναι μια μερική θέα του Αγιάννη, στο βάθος φαίνεται η Μελιγού και ο Αργολικός.
Ο Άγιος Ιωάννης ( Αγιάννης) Κυνουρίας , ήταν η πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους το 1822 και προσέφερε πολλά και σημαντικά στην επανάσταση του 1821.
“Ο Άγιος Ιωάννης (Αγιάννης και παλαιότερα Ορεινό Άστρος) βρίσκεται επί του αρχαιότερου δρόμου Παρ. Άστρους – Τρίπολης, στο 23ο περίπου χλμ. Είναι ένα ορεινό χωριό, σε 750 μ. υψ., στη βόρεια πλαγιά του Σαραντάψυχου, πρόβουνου του Πάρνωνα (Μαλεβού).
Η πρώτη μνεία του χωριού του Αγίου Ιωάννη γίνεται στο Χρονικό της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης του Γεωργίου Σφρατζή, το 1453 (βιβλίο Β΄, κεφ. Χ). Το όνομα του χωριού «Άγιος Ιωάννης», που μάλλον οφείλεται σε ναό αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, είναι μάλλον ευεξήγητο για την περιοχή της Κυνουρίας, όπου οι κάτοικοί της ως νεοπροσήλυτοι στο Χριστιανισμό, από τον 9ο– 10ο αι. και μετά, έδωσαν στα χωριά τους ονόματα Αγίων, έκτισαν παντού εκκλησίες, ξωκλήσια, προσκυνητάρια, σκήτες και αρκετά Μοναστήρια. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται η Κυνουρία ως «μικρογραφία του Αγίου Όρους». Ωστόσο, υποστηρίζεται και η άποψη ότι το πατριδωνυμικό «Αγιαννίτες» προέρχεται από το «Αιγινήτες», δεδομένου ότι οι Αιγινήτες αναγκάσθηκαν σε μετοίκηση στη Θυρέα, την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου (Θυρέα είναι η αρχαία ονομασία περιοχής της Βόρειας Κυνουρίας που περιλαμβάνει το Άστρος, το Παράλιο Άστρος, τη Μελιγού, το Χάραδρο, τον Πλάτανο και τον Άγιο Ιωάννη).
Περί τα μέσα του 19ου αι. ήταν το κεφαλοχώρι της περιοχής και μόνιμη κατοικία. λόγω της ορεινής και απόμερης θέσης του. Οι κάτοικοι κατέβαιναν στα χειμαδιά, στον κάμπο της Θυρέας, μόνο για το μάζεμα του ελαιόκαρπου και το βγάλσιμο του λαδιού. Παραχείμαζαν, λοιπόν, στα αγροτικά πρόχειρα καλύβια τους στη θέση του σημερινού Άστρους, γνωστού και γι’ αυτό το λόγο ως Αγιαννίτικα Καλύβια. Ύστερα από την απελευθέρωση και αφού εκλείψανε οι κίνδυνοι, μεγάλα έργα έγιναν στην περιοχή του Άστρους και οι κάτοικοι άρχισαν να περνούν εκεί όλο το χειμώνα. Επιβλήθηκε τότε σταδιακά και το πατριδωνύμιο «Άστρος» ή και «Άστρα» στα Αγιαννίτικα Καλύβια, ονομασία ώς τότε που αντιστοιχούσε σε ολόκληρη περίπου την αρχαία Θυρέα. Έκτοτε, και ο Άγιος Ιωάννης ονομάστηκε και «Απάνω Άστρος» ή «Ορεινό Άστρος».
Από το Άστρος, λοιπόν, ο «φιδωτός» ανηφορικός δρόμος οδηγεί στα ορεινά χωριά της Κυνουρίας. Ανεβαίνοντας τις «κοδέλες», το δρόμο δηλαδή με τις στροφές, έχει κανείς τη δυνατότητα να απολαύσει μια πανοραμική άποψη του Παραλίου Άστρους και του κάμπου με το Άστρος. Στα αριστερά θα συναντήσει τη Μονή της Παλιοπαναγιάς, χωμένη μέσα στο βουνό και το πράσινο, που σύμφωνα με τις πηγές χτίστηκε το 13ο αι., με χορηγία του Αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, που δυστυχώς δεν σώζεται στην αρχική της μορφή.”
Σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από το Άστρος στην κορυφή του λόφου πάνω από τις στροφές “κοδέλες ” σε λίγη απόσταση από τον ανηφορικό δρόμο προς τον Αγιάννη βρισκεται το Ελληνικό η Τειχιό, από εκεί η θέα της Θυρεάτιδας Γης και του Αργολικου κόλπου είναι εξαιρετικη. Στο σημείο υπάρχει επιγραφή της αρχαιολογικής υπηρεσίας που οδηγεί σε αγροτικό δρόμο και μετά από 2 χιλιόμετρα φθάνει ο επισκέπτης σε ένα πλάτωμα, που αποτελεί την αρχή 15λεπτης πορείας που οδηγεί στην κορυφή ενός λόφου, του Τειχιού ή Ελληνικού. Εδώ αντικρίζει κανείς τα ερείπια του αρχαίου ιερού ναού του Θεού Απόλλωνα, ερείπια τειχών, οικοδομημάτων και υπόγειων δεξαμενών και λειψάνων της Άνω Θυρέας ή για κάποιους άλλους της Νηρηίδας.
Η θέα της Θυρέας και του Αργολικού από το Ελληνικό ηΤειχιό είναι φαντασμαγορική
“Στη συνέχεια περνάς από την ορεινή Μελιγού και σε 5 λεπτά φτάνεις στον Αγιάννη.Στην είσοδο του χωριού υπάρχει η σύγχρονη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Συνεχίζοντας συναντάς ένα αλσύλλιο, το «Κουτρί». Εκεί ο επισκέπτης διακρίνει εντοιχισμένη μια μαρμάρινη πλάκα. Πρόκειται για την κτητορική επιγραφή της περίφημης Σχολής Καρυτσιώτη που μόνη αυτή σώθηκε μετά την πυρπόληση της Σχολής από τις ορδές του Ιμπραήμ στις 30 Ιουλίου του 1826. Η Σχολή είχε ιδρυθεί από το Δημήτριο Καρυτσιώτη, μεγάλο ευεργέτη της περιοχής, ξενιτεμένο στην Τεργέστη, που διέπρεψε στο εμπόριο. Η Σχολή ήταν πλήρες διδακτήριο – οικοτροφείο και λειτούργησε το 1798 με μαθητές σχεδόν από όλη την Πελοπόννησο. Ως παράρτημα της Σχολής του Αγιάννη ιδρύθηκε δεύτερη Σχολή στα Αγιαννίτικα Καλύβια, το 1805. Στο κτίριο της Σχολής στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους.
Μετά το «Κουτρί», περί τα 250 μ., απαντά κανείς την κεντρική πλατεία του χωριού, με την μεγάλη πλατάνα. Εκεί βρίσκεται και ο ναός του Άι-Γιώργη, μεταβυζαντινός, με ολόγραφο το εσωτερικό του. Οι τοιχογραφίες είναι πιθανόν έργα του Αγιαννίτη ιερέα και ζωγράφου Γεωργίου Κουλιδά. Σε πολλές από αυτές διακρίνονται τα ίχνη από το πέρασμα του Ιμπραήμ: ξιφισμοί στα πρόσωπα των Αγίων και το βγάλσιμο των ματιών τους.
Κοντά στην πλατεία βρίσκεται δίωροφο μακρόστενο οίκημα, με πολεμίστρες, το οποίο, κατά την παράδοση, χρησιμοποιήθηκε ως Κυβερνείο για την εγκατάσταση της Επαναστατικής Κυβέρνησης, από 22 Αυγούστου έως 1 Οκτωβρίου 1822. Το χρονικό αυτό διάστημα βεβαιώνεται και από τα Αρχεία των Λαζάρου και Γεωργίου Κουντουριώτη (τ. Α΄, σ. 92 κ.εξ.).
