Αυτοί είναι οι περιορισμοί και οι αποκλεισμοί για τους ανεμβολίαστους

0

Tα μέτρα δημόσιας υγείας που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως σημείωσε, πάνω από το 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ-COVID είναι ανεμβολίαστοι.

«Έχουν εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον έξι εκατομμύρια συμπολίτες μας. Για να προσεγγίσουμε το 80% του τείχους ανοσίας που χρειαζόμαστε, πρέπει να εμβολιαστούμε. Πιστεύω στον Έλληνα, πιστεύω θα επικρατήσει το εμείς από το εγώ», είπε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα θα βρίσκονται σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου του 2022 και περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων και διεύρυνση των επαγγελματικών ομάδων που εντάσσονται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Έτσι, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο αναστολής εργασίας για υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 1 Σεπτεμβρίου με τουλάχιστον μία δόση ή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης, ενώ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά πλέον ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Όπως είπε ο υπουργός, από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου του 2022:

 • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ
 • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα
 • Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.
 • Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).
 • Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ οι άνω των πέντε ετών θα κάνουν self test.
 • Από 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα.
 • Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.
 • Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες
 • Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία: Θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.
 • Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών
 • Σε κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι.
 • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

Οι ανακοινώσεις

Το «πραγματικό» δίλημμα είναι: «Eμβόλιο ή νόσηση»

«Η πρόληψη είναι η βασική συνιστώσα της αντιμετώπισης του προβλήματος» και  «γι’ αυτό τον λόγο έχουμε τα εμβόλια» είπε η Αναστασία Κοτανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παίρνοντας τον λόγο μετά τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στην ενημέρωση για τα νέα μέτρα.

«Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το πραγματικό δίλημμα δεν είναι εμβόλιο ή τίποτα αλλά εμβόλιο ή νόσηση» τόνισε και κάλεσε τους πολίτες που είναι επιφυλακτικοί «να δείξουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς» και «να μην διστάσουν να εμβολιαστούν».

Η κ. Κοτανίδου τόνισε πως «το προφίλ ασφαλείας των εμβολίων είναι πολύ ισχυρό», επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι. Είναι θέμα ελευθερίας και θέμα ασφάλειας και προστασίας της ζωής μας και των αγαπημένων τους, κατέληξε.

 • /tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here