Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, άξιοι της μοίρας μας-ανάξιοι της ιστορίας μας…

1

Ο ιδρυτής του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους Κυριάκος Χασαπογιάννης σε ξενάγηση επισκεπτών  (Θυρεάτις Γη)

(φωτό: Κωνσταντίνος Μπακούρης – Αρχείο Νίκου Καμπύλη)

                                Παναγιώτης Καμπύλης (φωτό: Αρχείο Νίκου Καμπύλη)

                                                                         Ηλίας Σακαλής

Στο όραμα και τον αγώνα του Κυριάκου Χασαπογιάννη οφείλει τη δημιουργία του το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους. Ο αείμνηστος εκπαιδευτικός-φιλόλογος του Γυμνασίου Άστρους, έχοντας διοριστεί από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο ως Έκτακτος Επιμελητής Αρχαιοτήτων της Επαρχίας Κυνουρίας και υπό την έγκριση του τότε Υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας, θα περισυλλέξει  περίπου 100 αρχαιολογικά ευρήματα (από τη Λουκού, το Ελληνικό και την ευρύτερη περιοχή του Άστρους) και θα ιδρύσει το 1959 το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους (πλινθόκτιστο κτήριο στην είσοδο του Αγροκηπίου). 

Στη συνέχεια, θα προσφέρουν (ανιδιοτελώς αλλά υπεύθυνα, ευσυνείδητα και με αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα) τις υπηρεσίες τους στο Μουσείο, ως Έκτακτοι Επιμελητές Αρχαιοτήτων, ο αείμνηστος Παναγιώτης Καμπύλης και ο κ. Ηλίας Σακαλής, εκπαιδευτικοί φιλόλογοι, επίσης, του Γυμνασίου Άστρους.

Από το 1985 το Μουσείο στεγάζεται στο κτήριο της Σχολής Καρυτσιώτη και έπειτα από μια σειρά εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό. 

Η αρχαιολογική σκαπάνη, από το 1977,  στην περιοχή της Λουκούς και της Έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού θα φέρει στο φως έναν καταπληκτικό κόσμο και ένα θησαυρό πλούσιων αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία και σταδιακά οδηγούνται προς συντήρηση, έκθεση κι ανάδειξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους.

 Το Μουσείο όντας ανεπαρκές ως προς το χώρο κι ακατάλληλο  ως προς τα χαρακτηριστικά του (ξύλινο δάπεδο-περιορισμένες αντοχές) να “σηκώσει” και να “αντέξει” το βάρος πολλών εκθεμάτων, τοποθετεί, απλά και απλώς, τους αρχαιολογικούς αυτούς θησαυρούς στις αποθήκες του.

Παράλληλα και ταυτόχρονα δεκάδες αρχαιολογικά ευρήματα, μοναδικά και ανεκτίμητης αξίας, θα οδηγηθούν με το πρόσχημα της συντήρησης σε γειτονικά Μουσεία του νομού μας, αλλά και γειτονικών νομών (συνήθεις πρακτικές και προγενεστέρως), όπου και συνεχίζουν να παραμένουν…

Το 2007 θα έρθει ο σεισμός του Λεωνιδίου και μία “απλή ρωγμή” θα επιφέρει το κλείσιμο του Μουσείου. Η “ρωγμή” χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη για το κοινό, αλλά όχι και για τα εκθέματα, τα οποία και συνεχίζουν να παραμένουν στο Μουσείο…

Κι ενώ μας παρουσιάζεται μια δεύτερη ευκαιρία να απαιτήσουμε – διεκδικήσουμε τη δημιουργία ενός σύγχρονου Μουσείου, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της πραγματικότητας του σήμερα, αλλά και τις προσδοκίες του μέλλοντος (δεκάδες και σημαντικοί αρχαιολογικοί μας χώροι περιμένουν την αρχαιολογική σκαπάνη κι έρευνα), εμείς συνεχίζουμε να μην αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, αρνούμενοι να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα, συνεχίζουμε να εμμένουμε σε μια νοοτροπία και φιλοσοφία ενός άγονου και στείρου υπερτοπικισμού που ως μοναδικό στόχο και ικανοποίηση έχει να “τσουβαλιάζει” και να “στοιβάζει”  τα πάντα, αχταρμά και συνονθύλευμα, πέριξ της κεντρικής πλατείας του Άστρους.