Κατηφορίζοντας από την πλατεία του Άι-Γιώργη προς το κάτω μέρος του χωριού περνάμε από τη θέση Κουφόβουνο, όπου σώζονται αναπαλαιωμένα τα αρχοντικά σπίτια του προεστού Αναγνώστη Παπάζογλου, και φτάνουμε στην καμαρόσκεπη πηγή Πηγαδάκι, με την ανάγλυφη, αραβογράμματη τουρκική επιγραφή σε εντοιχισμένη πλάκα και χρονολογία 1100 (1742 μ.Χ.): «Ο ρεϊζης (αξιωματικός) Χατζη-Ισμαήλ, φιλάνθρωπος και ειρηνοποιός, αφήνει πηγή νερού καθαρού και γλυκού χάρη του κόσμου. Για το ζωγόνο έργο του να λέτε τη Φετιχά (προσευχή)».
Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, επίσης μεταβυζαντινή. Ο επισκέπτης θαυμάζει την υπεραιωνόβια πλατάνα και το άφθονο παγωμένο νερό που πηγάζει ακριβώς κάτω από την εκκλησία και ρέει από τέσσερις κανάλους. Μέχρι το 1960 περίπου το νερό κινούσε τέσσερις νερόμυλους και ποτίζονταν τα προσοδοφόρα περιβόλια. Δυστυχώς τώρα ο τόπος έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί και τα βάτα πήραν τη θέση των μποστανιών. Συνεχίζουμε ανατολικά, στο κάτω χωριό, προσπερνάμε το παλιό σχολείο, το προσκυνητάρι στη θέση της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου, που και αυτή πυρπόλησε ο Ιμπραήμ, και φτάνουμε στην πολυτραγουδισμένη πηγή, το Σουληνάρι, με την επιβλητική πλατάνα, στόλισμα για την περιοχή.
«Στον Αγιάννη ’ναι ένα νερό, το λένε Σουληνάρι,
κι όγοιος πάσχει από έρωτα να πάει να πιει, να γιάνει!
Μικρή μου Αγιαννιτοπούλα, μού’ χεις κάψει την καρδούλα».
Από την πλατεία του Άι-Γιώργη, δρόμος οδηγεί στο άνω μέρος του χωριού, και στη Λάκκα, τη δεύτερη πλατεία, όπου βρίσκεται και ο ναός της Παναγίας, χτισμένος από τους αδελφούς Μ. Παπούλια (ή Τουρή) πάνω στα θεμέλια παλαιότερου που κατέστρεψε ο Ιμπραήμ. Από το σημείο αυτό μπορεί κανείς να θαυμάσει σχεδόν ολόκληρο το χωριό, την άγρια ομορφιά των γύρω βουνών και το ζωογόνο πράσινο. Ο δρόμος συνεχίζει και οδηγεί στην έξοδο από το χωριό προς το Μοναστήρι της Μαλεβής και τον Άγιο Πέτρο. Βγαίνοντας από τον Αγιάννη επιβάλλεται μια στάση στο Περδικονέρι, πηγή με εξαίρετο και χωνευτικό νερό. Ο εξωραϊστικός Σύλλογος του χωριού διαμόρφωσε το χώρο με καθίσματα και στέγαστρο, δημιουργώντας έτσι ένα ιδανικό μέρος για ξεκούραση και για βόλτα ιδίως τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια. Σε 2 χιλιόμετρα περίπου, στη θέση «Ξηροκάμπι», σώζονται ερείπια του Κάστρου της Ωριάς, από την περίοδο της Φραγκοκρατίας, για το οποίο έχουν ειπωθεί πολλοί θρύλοι, παραδόσεις και τραγούδια.
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 άρχισε στον Αγιάννη έντονη οικοδομική δραστηριότητα, που συνεχίζεται ώς τις μέρες μας, και αφορά κυρίως την αναπαλαίωση των παλιών παραδοσιακών οικιών. Έχει εξελιχθεί ως το παραθεριστικό χωριό του Άστρους και ιδίως το καλοκαίρι είναι τόπος συγκέντρωσης των απανταχού Αγιαννιτών, αλλά και παραθεριστών. Πέρα από τις φυσικές ομορφιές του, και το ωραίο ορεινό κλίμα που αναζωογονεί, ο Αγιάννης απέχει μόνο μισή ώρα από την παραλία του Άστρους. Διαθέτει εξαιρετικές ταβέρνες, όπου σερβίρονται κρέατα και τυριά παραγωγής των κτηνοτρόφων της περιοχής, αλλά και το περίφημο Αγιαννίτικο κρασί, το κοκκινέλι. Λειτουργεί επίσης παραδοσιακός ξενώνας με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Στιγμές χαλάρωσης απολαμβάνεις συντροφιά με ένα καφέ και γλυκό του κουταλιού στα καφενεία στην πλατεία του Άι-Γιώργη, κάτω από την πλατάνα, αγναντεύοντας τα βουνά. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κυρίως στα πλαίσια των θρησκευτικών εορτών του Αγίου Παντελεήμονα, της Αγίας Παρασκευής και της Παναγίας, οργανώνονται παραδοσικά πανηγύρια – γλέντια, αλλά και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.”
«Στον Αγιάννη αγάπησα πέρδικα πλουμισμένη,
στον Αγιάννη η καρδούλα μου είναι φυλακισμένη.
Αγιαννίτισσα θα πάρω για θα πέσω να πεθάνω!»
Tο κείμενο παραπάνω από τον σύνδεσμο. http://www.520greeks.com/useful/agios-ioannis-4/
“Διόρθωση
Θέλουμε να διορθώσουμε κάτι. Είχαμε μια πολύ σωστή παρατήρηση από την Σμαράγδη Αρβανίτη, το κείμενο στην αρχή αναφέρεται «Tο κείμενο παραπάνω από τον σύνδεσμο. http://www.520greeks.com/useful/agios-ioannis-4/»
Είχαμε διαβάσει πριν πολλά χρονιά το κείμενο από την Σμαράγδη Αρβανιτη αλλά το είχαμε ξεχάσει και ψάχνοντας βρήκαμε το παραπάνω σύνδεσμο και το αναφέραμε , όπως αναφέραμε το κείμενο της για την Β’ Εθνοσυνέλευση.
Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι έγραψε το κείμενο, ας το κρίνουν οι αναγνώστες μας, η γνώμη μας είναι μάλλον γραμμένο απο την Σμαραγδη Αρβανιτη, και την ευχαριστούμε δημόσια για τη ορθότατη παρατήρηση της.
