Ελαιόλαδο: Γιατί παρατηρούνται τιμές ρεκόρ

0

Ελαιόλαδο: Oι τιμές έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, χάρη στην παρατεταμένη ξηρασία στην κορυφαία παραγωγό Ισπανία -και οι αυξημένες τιμές αναμένεται να παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οπως μεταδίδει το CNBC, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου έχουν φτάσει τις 5.989,8 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σημειώνοντας υψηλό 26 ετών. Και οι υψηλές τιμές θα μπορούσαν να παραμείνουν «για κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο αναλυτής ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων της Mintec, Kyle Holland.

Ο καιρός στην Ισπανία, ιδίως η παρατεταμένη ξηρασία, είναι ο κύριος λόγος πίσω από την άνοδο των τιμών. «Τα ζητήματα που συμβάλλουν στην τάση των τιμών σε σχεδόν ιστορικά υψηλά είναι σε μεγάλο βαθμό οι κακές καιρικές συνθήκες σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου, αλλά το πιο σημαντικό στην Ισπανία, η οποία είναι σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου», είπε ο Holland.

Ως αποτέλεσμα των «υπερβολικά κακών» καιρικών συνθηκών, είπε, η πρόσφατη συγκομιδή ελιάς από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο παρήγαγε απόδοση 50% μικρότερη από τη συνηθισμένη παραγωγή, περιορίζοντας την παγκόσμια προσφορά και ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω.

«Οι εξαιρετικά κακές καιρικές συνθήκες σήμαιναν ότι… Η Ισπανία είχε παραγωγή περίπου 630.000 μετρικών τόνων, έναντι των 1,4 έως 1,5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων που έχει συνήθως», είπε.

Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, που δημιούργησε παγκόσμια έλλειψη σε ηλιέλαιο, ώθησε ακόμη περισσότερο τη ζήτηση.

Η Ισπανία είχε μια περίοδο «πολύ ξηρού» καιρού τον Μάρτιο, καταγράφοντας μόλις το 36% της μέσης μηνιαίας βροχόπτωσης, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της χώρας. Η χώρα αντιμετώπισε 36 συνεχείς μήνες βροχοπτώσεων κάτω του μέσου όρου. Και αν ο καιρός δεν βελτιωθεί, η επερχόμενη συγκομιδή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη χειρότερη απόδοση.

«Θα μπορούσε να υπάρξει παρόμοια ή ακόμα και χαμηλότερη σοδειά από αυτή που παρήχθη την προηγούμενη σεζόν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι λένε επίσης ότι οι τιμές θα μπορούσαν να είναι στα τρέχοντα επίπεδα για κάποιο διάστημα», είπε ο Holland.

aftodioikisi.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