Η Ρωσία ξεκίνησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις

0

Σειρήνες πολέμου ηχούν στην Ουκρανία, καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. Πρόκειται για τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέντσκ και του Λουγκάνσκ, το σύνολο δηλαδή της περιφέρειας του Ντονμπάς, των οποίων την ανεξαρτησία αναγνώρισε τη Δευτέρα ύστερα από σχετικό αίτημα των ηγετών τους. 

Το πρωί της Πέμπτης υπήρχαν αναφορές για διάφορες πολεμικές εστίες στην Ουκρανία (Χάρκοβο, Μαριούπολη κ.α,), ακόμη και για χτυπήματα στο Κίεβο, ωστόσο οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια σειρά χτυπημάτων για την «απενεργοποίηση» της ουκρανικής αεράμυνας και των αεροπορικών βάσεων και οι επιχειρήσεις εξελίσσονται μόνο στην ανατολική Ουκρανία στο Ντονμπάς.

Όπως υποστηρίζει το Κρεμλίνο, δεν καταγράφεται κάποια αντίσταση και οι δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονετσκ και του Λουγκάνσκ προωθούνται ώστε να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το σύνολο της περιφέρειας του Ντονμπάς. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα. 

Οι ανακοινώσεις του Πούτιν

«Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά, περίπου στις 05:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας).Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης.

Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες στην εμπόλεμη ζώνη του Ντονμπάς να αποχωρήσουν. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς».

περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here