Δείτε το σύνδεσμο από Αρκάδες Εσμέν
Ο Άγιος Ιωάννης αναφέρεται για πρώτη φορά το 1435 στο Χρονικό της Αλώσεως του Γεωργίου Σφραντζή και πιθανόν πήρε το όνομά του από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που βρίσκεται στο κάτω μέρος του χωριού. Το 1638, το χωριό ανακηρύχθηκε Σταυροπηγιακό, δηλαδή Πατριαρχική Εξαρχία, με έδρα τον ναό του Αγίου Βασιλείου. Το 1765, ιδρύθηκε σχολείο στον ναό του Αγίου Δημητρίου, μετόχι της Μονής Λουκούς Αρκαδίας. Το 1798 στο χωριό χτίστηκε, από τον Δημήτριο Καρυτσιώτη (1741 – 1819), μια σχολή στην οποία φοιτούσαν νέοι από τον Άγιο Ιωάννη και από άλλα χωριά. Σαν παράρτημα της σχολής χτίστηκε το 1805 στο Άστρος άλλη μία τέτοια σχολή, η οποία σήμερα αποτελεί το Αρχαιολογικό Μουσείο. Η σχολή αυτή, λειτούργησε κατά τα έτη 1798 – 1826 και απέκτησε μεγάλη φήμη, καθώς στη Σχολή Καρυτσιώτη, συνέρρεαν μαθητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Η συνεισφορά του Αγίου Ιωάννη στην επανάσταση του 1821, ήταν σημαντική, καθώς ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Πάνος Σαρηγιάννης και ο Αναγνώστης Παπάζογλου, αλλά και τους οικιστές του παραλίου Άστρους, αδερφούς Ζαφειροπουλαίους (Ιωάννης Ζαφειρόπουλος, Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος και Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος (Άκουρος)), που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία και κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Με την έναρξη της επανάστασης, οργανώνονται πάνω πάνω από 100 Αγιαννίτες, με σημαντικότερο τον πεσόντα Γεωργάκη Διγενή, οι οποίοι υπό την αρχηγία των Ζαφειροπουλαίων, ενώθηκαν με τα διάφορα στρατιωτικά σώματα της Κυνουρίας. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή τους σε διάφορες μάχες, όπως των Δολιανών, των Βερβένων, Τριπολιτσάς κ.α.
Το καλοκαίρι του 1822, ο Άγιος Ιωάννης έγινε πρωτεύουσα της Προσωρινής Κυβέρνησης της Επανάστασης, από τις 15 Αυγούστου μέχρι την 1 Οκτωβρίου. Το 1826 το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς από τις ορδές του Ιμπραήμ Πασά, ενώ την ίδια τύχη είχαν και άλλα χωριά της περιοχής. Ο Ιμπραήμ Πασάς, κατέστρεψε επίσης πολλές εκκλησίες, όπως του Άγιου Βασιλείου, του Αγίου Ευστρατίου, του Αγίου Πέτρου και πολλές άλλες[2], όπως επίσης και την Σχολή του Καρυτσιώτη. Το 1845, το χωριό έγινε έδρα της Επαρχίας Κυνουρίας. Από το 1834 έως το 1912, αποτέλεσε θερινή έδρα του Δήμου Θυρέας. Από αυτό το χωριό προήλθε το Άστρος, το οποίο ονομαζόταν μέχρι το 1961 Αγιαννίτικα Καλύβια, αλλά και κάποιοι άλλοι οικισμοί.
Το 1845, το χωριό έγινε έδρα της Επαρχίας Κυνουρίας. Από το 1834 έως το 1912, αποτέλεσε θερινή έδρα του Δήμου Θυρέας. Από αυτό το χωριό προήλθε το Άστρος, το οποίο ονομαζόταν μέχρι το 1961 Αγιαννίτικα Καλύβια, αλλά και κάποιοι άλλοι οικισμοί.
Tο κείμενο παραπάνω από τον σύνδεσμο
Δείτε τον σύνδεσμο για περισσότερα ,Σχολή Καρυτσιώτη
Η σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο για να γίνει ο Αγιάννης πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας από τις 15 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 .Το «κυβερνείο» που βρίσκεται πολύ κοντά στη σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη ήταν η έδρα της κυβέρνησης .“Το σπίτι που ανήκει σήμερα στον Ιωάννη Κάζο είναι το γνωστό σε όλους τους Αγιαννίτες, <<Κυβερνείο>>. Αυτό το οίκημα, που παλαιότερα άνηκε στην οικογένεια Κουτίβα, υπήρξε η έδρα της κυβέρνησης όταν ο Άγιος Ιωάννης έγινε πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας. Η Προσωρινή κυβέρνηση της Ελλάδας εγκαταστάθηκε στο χωριό από τις 15 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 και αποτελείτο από γνωστά πολιτικά πρόσωπα της εποχής (Αθανάσιος Κανακάρης, Ιωάννης Ορλάνδος, αδερφοί Κουντουριώτες κ.α.).
Η κήρυξη της Επανάστασης του 1821 στον Άγιο Ιωάννη – Αγιαννίτες αγωνιστές
Το χωριό
Από το χωριό Άγιος Ιωάννης προήλθε το Άστρος και το Παράλιο Άστρος, αλλά και άλλοι οικισμοί.Οι κάτοικοι κατέβαιναν στα χειμαδιά, στον κάμπο της Θυρέας, μόνο για το μάζεμα του ελαιόκαρπου και το βγάλσιμο του λαδιού, στα αγροτικά πρόχειρα καλύβια τους στη θέση του σημερινού Άστρους, γνωστού και γι’ αυτό το λόγο ως Αγιαννίτικα Καλύβια.
Ο Αγιάννης διαφημίζεται για το ωραίο ορεινό κλίμα του που ανανεώνει και αναζωογονεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του, διαθέτει πολλές φυσικές ομορφιές και απέχει μόνο μισή ώρα από την παραλία του Άστρους . Το ορεινό κλίμα, όπως έλεγαν χρακτηριστικά για “να μη τους φάει ο κάμπος “< εκεινη την εποχή με πολύ ζέστη χωρίς κλιματισμούς ,με τα κουνούπια και την ελεονοσία> ήταν και ένας από τους λόγους που οι κάτοικοι αναγκάστηκαν παρά όλες τις δυσκολίες να έχουν το επάνω και κάτω χωριό , τα χρειαζόντουσαν και τα δύο <Υπάρχουν αρκετά επάνω και κάτω χωριά στην περιοχή μας , Μελιγού, Δολιανά, Βέρβενα, Κορακοβούνι, Κούτρουφα… που δεν υπάρχουν εύκολα αλλού στη πατρίδα μας > Οι φίλοι μας οι Βερβενιώτες από πολύ μακρύτερα , τότε δεν υπήρχαν αυτοκίνητα…, με τα επάνω κάτω… εγέμισαν ολόκληρη την Κυνουρία…,
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 άρχισε στον Αγιάννη έντονη οικοδομική δραστηριότητα, που συνεχίζεται ώς τις μέρες μας, και αφορά κυρίως την αναπαλαίωση των παλιών παραδοσιακών οικιών. Ταυτόχρονα εκτήστικαν πολλά καινούργια σπίτια. Πολλοί επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και την Γερμανία αγοράζουν σπίτια στο Αγιάννη. Έχει εξελιχθεί ως το παραθεριστικό χωριό του Άστρους και ιδίως το καλοκαίρι είναι τόπος συγκέντρωσης των απανταχού Αγιαννιτών, αλλά και παραθεριστών από όλη την Ελλάδα, την δεκαετία του εξήντα οι φιλοι του χωριού αποκαλούσαν το Αγιάννη “το μικρό Παρίσι”.
Το 1798 στο χωριό χτίστηκε, από τον Δημήτριο Καρυτσιώτη (1741 – 1819), μια σχολή στην οποία φοιτούσαν νέοι από τον Άγιο Ιωάννη και από όλη την Ελλάδα. Η σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την τοπική κοινωνία για πολλά χρόνια και ακόμα μέχρι σήμερα, αφού όλοι οι Αγιαννίτες με πολύ μόχθο και με κάθε θυσία επιθυμούσαν τα παιδια τους να μάθουν γράμματα και σαν απόφοιτοι “καλαμαράδες ” να αλλάξουν την ζωή τους ,σύμφωνα με τις “έξυπνες ” προσδοκίες του μεγάλου ευεργέτη τους Δημητρίου Καρυτσιώτη.
Οι Αγιαννίτες προσέφεραν πολλά και σημαντικά στην Ελληνική επανάσταση του 1821 και ο σημαντικότερος από όλους του Αγιαννίτες ήταν ο στρατηγός Πάνος Ζαφειρόπουλος (Άκουρος). Aπο τις αρχές το 1821 εγενόντουσαν συζητήσεις μεταξύ των επαναστατημένων να γίνει ο Αγιάννης η πρωτεύουσα του ελεύθερου Ελληνικού κράτους. Το καλοκαίρι του 1822, ο Άγιος Ιωάννης έγινε πρωτεύουσα της Προσωρινής Κυβέρνησης της Επανάστασης, από τις 15 Αυγούστου μέχρι την 1 Οκτωβρίου.
