Η θητεία της Περιφερειακής Αρχής Νίκα έχει συνδεθεί με την υποβάθμιση και την απαξίωση του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας…

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

30.9.2022

Η θητεία της Περιφερειακής Αρχής Νίκα έχει συνδεθεί με την υποβάθμιση και την απαξίωση του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας και των Συλλογικών Οργάνων που την απαρτίζουν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση που αφορά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για τα αντιπλημμυρικά έργα της Καλαμάτας, το θέμα συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την 3η Αυγούστου 2022, όπου μετά από πρόταση του κ.Νίκα, η οποία υπερψηφίστηκε και από ορισμένους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης, αποφασίστηκε με μία ψήφο διαφορά, να οριστεί  ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) κ.Δημήτρης Κουτσογιάννης ως επικεφαλής επιτροπής ειδικών προκειμένου να συνταχθεί έκθεση-γνωμοδότηση, η οποία θα διαβιβαζόταν στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την έκδοση απόφασης.

(Η σύνταξη τεχνικής έκθεσης του έργου «Αυτοκινητόδρομος Τρίπολης-Καλαμάτας τμήμα Τσακώνα-Καλαμάτα» ανατέθηκε με απόφαση απευθείας ανάθεσης του κ.Νίκα στην εταιρεία: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Ι.Κ.Ε., με το διακριτικό τίτλο: IRMASYS Ι.Κ.Ε. αντί του ποσού 24.700€ – ΑΔΑ: Ψ9ΦΥ7Λ1-8Ο4).

Ο κ.Νίκας δεσμεύτηκε ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι το αργότερο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου το θέμα θα επανέλθει για συζήτηση και λήψη απόφασης από το αρμόδιο Συλλογικό Όργανο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση την 28.9.2022, στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας, η έκθεση του καθηγητή και της επιτροπής ειδικών θα διαβιβαστεί πρώτα(!) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και μετά θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Από την πρώτη στιγμή η παράταξη μας, λόγω των διφορούμενων δηλώσεων, των παλινωδιών και της μικροπολιτικής διαχείρισης του θέματος από τον κ.Νίκα, αντιλήφθηκε ότι ο κ.Περιφερειάρχης επιδιώκει με κουτοπόνηρο τρόπο να κερδίζει χρόνο για να συνεχίζει τα μικροπολιτικά του παιχνίδια στις πλάτες των Καλαματιανών πολιτών.

Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε ότι θα οδηγήσει με τις ενέργειες του το Περιφερειακό Συμβούλιο στον απόλυτο εξευτελισμό, αφού προκλητικά και δημόσια μας ενημερώνει ότι αγνοεί την κείμενη νομοθεσία που αφορά την έγκριση των Μ.Π.Ε. και ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλουμε να πειθαρχήσουμε στο «νόμο-Νίκα», δηλαδή κάνω ότι θέλω, όποτε το θέλω και όπως το θέλω!

Η διαβίβαση της έκθεσης στο Υπουργείο δεν προβλέπεται από κανένα νομοθετικό πλαίσιο, υπομονεύει τη Δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και το διακριτό ρόλο των θεσμών. Η δημιουργία εντυπώσεων και η προσπάθεια χειραγώγησης των Περιφερειακών Συμβούλων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της κουτοπόνηρης πολιτικής Νίκα.

Καλούμε το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου και κυρίως τον Πρόεδρο κ.Ιωάννη Μαλτέζο να σταματήσει την κατηφόρα που οδηγεί ο κ.Νίκας τη λειτουργία του Συλλογικού Οργάνου και να διαβιβαστεί άμεσα η έκθεση – γνωμοδότηση του καθηγητή κ.Κουτσογιάννη και της ειδικής επιτροπής στα αρμόδια θεσμικά όργανα που είναι τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ελπίζουμε το σύνολο των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης (ακόμα και εκείνοι που εμπιστεύτηκαν και συμφώνησαν με τον κ.Νίκα στη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος) να αντιδράσουν στη συνέχιση αυτών των αντιδημοκρατικών, αντιθεσμικών και αλαζονικών συμπεριφορών του κ.Περιφερ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το δις εξαμαρτείν τ’ αυτόν ουκ ανδρός σοφού!

Το τρις εξαμαρτείν…

Είναι αδιανόητο να προσπαθούν κάποιοι να συνδέσουν το έργο κατασκευής των ισόπεδων κόμβων στο Λουτράκι με τη νυν Περιφερειακή Αρχή και τον κ.Νίκα.

Οφείλουν οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων να αντιληφθούν ότι σχετικά με αυτό το έργο, θα πρέπει να λένε την αλήθεια, η οποία προκύπτει με σαφήνεια από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα Συλλογικά Όργανα σε περιόδους όπου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν Περιφερειάρχης ο Πέτρος Τατούλης.

Δεν έχω την απαίτηση οι διοικούντες τον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων να αναγνωρίσουν την προσωπική μου συμβολή, στη διευθέτηση διοικητικών και τεχνικών προβλημάτων για το συγκεκριμένο έργο. Έχω όμως την απαίτηση να ειπωθεί η αλήθεια και να μη διαστρεβλώνεται ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Οφείλω λοιπόν να υπενθυμίσω ότι το έργο κατασκευής των ισόπεδων κυκλικών κόμβων στο Λουτράκι έχει ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2017 με την υπ’ αριθμ. 428/04-12- 2017 (πρακτικό 25) Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου όπου εντάχθηκε στο ΠΔΕ – ΣΑΕΠ526 με προϋπολογισμό 1.000.000€ (ΑΔΑ: 6ΣΘ77Λ1-3Γ5).

Στη συνέχεια ο Πέτρος Τατούλης ως Περιφερειάρχης και ο Γιώργος Γκιώνης ως Δήμαρχος υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση την 31-7-2018 ( ΑΔΑ : 6Ψ897Λ1-7Χ0), προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας διαπίστωσαν ότι ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, δεν είχε μεριμνήσει έτσι ώστε το έργο να διαθέτει εγκεκριμένη Μ.Π.Ε. (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), κάτι το οποίο αποτελούσε (και αποτελεί) βασική προϋπόθεση για τη δημοπράτηση.

Μετά την εκπλήρωση της συγκεκριμένης εκκρεμότητας και την έγκριση της Μ.Π.Ε , η Περιφερειακή Αρχή του κ.Νίκα θέλοντας προφανώς να το οικειοποιηθεί και να το παρουσιάσει ως δικό της έργο, κάτι το οποίο συνηθίζει άλλωστε, καθυστέρησε δύο (2) περίπου χρόνια την διαδικασία δημοπράτησης του έργου, αφού «κατάφερε» ακόμα και να επιστραφεί ο φάκελος του έργου με σοβαρές ελλείψεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο κ.Νίκας λοιπόν και οι συνεργάτες του οφείλουν να απολογηθούν για την καθυστέρηση δύο (2) χρόνων και όχι να παρουσιάζονται ως τιμητές. Είναι λυπηρό και υποβαθμίζει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, να θυσιάζεται η αλήθεια στο βωμό του λαϊκισμού και της ψηφοθηρίας.

Είμαι βέβαιος ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές ο κ.Νίκας θα ενεργοποιήσει τη γνωστή προπαγάνδα του και θα προσπαθήσει να παρουσιάσει την Κορινθία ως εργοτάξιο του «μεγάλου» έργου του. Οι Κορίνθιοι όμως πλέον και γνωρίζουν και συγκρίνουν.

Κάποιοι έχουν θεωρήσει την σιωπή μας ως αδυναμία. Λάθος τους…

Γιώργος Πετρίτσης

Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here