Το ότι το κτήριο της Σχολής Καρυτσιώτη δεν πληροί, σήμερα τις, ελάχιστες έστω, προϋποθέσεις για να λειτουργεί ως Αρχαιολογικό Μουσείο δεν έχει  σημασία, αρκεί να συνεχίσει να φέρει την “ταμπέλα” ακόμη κι αν παραμείνει χωρίς εκθέματα…

Προσωπικά, θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τη θέση μου πως ο πλέον  κατάλληλος , πρόσφορος και δυναμικός χώρος για την ανέγερση ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου αποτελεί ο χώρος της Λουκούς – Έπαυλης Ηρώδη Αττικού, για όλους εκείνους τους λόγους που σε αρκετά κείμενα και δημόσια, με επιχειρήματα και τεκμήρια, έχω καταθέσει, υποστηρίζοντας παράλληλα πως το κτήριο του σημερινού Μουσείου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ανάδειξη της Σχολής Καρυτσιώτη και πρωτίστως της Β΄ Εθνοσυνέλευσης.

Αδιαμφισβήτητα και στις σημερινές συνθήκες, η δημιουργία ενός σύγχρονου Μουσείου αποτελεί δύσκολο εγχείρημα και δυσεπίλυτο πρόβλημα, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας πως εδώ και 20 χρόνια αδυνατούμε να πετύχουμε την άρση μιας  ετοιμορροπίας και στατικής επάρκειας, που συνεχίζουν να  κρατούν το Μουσείο κλειστό. Από την άλλη όμως το εγχείρημα αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό, αν το πιστέψουμε και το υποστηρίξουμε, αν κατανοήσουμε κι αντιληφθούμε πως και μετά την άρση ετοιμορροπίας και στατικής επάρκειας το άνοιγμα του Μουσείου μόνο προσωρινό θα είναι και ουδόλως θα διασφαλίζει το μέλλον του, αν ακολουθήσουμε το όραμα, την αγωνιστικότητα και τη δημιουργική προσέγγιση των αείμνηστων Κ. Χασαπογιάννη -Π. Καμπύλη και του κ. Η. Σακαλή, οι οποίοι πέτυχαν τόσα πολλά σε αντίξοες και  δυσμενέστερες συνθήκες.

Το να συνεχίσουμε (για άλλη μια φορά) να αναλώνουμε τις όποιες ικμάδες ευαισθησίας και επαναστατικότητας στην απόδοση και προσωποποίηση των όποιων ευθυνών και να ανατρέχουμε στην αδιαφορία που επέδειξαν για τον τόπο μας Κυνούριοι πολιτικοί άνδρες, κατέχοντες θώκους και υψηλά αξιώματα, μπορεί να βοηθάει το θυμικό μας αλλά ουδόλως συμβάλλει στην εξεύρεση, και δη αποτελεσματικών, λύσεων.

Η εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου μας, εδώ και πολλά χρόνια, με συγγραφικό έργο, με αρκετά άρθρα, με πολλά πολιτιστικά προγράμματα, με ανοιχτές εκδηλώσεις, με τεκμηριωμένες προτάσεις, με ξεναγήσεις, με  μελέτες κι έρευνες για την αποκατάσταση κι ανάδειξη της αλήθειας έναντι εσφαλμένων αντιλήψεων-ερμηνειών του παρελθόντος έχει εκφράσει τις ευαισθησίες και το ενδιαφέρον της  ως προς το Αρχαιολογικό Μουσείο και τους αρχαιολογικούς χώρους του τόπου μας, με στόχο την ανάδειξη, την ευαισθητοποίηση, τον προβληματισμό, την αναζήτηση λύσεων.

Θα αποτελούσε έγκλημα για τον τόπο μας, ασέβεια για την ιστορία μας, ανευθυνότητα για τις ερχόμενες γενιές και το μέλλον μας να επιτρέψουμε με την αδιαφορία κι απραξία μας  να χαθεί και το Αρχαιολογικό μας Μουσείο…

Ενδεικτικά,  σχετικά άρθρα κατά το παρελθόν:

  • Αρχαιολογικοί χώροι Βόρειας Κυνουρίας…

         αντί για δυναμική τουριστικής ανάπτυξης και πολιτισμικής αναβάθμισης….