Οι σημαντικότεροι Αγιαννίτες πριν την επανάσταση ήταν oi:( δείτε τους συνδέσμους για λεπτομέρειες )
Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος (Άκουρος)
Πώς θα πάτε: Από το αεροδρόμιο Αθηνών ακολουθείτε τη διαδρομή για Αθήνα, Κόρινθο, Τρίπολη, έξοδο προς Άργος (Στη έξοδο Στέρνα μετά την Νέμεα), Άργος, Τρίπολη (από το παλιό δρόμο), έξοδο προς Άστρος (Αριστερά μετά τους Μύλους), Άστρος και από εκεί την Ορεινή Μελιγού μετά φτάνετε στον Άγιάννη .
Ο Άγιάννης απέχει περίπου από το Άστρος 17 χλμ , από το Άγιο Πέτρο 15 χλμ, από την Τρίπολη 52 χλμ, και από το αεροδρόμιο Αθηνών 243 χλμ.
Ο Άγιάννης είναι χτισμένος σε υψόμετρο 750 μ στις πρόποδες του Σαραντάψυχου βουνού του Πάρνωνα η Μαλεβού. Απέχει μισή ώρα από το Άστρος και είναι ιδιαίτερα προσφιλές μέρος για ημερήσιες εκδρομές χειμώνα, καλοκαίρι.
Οι γείτονες μας: Σε κοντινές αποστάσεις υπάρχουν αρκετοί γραφικοί παραδοσιακοί οικισμοί (Πραστός (49 χλμ ), Καστάνιτσα (35 χλμ ),Σίταινα (29 χλμ), Πλάτανος (15χλμ) ,Χάραδρος (12 χλμ ) ,Ορεινή Μελιγού (4 χλμ ), Αγ. Πέτρος (15 χλμ), Καστρί (24 χλμ), Ανω Δολιανά (33 χλμ), Στόλος 10 χλμ).
https://www.discoverkynouria.gr/el/sights/traditional-villages
Για όσους θέλουν λίγο πεζοπορία σημαντικά και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι και τα μονοπάτια που ενώνουν τον Αγιάννη με τον Πλάτανο 11 χλμ , τους καταρράκτες της Λεπίδας 3 χλμ., το κάστρο της Ωριάς 4 χλμ ,την Μελιγού 4 χλμ, το Kαλογεροβούνι 4 χλμ (για καλή θέα του χωριού), Ελληνικό η Τειχιό 12 χλμ (από το Άστρος 5)
Ο Άγιάννης απέχει περίπου από το Ναύπλιο 52 χλμ, Άργος 51 χλμ,,Μυκήνες 63 χλμ,, Κόρινθος 111 χλμ, Αρκαδικό Χωριό χλμ, 33, Λεωνίδιο 66 χλμ, Επίδαυρος 87 χλμ, Μεθώνη 167 χλμ,Κορώνη 157 χλμ, Σπάρτη 58 χλμ, Μυστράς 63 χλμ, Μονεμβασιά 145, Αρχαία Ολυμπία 172 χλμ , Πάτρα από Κόρινθο 242 χλμ (και από Τρίπολη-Ολυμπία 280 χλμ), Αθήνα 200 χλμ
Χάρτης : Δείτε στο σύνδεσμο τη διαδρομή από το αεροδρόμιο Αθηνών
“Έξυπνα” σημαίνει μια σελίδα με όλα τα τηλέφωνα | |
Χρήσιμα Τηλέφωνα | |
ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙ – ΙΩΑΝΝΗ | |
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΜΠΑΛΗΣ | 6974582241 |
Διαμονή/Φαγητό: | |
Ο Φούντας Ξενώνας( info@foudas.gr) | TEL: +302755052022 |
Καραματζάνης Ταβέρνα | TEL: +302755052003 |
o ΞΕΝΩΝΑΣ ABELOS VILLAS 6974822867, info@abelosvillas.gr | |
…………….. | |
Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης | 2710 – 371700 |
Κέντρο Υγείας Άστρους | 27550 – 22222 & 22688 |
Περιφερειακό Ιατρείο Αγίου Ανδρέα | 27550 – 31338 |
Περιφερειακό Ιατρείο Καστάνιτσας | 27550 – 52290 |
Περιφερειακό Ιατρείο Δολιανών | 27550 – 41216 |
Περιφερειακό Ιατρείο Αγίου Πέτρου | 27920 – 31531 |
Περιφερειακό Ιατρείο Καστρίου | 27920 – 22241 |
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμο: | 27553 60100 |
Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση | 27553 60122 |
Πρωτόκολλο – Δημοτολόγιο – Βεβαιώσεις | 27553 – 60121 έως 60125 |
Οικονομική Υπηρεσία | 27553 – 60130 έως 60135, |
(Λογιστήριο – Ταμειακή Υπηρεσία) | |
Οικονομική Υπηρεσία | 27553 – 60136 έως 60139 |
(Έσοδα – Εισπράξεις – Πληρωμές) | |
Γραφείο Προγραμματισμού Οργάνωσης | 27553 – 60110 |
Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών | 27553 – 60141 έως 60147, |
Ληξιαρχείο – Γραφείο Δ.Σ. | 27553 – 60151 έως 60152 |
Γραφείο Αλλοδαπών – Γραφείο Προσωπικού | 27553 – 60113 έως 60114 |
Γραφείο Κίνησης Δήμου Β. Κυνουρίας | 27550 – 22446 & 23377 |
Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) | 27553 – 60162 έως 60165, |
27550-22090 | |
Υπηρεσίες Ταξί | |
Άστρος | 27550 – 22046 |
Παράλιο Άστρος | 27550 – 51888 |
Άγιος Ανδρέας | 27550 – 31688 |
Κορακοβούνι | 27550 – 31416 |
Άγιος Πέτρος | 27920 – 31344 |
27920 – 31411 | |
Χρήσιμα Τηλέφωνα | |
Αστυνομικό Τμήμα Παραλίου Άστρους | 27550 – 51111 |
Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άστρους | 27550 – 24144 |
Δασαρχείο Άστρους | 27550 – 22004 |
27550 – 23880 | |
Λιμενικός Σταθμός Παραλίου Άστρους | 27550 – 51445 |
ΚΤΕΛ ΑΡΚΑΔΙΑΣ – Σταθμός Άστρους | 27550 – 22218 |
ΚΤΕΛ ΑΡΚΑΔΙΑΣ – Σταθμός Παραλίου Άστρους | 27550 – 51301 |
ΚΤΕΛ ΑΡΚΑΔΙΑΣ – Τρίπολη | 27102-22560 |
ΚΤΕΛ ΑΡΚΑΔΙΑΣ – Αθήνα | 21051-53510 |
Ένωση Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κυνουρίας | 27570 – 22879 |
27550 – 51373 | |
Σωματείο Ιδιοκτητών Εκμεταλλευτών Τουριστικών Καταλυμάτων Αρκαδίας | 27550 – 51252 |
210 – 9234809 | |
Μουσείο Άστρους | 27550 – 22201 |
Κτηνιατρικό Κέντρο | 27550 – 22211 |
ΕΛΤΑ Άστρους | 27550 – 22220 |
………………Σύλλογοι του δήμου από την ιστοσελίδα του δήμου μας
https://www.boriakinouria.gov.gr/content/%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CE%B9
Συγκοινωνίες
Λεοφορεία, τραίνο, πλοία, ταξί ………….
Απο το γραφικό λιμάνι του Παραλίου Άστρους το καλοκαίρι γίνονται πολλές κρουαζιέρες στου “Αιγαίου τα νησιά”.…………………..
