Εορτασμός της 198ης Επετείου της Β΄ Εθνοσυνέλευσης

0

Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021, η εορταστική εκδήλωση της 198ης Επετείου της «Β’ εν Άστρει Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Επίσης παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, o Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Αρκαδίας κ. Γιώργος Παπαηλιού, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Μανώλης Σκαντζός, ο πρώην Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πέτρος Τατούλης, τα μέλη της Δημοτικής Αρχής και οι Επικεφαλείς των παρατάξεων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Λόγω των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων η δοξολογία και η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκαν στον Ιερό Χώρο της Εθνοσυνέλευσης προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου και ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας από τον Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκο Κ. Αλιβιζάτο.

Η κατάθεση στεφάνου έγινε από την κ. Σακελλαροπούλου και στη συνέχεια στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου η Πρόεδρος έκανε την παρακάτω δήλωση «Είναι σήμερα μια μεγάλη ημέρα τιμής και μνήμης για το Άστρος και τη συμβολή του στην Επανάσταση του 1821. Η Β΄ Εθνοσυνέλευση, τον Απρίλιο του 1823, διακήρυξε πανηγυρικά την πίστη των Ελλήνων στην ανεξαρτησία και τη συνέχιση του Αγώνα με κάθε θυσία.

Στο νέο Σύνταγμα επιβεβαιώθηκε η αταλάντευτη προσήλωση στα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας. Κατοχυρώθηκε η ελευθεροτυπία και καταργήθηκε η δουλεία. Κάθε άνθρωπος, «άμα πατήσας το Ελληνικόν έδαφος, είναι ελεύθερος»: είναι αυτή η φράση του κειμένου που μας συγκινεί, γιατί δείχνει τη μεγάλη δύναμη και ευαισθησία του έθνους μας.
Διακόσια χρόνια μετά, η επιστροφή μας στις γενέθλιες, συντακτικές στιγμές του ελληνικού Κράτους, ανακαλεί σε όλους μας τις θεμελιώδεις αξίες της συνύπαρξής μας.»

Κατόπιν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Δημαρχείο Βόρειας Κυνουρίας όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Γιώργος Καμπύλης και μετείχε σε σύσκεψη με τις τοπικές αρχές.

Κατά την επίσκεψή της η κυρία Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στον Αρχαιολογικό χώρο της Έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού από τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνο Κίσσα, στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος – Λουκούς όπου συνομίλησε με την Ηγουμένη Νεκταρία και τις μοναχές και στη λίμνη Μουστού όπου ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασιάς κ. Δημήτρη Μήλιο και την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του τμήματος πληροφόρησης, εκπαίδευσης και δημοσιότητας κ. Κατερίνα Πανταζή.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων και τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Για αυτόν τον λόγο και στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού διενεργήθηκε rapid test, από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, σε όσους εισήλθαν στο χώρο της Εθνοσυνέλευσης.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους αιρετούς καθώς και τους υπαλλήλους του Δήμου μας οι οποίοι εργάστηκαν ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα ο χώρος και συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με κάθε σεβασμό στην ημέρα αυτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here