Διαμονή/Φαγητό:
- Ο Φούντας Ξενώνας : Μονάδα που αποτελείται από 4 δωμάτια, πλήρως εξοπλισμένα, σύμφωνα με το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό ύφος της περιοχής, με κύρια χαρακτηριστικά την πέτρα και το ξύλο. TEL: +302755052022, TEL2: +306972021942, E-MAIL: info@foudas
- Καραματζάνης Ταβέρνα- ψησταριά με εκλεκτά μαγειρευτά πιάτα και όλες τις παραδοσιακές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας σε μία μεγάλη αυλή με πλατάνια TEL: +302755052003
- Το Κουτρί: Παραδοσιακό καφενείο στην είσοδο του χωριού, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει και κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια).
- Η Πλατάνα :Απολαύστε το καφεδάκι σας,το αναψυκτικό ή κάποιο γλυκό, κάτω από την υπεραιωνόβια πλατάνα στο ομώνυμο καφενείο του χωριού
- ΞΕΝΩΝΑΣ ABELOS VILLAS 6974822867, info@abelosvillas.gr
Άλλες επιλογές για διαμονή είναι στον Άγιο Πέτρο (15 χλμ.), στο Άστρος (17χλμ.), στην Τρίπολη (52χλμ.),
Διαμονή & Εστίαση από την ιστοσελίδα του δήμου μας
https://www.discoverkynouria.gr/el/accommodation
Περιμένουμε την σελίδα για την Εστίαση
Για θέματα υγείας υπάρχουν στο Άστρος το Κέντρο Υγείας Άστρους, επίσης πολλά ιατρεία και στη Τρίπολη το Παναρκαδικό Νοσοκομείο
Σχολεία , νηπιαγωγεία: Στο Άστρος υπάρχουν νηπιαγωγείο ,δημοτικό και γυμνάσιο, επίσης παραδίδονται μαθήματα από ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς για ξένες γλώσσες και άλλα μαθήματα
Διασκέδαση, από την ιστοσελίδα του δήμου μας
Το κολύμπι σε μία από τις πολλές και καθαρές παραλίες της περιοχής.
Ο περίπατος μέσα στο δάσος σε μονοπάτια ή μεγαλύτερους δρόμους και το ποδήλατο βουνού.
Η Ορειβασία στον Πάρνωνα.
Το ψάρεμα στους πολυάριθμους ήσυχους και απάνεμους κολπίσκους.
Η επίσκεψη ιστορικών τόπων και οικισμών.
Το προσκύνημα στα μοναστήρια και τις εκκλησίες της περιοχής.
Η ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες, όπως αθλοπαιδιές, (μπάσκετ, βόλεϊ ποδόσφαιρο, 5χ5 ή ατομικά αθλήματα.
Τα παραδοσιακά πανηγύρια και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου.
Οι καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε καλοκαίρι στο υπαίθριο θέατρο του Παραλίου Άστρους
Εκδηλώσεις από την ιστοσελίδα του δήμου μας
Αξιοθέατα του Αγιάννη:
Η σχολή Καρυτσιώτη: Συνεχίζοντας από το Άστρος στην αρχή του χωριού συναντάς ένα αλσύλλιο, το «Κουτρί». Εκεί ο επισκέπτης διακρίνει εντοιχισμένη μια μαρμάρινη πλάκα. Πρόκειται για την κτητορική επιγραφή της περίφημης Σχολής Καρυτσιώτη που μόνη αυτή σώθηκε μετά την πυρπόληση της Σχολής από τις ορδές του Ιμπραήμ στις 30 Ιουλίου του 1826.
Οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και του Άι-Γιώργη. Ο Αγιάννης πήρε το όνομα του από την γραφική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ο επισκέπτης θαυμάζει την υπεραιωνόβια πλατάνα και το άφθονο παγωμένο νερό που πηγάζει ακριβώς κάτω από την εκκλησία και ρέει από πέντε κανάλους, ένας είναι πολύ χαμηλά. ο ναός του Άι-Γιώργη, μεταβυζαντινός, με ολόγραφο το εσωτερικό του. Οι τοιχογραφίες είναι πιθανόν έργα του Αγιαννίτη ιερέα και ζωγράφου Γεωργίου Κουλιδά
Οι εκκλησίες του Άι-Γιώργη (πάνω ) και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου διακρίνεται κάτω από την εκκλησία η μεγάλη στοά που βρίσκεται η πηγή .
Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και το άφθονο παγωμένο νερό που πηγάζει ακριβώς κάτω από την εκκλησία και όπως διακρίνεται ακριβώς κάτω απο την εκκλησία ρέει το νερό από πέντε κανάλους, ένας είναι πολύ χαμηλά.,σαν να φαίνεται το νερό έρχεται μέσα από την εκκλησία.
Τα παραδοσιακά αρχοντόσπιτα των προεστών . Τα σημαντικότερα είναι Το <<Κυβερνείο>> που υπήρξε η έδρα της κυβέρνησης όταν ο Άγιος Ιωάννης έγινε πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας, του Τσάκωνα ,Καρυτσιώτη, Πάνου Ζαφειρόπουλο (Άκουρου) ,Αναγνώστη Παπάζογλου ,Πάνου Σαρηγιάννη, Τροχάνη, Ματθαίου, Σακελλαρίου, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα Πέρρου,Κοράλλη, Ζαφείρη,Πάσχου, Πρωτοπαπά,Τζοβάνη,Αποστολίδη,,,,,
Το αρχοντικό αυτό βρίσκεται στην θέση Κουφόβουνο, λίγο πιο πάνω από τον ναό του Προδρόμου. Έχει σχήμα μακρόστενου παραλληλογράμμου, με μεγάλο μήκος και είναι διώροφο με υπόγειο. Χαρακτηριστικό του σπιτιού αυτού είναι και ο μεγάλος χυτήρας, (ζεματίστρα) ο οποίος αποτελούσε αμυντικό μηχανισμό κατά τα έτη της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες το ταβάνι του σπιτιού ήταν ζωγραφισμένο και υπήρχαν διάφορα χριστιανικά σύμβολα, χαρακτηριστικό των πύργων των μετοχιών της εποχής εκείνης. Είναι κτίσμα του 14ου – 15ου αι., σύμφωνα με μαρτυρία του ιδιοκτήτη Ιωάννη Χαρμπαλή. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι είναι πιθανόν το αρχαιότερο σπίτι του χωριού μας. Η ζεματίστρα διακρίνεται στο τέλος του κτηρίου αριστερά κάτω από τα δύο παράθυρα,
Οι πηγές του Αγιάννη :Ο Προδρομος με τα άφθονα νερά του “έζησε το χωριό”, κάτω από τον πρόδρομο υπήρχαν πέντε νερόμυλοι και πολλά περιβόλια που ποτήζονταν από τα νερά του προδρόμου. Άλλες παραδοσιακές και ιστορικές πηγές πηγές “με δροσερα και χονευτικά νερά” είναι Το Πηγαδάκι, Το Σουληνάρι, η Μούσγα και το Περδικονέρι .Σήμερα το χωριό παίρνει από υδραγωγείο σε όλα τα σπίτια από τα νερά της Λεπιδας.Φωτογραφία της πηγής προδρόμου παραπάνω στα αξιοθέατα
Ο Αγιάννης ήταν η πρωτεύουσα της Ελλαδος της Προσωρινής Κυβέρνησης της Επανάστασης, από τις 15 Αυγούστου μέχρι την 1 Οκτωβρίου και η γειτονιά το Σουληνάρι ήταν η μητρόπολη του Αγιάννη., όπως μας λέει ο συμπολίτης μας Γιάννης Δ.Κουρμπέλης.“
Το χωριό είχε συνολικά 16 εκκλησίες μαζί με τα γύρω από το χωριό εξωκλήσια , αυτό λέει κάτι για το σεβασμό των κατοίκων και την ακμή του χωριού για πολλά χρόνια.
Στις 13 Μαρτίου 1742 αναγείρεται η πηγή Πηγαδάκι, λίγο πιο πάνω από τον Πρόδρομο, στον συνοικισμό Χασαπογιαννέϊκα. Η πηγή χτίστηκε σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, η οποία είναι γραμμένη στα αραβικά, από τον οθωμανό ρεϊζη (= τίτλος αξιωματούχου) Χατζή Ισμαήλ. Ιδού η μετάφραση του σωζώμενου αποσπάσματος της επιγραφής:<<Ο ρεϊζης Χατζή Ισμαήλ, φιλάνθρωπος και ειρηνόφιλος, αφήνει πηγή νερού καθαρού και γλυκού, χάρη του κόσμου. Για το ζωογόνο έργο του να λέτε τη φετιχά (= προσευχή απ’ το κοράνιο). 13 Μαρτίου 1742>>Η κτητορική επιγραφή της πηγής είναι ένα από τα λίγα στοιχεία που μαρτυρούν την ύπαρξη Τούρκων στον Άγιο Ιωάννη. Στο περιθώριο της πλάκας υπάρχει αναπαράσταση πουλιού και κυπαρισσιού. Το κυπαρίσσι, στην οθωμανική παράδοση, είναι δείγμα αιωνιότητας, ενώ το πουλί είναι παραδοσιακό δείγμα επισημότητας των Μογγόλων και ψυχοκρατίας των Τούρκων
Οι καταρράκτες της Λεπίδας
Το Φαράγγι της Λεπίδας είναι ένα από τα φαράγγια της Πελοποννήσου. Βρίσκεται στο όρος Πάρνωνας.[1] Παρά το σχετικά μικρό του μέγεθος, διαθέτει έναν αναλογικά μεγάλο καταρράκτη 70 μέτρων και έναν μικρότερο 45 μέτρων, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 800 μέτρων μεταξύ τους, ακολουθώντας τη ροή των υδάτων. Οι πηγές των καταρρακτών ξεκινάνε από το οροπέδιο Ξηροκάμπι, ανάμεσα στο χωριό Άγιος Ιωάννης και στην Ιερά Μονή Μαλεβής. Το ποτάμι, κατεβαίνοντας από το οροπέδιο διασχίζει το φαράγγι και σχηματίζει στην πορεία του μικρές βάθρες.[2][3]
Ο πρώτος καταρράκτης βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το χωριό Άγιος Ιωάννης. Η πρόσβαση στη βάση του γίνεται από χωματόδρομο και μετά από σύντομη πεζοπορία σε μονοπάτι 200 περίπου μέτρων. Ο δεύτερος καταρράκτης (επονομαζόμενος «Μελίσσι») βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ. από το χωριό Πλάτανος, στο δρόμο προς Άστρος και σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από το τελευταίο. Προσεγγίζεται μετά από 800 μέτρα πεζοπορίας από τον κοντινότερο αυτοκινητόδρομο, ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού.[4][5]
Ιδανική περίοδος επίσκεψης είναι η άνοιξη, καθώς η ροή των υδάτων σταματά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο φαράγγι διοργανώνονται συχνά καταβάσεις canyoning και καταρριχήσεις με σχοινί (rappel).[6] Πολύ κοντά βρίσκεται και το κάστρο της Ωριάς.
Κάστρα: Στη θέση «Ξηροκάμπι», σώζονται ερείπια του Κάστρου της Ωριάς
Οι ιστορικές πηγές, καθώς και πολλοί μελετητές, τοποθετούν εκεί το κάστρο Estella (Άστρον), το οποίο χτίστηκε από τον Γουλιέλμο Β΄ Βιλλεαρδουίνο «πάνω στα βουνά», προκειμένου να υποτάξουν τους ανυπότακτους Τσάκωνες της περιοχής, με βάση το Αραγωνικό Χρονικό. Το οχυρό, έχει κτιστεί σε στρατηγική θέση, πάνω στον μοναδικό δρόμο που ένωνε την Αργολίδα με την Λακωνία και την παραλιακή με την κεντρική Κυνουρία. Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το όνομα Estella ξεχάστηκε και ο λαός το συνέδεσε με τον διαδεδομένο μύθο της Ωριάς ή Ωραίας αρχόντισσας. Σύμφωνα με την κυνουριακή παραλλαγή του μύθου, το κάστρο ανήκε σε μια ωραία αρχόντισσα, καταλήφθηκε όμως από τους Τούρκους, μετά από 12 χρόνια πολιορκίας, από δόλο. Τότε η αρχόντισσα αυτοκτόνησε ή κατ’ άλλους ρίχτηκε στα βράχια από τον πατέρα της. Μετά τις επιτυχίες του Ανδρόνικου Ασάν το 1320, το κάστρο αποτέλεσε την ενδοχώρα του Δεσποτάτου του Μυστρά. Το 1407, το κάστρο καταλήφθηκε από τους Ενετούς του Ναυπλίου. Παρόλα αυτά, το 1423, βρισκόταν στα χέρια των Μελισσηνών, ενώ στον κατάλογο του Magno καταχωρήθηκε το 1463. Τέλος, το 1467, καταλήφθηκε από τους Τούρκους.
Το κάστρο, βρίσκεται σε έναν βραχώδη λόφο, καθιστώντας το κάστρο απρόσιτο. Στην δυτική ομαλή πλαγιά, υπήρχε διπλός οχυρωματικός περίβολος, που περιέβαλε τον λόφο, που στα ανατολικά καταλήγει στους καταρράκτες της Λεπίδας. Το εξωτερικό τείχος, έχει κτιστεί με ξερολιθιά και έκλεινε μέσα του έναν μεγάλο οικισμό με περισσότερες από 150 μικρές κατοικίες, διατάσεων 4×8 μέτρων περίπου. Τριάντα μέτρα πριν την κορυφή, υψώνεται μία δεύτερη σειρά τειχών που έχει κτιστεί με πέτρες και ασβεστοκονίαμα και διασώζεται σε μήκος 100 και ύψος 3 μέτρων. Εκεί, υπάρχει μία στενή εξωτερικά πύλη, η οποία προς τα μέσα πλαταίνει, ώστε να χωρά 4 – 5 υπερασπιστές του κάστρου, οδηγεί στο ευρύχωρο πλάτωμα της κορυφής όπου είναι ορατά τα θεμέλια 3 κατοικιών, αλλά και ένας τετράγωνος πύργος που διασώζεται σε ύψος 3 μέτρων
Κάστρο Παραλίου Αστρους

Το κάστρο, σύμφωνα με το Χρονικό του Μορέως, χτίστηκε το 1256 από τον ηγεμόνα του Πριγκηπάτου της Αχαΐας, Γουλιέλμου Β΄ Βιλλεαρδουίνου, προκειμένου να υποτάξει τους Τσάκωνες που κατοικούσαν στην περιοχή.[2] Το κάστρο ονομαζόταν Castello della Estella δηλαδή Κάστρο του Αστεριού, λόγω της αστεροειδούς χερσονήσου στην οποία είχε χτιστεί.[3] Χτίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το Κάστρο της Ωριάς, το οποίο χτίστηκε για τον ίδιο σκοπό. Το 1465, κατά τον πρώτο Ενετο-τουρκικό πόλεμο, το κάστρο παραδίδεται στον Ενετό διοικητή του Ναυπλίου, Christophoro de Priuli. Τα επόμενα χρόνια παρήκμασε και οι μεσαιωνικές οχυρώσεις κατέρρευσαν.
Την περίοδο του 1821 οι πλούσιοι έμποροι του εξωτερικού, αδερφοί Ζαφειρόπουλοι (Κωνσταντίνος, Ιωάννης και Παναγιώτης), με καταγωγή από τον Άγιο Ιωάννη, οχυρώνουν το κάστρο φτιάχνοντας εκεί τις κατοικίες τους. Στις 4 Αυγούστου 1826, 1200 στρατιώτες που είχαν κλειστεί μέσα στο κάστρο νίκησαν τον πολυάριθμο στρατό του Ιμπραήμ που το πολιορκούσε. Το 1833, ο Πάνος Ζαφειρόπουλος (Άκουρος), αφιέρωσε το κάστρο στο Βασίλειο της Ελλάδας και στον βασιλιά Όθωνα. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το κάστρο εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε.[4
Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία:
Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους
Tα δύο σπουδαιότερα μνημεία του δήμου μας,
H Σχολή Καρυτσιώτη του Αγιάννη με το παράρτημα της στο Άστρος (που στεγάζεται το μουσείο Άστρους), που οι μαθητές της ήταν από διάφορα μέρη της Ελλάδας , στο «Κουτρί» ο επισκέπτης διακρίνει την κτητορική επιγραφή της περίφημης Σχολής Καρυτσιώτη που μόνη αυτή σώθηκε μετά την πυρπόληση της Σχολής, η φωτογραφία είναι παραπάνω στα αξιοθέατα του χωριού.
O «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων
“Ο «ιερός χώρος » είναι σεμνός και επιβλητικός , είναι «μουσείο» από μόνος του “Tο Έθνος απέκτησε οριστικό Σύνταγμα, που με απόφαση της συνέλευσης ήταν “ο ανώτερος νόμος” και υπηρίσχυε των νόμων του βουλευτικού… Με απόφαση της συνέλευσης, την καταλυτική παρέμβαση του Κολοκοτρώνη, την οργή του λαού και του στρατού, απετράπει η εκποίηση των εθνικών γαιών – κτημάτων, που άφηναν πίσω τους οι Τούρκοι άρχοντες, που επεδίωκαν και ήθελαν οι κοτζαμπάσηδες της συνέλευσης… Η συνέλευση ψήφισε την “περίφημη «Διακήρυξη της Β΄ των Ελλήνων Συνελεύσεως», προς την Υφήλιο, υπογραμμένη από 128 Πληρεξούσιους, μεταξύ των οποίων και ο Κολοκοτρώνης……”Η συνέλευση απάντησε με την διακήρυξη ,στην υφήλιο και τους μεγαλους της εποχής . «Είμεθα αποφασισμένοι να ανεξαρτισθώμεν, ως έθνος αυτόνομον και ανεξάρτητον».” λίγο επίκαιρο σήμερα…
Δείτε περισσότερα στο συνδέσμο, για την σπουδιότητα της Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος, από την Σμαράγδη Ι.Αρβανίτη Δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας Παν/μιο Αθηνών.
Στα Κάτω Δολιανά, κοντά στην ιστορική Μονή Λουκούς, είναι η Επαυλη του Ηρώδη του Αττικού ,Έπαρχου των Ρωμαίων κατακτητών.
Τειχιό – Ελληνικό Παίρνοντας τον δρόμο από Αστρος προς τα χωριά του Πάρνωνα,σε περίπου 5 Χλμ. φθανουμε στον μικρό κτηνοτροφικό οικισμό Ελληνικό (υπάρχει πινακίδα δεξιά).Εκεί στην κορυφή του λόφου στο ‘Τειχιό’ θα βρούμε ερείπια τειχών, ερείπια του ναού του Απόλλωνα ,δεξαμενών και λειψάνων της Αρχ. Θυρέας.
Άλλοι σημαντικοί Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία για ημερήσιες εκδρομές (που κάποτε όλοι πρέπει να επισκεπτούμε):Παλαμήδι και Μπούρτζι στο Ναύπλιο, οι Μυκήνες, το Θέατρο Επιδαύρου,( φημισμένο για την ανεπανάληπτη ακουστική του , ακούγονται και οι αναπνοές,,,) τα κάστρα της Μεθώνης κα της Κορώνης, Η Ολυμπία, Ο Παρθενώνας,η Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα και οι Δελφοί.
Mοναστήρια
H εκκλησία της Άγιας Θεοδώρας στη Βάστα κοντά στή Μεγαλόπολη.
Σε κοντινές αποστάσεις βρίσκονται (μονή Μαλεβής 8 χλμ, Λουκούς (21 χλμ), Τιμίου Προδρόμου (32 χλμ) και Παλαιοπαναγιάς (15 χλμ), και σε μακρυνές αποστάσεις η Μονή της Ορθοκωστάς (38 χλμ), στο Πραστό,της Έλωνας (83 χλμ) στο Λεωνίδιο και η εκκλησία της Άγιας Θεοδώρας(110 χλμ) στη Βάστα κοντά στή Μεγαλόπολη, στο σύνδεσμο του δήμου παρακάτω μερικές
https://www.discoverkynouria.gr/el/sights/monasteries
Φαράγγια: Το Φαράγγι της Λεπίδας από τον Αγιάννη 3 χλμ , τα Σπηλάκια είναι κοντά στο χωριό Πλάτανος, το ρέμα του Λούλουγκα κοντά στο χωριό Σίταινα, το ρέμα Κουτουπούς κοντά στην Καστάνιτσα και το ρέμα της Μαζιάς κοντά στον Πραστό.
Πάρνωνας η Μαλεβός, βουνό της Κυνουρίας που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία, με την ψηλότερη κορυφή -τη Μεγάλη Τούρλα-, να είναι σε υψόμετρο 1.934 μ. Οικότοπος Προστατευόμενης Περιοχής με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ο Πάρνωνας είναι σημαντικότατος βιότοπος. Έχουν καταγραφεί σχεδόν 1.000 είδη χλωρίδας, από τα οποία 15 είναι ενδημικά του βουνού, μοναδικά στον κόσμο, άλλα 69 είναι ενδημικά της Πελοποννήσου ή της Ελλάδας και 11 είναι σπάνια για τον ευρωπαϊκό χώρο (κυρίως ασιατικά είδη). Μερικά από αυτά είναι: astragalus agraniotti, centaurea athoa subsp. parnona, viola parnonia, silene laconica, centaurea laconica.
Υγρότοπος Μουστού: Ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος υγρότοπος της περιοχής, βρίσκεται στο κέντρο του όρμου του Αστρους, πίσω από μία αμμώδη παραλία. Περιλαμβάνει δύο λίμνες, τη λίμνη του Μουστού και μία μικρότερη τη λίμνη του Χερρονησίου
Παραλίες
Το γραφικό λιμάνι του Παραλίου Άστρους , σκαρφαλωμένο στο λόφο το “νησί”, όπως αποκαλούσαν οι παλιοί τον κατοικημένο λόφο, το Παράλιο Άστρος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα νησί του Αιγαίου, τα έχει όλα …. είναι μόνο 2 ώρες από την Αθήνα και πολύ κοντά είναι “το βουνό” ,,,και ο Αγιάννης …
Για τους επισκέπτες η Κυνουρία διαθέτει πλήθος δραστηριοτήτων ανάλογα με τη διάθεση και τις φυσικές αντοχές! Φυσικά το καλοκαίρι οι παραλίες της περιοχής σφύζουν από ζωή και καλούν τον επισκέπτη να τις απολαύσει. Πόρτες, Ατσίγγανος, Ανάβαλος, Ξηροπήγαδό, Χερονήσσι, Αρκαδικό χωριό και Κρυονέρι, είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που προτείνουμε! Όποιοι επιθυμούν να εξερευνήσουν τα πανέμορφα νερά της περιοχής, μπορούν να κάνουν καταδύσεις στο Αρκαδικό χωριό, το Ξηροπήγαδο και το Παράλιο Άστρος.
Οι περισσότερες παραλίες είναι μιση ώρα από τον Αγιάννη. Ο Αγιάννης συνδυάζει άριστα “το βουνό και τη θάλασσα”,και γι αυτό πολλοί προτιμούν τον Αγιάννη για ττις διακοπές τους .Όποιος δοκιμάζει μια φορά ξαναέρχεται και γίνεται μόνιμος η αγοράζει σπίτι στον Αγιάννη….
Ο μύλος του Άγιου Ανδρέα
Ο μύλος του Άγιου Ανδρέα που “κολυμπάει” στον αργολικό, εντυπωσιακό μνημείο της σύγχρονης ιστορίας μας κοντά στη παραλία Χερονήσσι.
Δείτε τον σύνδεσμο όλες τις παραλίες του δήμου μας
https://www.discoverkynouria.gr/el/sights/beaches
Ο Εξωραιστικός Συλλογος του Αγιάννη έχει προσφέρει και θα προσφέρει ακόμα πολλά στον Αγιάννη και είναι καλη πηγή πληροφόρησης για τους επισκέπτες, το τηλέφωνο είναι 6984921252
Η Ιστοσελίδα Θυρεάτις Γη με το δικό της τρόπο περιέχει πολλές πληροφορίες και ενθύμια για την σύγχρονη ιστορία της περιοχής
Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: κρέατα και τυριά παραγωγής των κτηνοτρόφων της περιοχής, αλλά και το περίφημο Αγιαννίτικο κρασί, το κοκκινέλι.
“Σύμφωνα με τον ιστοριοδίφη Νικόλαο Ι. Φλούδα, ο οποίος διέσωσε την σχετική Αγιαννίτικη παράδοση, μετά την πυρπόληση της Σχολής Καρυτσιώτη από τον Ιμπραήμ πασά, οι μαθητές διδάσκονταν στο υπόγειο του αρχοντικού αυτού <δίπλα του Ματθαίου> καθώς και του γειτονικού αρχοντικού του Φουρλίγκα (Γρηγορίου Κουρόγιωργα)”που διακρίνεται παραπάνω.
Όταν ο Ιμπραήμ στη επανάσταση το 1826 κατέκαψε την πατρίδα μας και την σχολή Καρυτσιώτη στο κουτρί στον Αγιάννη , επίσης τότε δεν υπήρχε κράτος και οι πολιτικοι μας έτρεχαν αναγκαστικά στα βουνά για να σωθούν. Οι πρόγονοί μας, οι άνθρωποι του μόχθου και της καθημερινότητας, δεν λύγισαν ούτε παραδόθηκαν . Έκαναν ότι μπορούσαν μέσα στις στάχτες για να πούν με τον τρόπο τους το κράτος είναι εδώ , όπως προσέφεραν ακόμα τα σπίτια τους για να χρησιμοποιηθούν για σχολεία ,αφού το σχολείο του τόπου της είχε καεί.
Το παραπάνω αρχοντικό των Ζαφειροπουλαίων βρίσκεται λίγο πάνω από την πηγή Σουληνάρι, στο κάτω μέρος του χωριού και είναι λίγο κάτω από τη σχολή Καρυτσιώτη. Μετα η πριν …την πυρπόληση της σχολής από τον Ιμπραήμ το 1826 ο Πάνος Ζαφειρόπουλος η Άκουρος εδώ αρχικά μετέφερε κατά την παράδοση τα 1500 βιβλία της σχολής Καρυτσιώτη ,πριν τα μεταφέρει οριστικά στο κάστρο του Παραλίου Αστρους για καλύτερη διαφύλαξη. Τα βιβλία αυτά ήταν ως επί το πλείστον κείμενα αρχαίων φιλοσόφων και συγγραφέων, εκκλησιαστικά κείμενα, εγχειρίδια φυσικής, μαθηματικών κ.α. . Μεγάλο μέρος των βιβλίων αυτών έχει διασωθεί και καταγραφεί στις μέρες μας. Το αρχοντικό ανήκει σήμερα σε Γερμανούς.
Το συμπέρασμα αφού και Γερμανοί επισκέπτονται τον Αγιάννη , τους αρέσει υπερβολικά και τότε αγοράζουν και σπίτια, είναι μια τρανή απόδειξη ότι ο Αγιάννης είναι το “μικρό Παρίσι” …………..
Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε να φτιάξουμε καλύτερα την ,ας πούμε μισοτελειωμένη, ιστοσελίδα του δήμου μας, και ρίχνουμε ιδέες , ας είναι πρόχειρες …. Φυσικά το παραπάνω κείμενο θα αναθεωρηθεί με το καιρό και ευχόμαστε κάποιος θα βρεθεί να φτιάξει μια Ιστοσελιδα τουλάχιστον για τον Αγιάννη ,που ήταν η πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους το 1822.
Ευχόμαστε οι συμπολίτες μας να τοποθετήσουν στην είσοδο των χωριών μας τις δύο μεγάλες πινακίδες που αναμφισβήτητα ο κοινός νους μας λέει είναι αναγκαίες, στην σημερινή δύσκολη εποχή της παγκοσμιότητας που θα λένε έξυπνα.
“Καλώς ήλθατε στο ιστορικό Άστρος που το 1823 έγινε η Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων”
“Καλώς ήλθατε στον ιστορικόν Αγιάννη που το 1822 ήταν η πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους ”
Οι πηγές μας είναι κυρίως από το AstrosKunouria News και τον συμπολίτη μας Γιάννη Δ.Κουρμπέλη , την Ιστοσελίδα του δήμου μας που την κοιτάμε πότε πότε… την Βικιπαίδεια και άλλους όπως αναφέρονται στο κείμενο.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ(6) – ΜΕΡΟΣ Α- ΣΤ
Από τον συμπολίτη μας Γιάννη Δ.Κουρμπέλη
Αρχοντικά του Αγίου Ιωάννη(7) – ΜέροςA- Ζ’
Από τον συμπολίτη μας Γιάννη Δ.Κουρμπέλη
Εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη (16)
Από τον συμπολίτη μας Γιάννη Δ.Κουρμπέλη
Οι Αγιαννίτες προεστοί ,Από τον συμπολίτη μας Γιάννη Δ.Κουρμπέλη
Όποιος έχει την ευθύνη για το άρθρο να το μαζέψει λίγο.Δε χρειάζεται να επαναλαμβάνει ότι κάποιοι λίγοι Γερμανοί δυστυχώς αγόρασαν κάποια σπίτια στο χωριό μας.Δε θέλουμε να μαζεφτούν και άλλοι.
Θέλουμε να διόρθουσε κάτι. Είχαμε μια πολύ σωστή παρατήρηση από την Σμαράγδη Αρβανίτη, το κείμενο στην αρχή αναφέρεται
“Tο κείμενο παραπάνω από τον σύνδεσμο. http://www.520greeks.com/useful/agios-ioannis-4/”
Είχαμε διαβάσει πριν πολλά χρονιά το κείμενο από την Σμαράγδη Αρβανιτη αλλά το είχαμε ξεχάσει και ψαχνοντας βρήκαμε το παραπάνω σύνδεσμο και το αναφέραμε , όπως αφέραμε το κείμενο της για την Β’Εθνοσυνέλευση.
Δεν γνωρίζουμε ποιός είναι εγραψε το κείμενο, ας το κρινουν οι αναγνώστες μας, η γνώμη μας είναι μάλλον ειναι γραμμένο απο την Σμαραγδη Αρβανιτη, και την ευχαριστούμε δημόσια για τη ορθότατη παρατήρηση της Φώτη σε παρακαλώ να διορθώσουμε το κείμενο.
http://www.arcadians.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=242%3Ap-&catid=89&fbclid=IwAR1uz8a1PVFleAHBBcM8HtkoEAEO9Md9y7W-VT-MxyYPULplhXnm-LXbA4o