         έρμαια αδιαφορίας και τροχοπέδη ονείρων….(2009)

Νίκος Πολυμενάκος

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η γνώμη μας είναι ότι η σχολή Καρυτσιώτη, ο προαύλιος χώρος της σχολής και ο γειτονικός «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων είναι ένα υπέροχο και μοναδικό «μουσείο» που μπορεί να εξυπηρετήσει καλά και σεμνά , σύμφωνα με τις δυνάμεις μας, την τοπική κοινωνία ,όταν «ωριμάσουμε βίαια και ενηλικιωθούμε βιαιότερα» και αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε τους όρους (ΑΔΑ-4Α9Γ-99 ) της απόφασης ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790 2329 π.ε-12-01-2011, που εγκρίθηκε η “Μελέτη Άρσης Ετοιμορροπίας Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους.

    Σε κάθε περίπτωση καταθέτουμε τις απόψεις μας στο δημόσιο διάλογο και συμμετέχουμε , γιατί «αν δεν το κάνουμε άλλοι χειρότεροι από εμάς θα αποφασίσουν».

    Τα μουσεία σε όλο το κόσμο γίνονται δίπλα στα ιστορικά μνημεία. Το μουσείο της Ακρόπολης δεν το χτίσανε στο λιμάνι της Αθήνας στον Πειραιά , αλλά δίπλα στην Ακρόπολη.

    Όλος ο ντουνιάς και η επιτροπή «Ελλάδα2021» γνωρίζουν “το ιστορικό Άστρος Κυνουρίας” από τη Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων. O «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων είναι αναμφισβήτητα το σπουδαιότερο μνημείο της Κυνουρίας αλλά και της πατρίδας μας.

    ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΤΣΙΩΤΗΣ ΑΣ ΜΗΝ ΨΑΧΝΟΥΜΕ.

    Πρέπει εδώ να αναφέρουμε συνοπτικά γιατί το μουσείο δεν πρέπει να γίνει στη έπαυλη του Ρωμαίου έπαρχου. Στην έπαυλη του Ηρώδη πρέπει αναμφισβήτητα να διατηρήσουμε και να προβάλουμε με καλύτερο τρόπο όλα τα ακίνητα ,ότι έχουμε εκεί, ότι φυσικά βρίσκεται εκεί π.χ. τα ψηφιδωτά. Όλα τα κινητά μνημεια ήταν κλεμμένα από τον προδότη και συνεργάτη των Ρωμαίων κατακτητών Ρωμαίο Έπαρχο που κατέσφαξε τα Βαλκάνια και πλούτισε από τα μάρμαρα της Πεντέλης , ΤΑ ΚΛΕΜΜΈΝΑ ΜΝΗΜΕΊΑ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΕ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ

    Είναι άλλο πράγμα ηθελημένα να «χτίζουμε» κάτι καίνουργιο από την αρχή και άλλο πράγμα να διατηρήσουμε κάτι που υπάρχει. Τα αγάλματα και τα μνημεία δεν είναι ανήθικα, οι άνθρωποι που τα κλέβουν είναι ανήθικοι, οι συνεργάτες είναι οι προδότες. Δυστυχώς για μερικούς όλα τα πράγματα είναι δεμένα μεταξύ τους, έχουν συνέχεια. Το στίγμα αυτής της σχέσης καταδικάζουμε και απομακρυνόμαστε όσο μπορούμε. Να χτίσουμε κάτι καινούργιο στο χώρο της έπαυλης, το μουσείο Κυνουρίας. είναι έμμεσα και άμεσα μια διάκριση και προβολή για την ζωή και το έργο του Ρωμαίου έπαρχου, συνεργάτη των Ρωμαίων κατακτητών. ΟΠΩΣ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ. Θα μου επιτρέψετε να θυμίσω οτι “πρεπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους”,Το νόμιμο όνομα του είναι, και αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε δημόσια, ας βάλλουμε και μια επιγραφή στο χώρο , Lucius Vibullius Hipparchus Tiberius Claudius Atticus Herodes (Λούκιος Βιβούλλιος Ίππαρχος Τιβέριος Κλαύδιος Αττικός Ηρώδης ), είναι άλλωστε και τιμή για το ίδιο και το κοινό, και τα παιδιά μας θα λενε οι προγόνοι μας έλεγαν τα πράγματα με το όνομα τους.

    Η άποψη που υποστηρίζει να χτίσουμε ένα καινούργιο μουσείο στο χώρο έχει ξάστερα ορίσει τους στόχους του μουσείου που είναι η διάκριση και η προβολή για τη « ζωή και το έργο του Ηρώδη Αττικού». «3) θα πρέπει να αναγερθεί μέσα απο την ίδια διαδικασία ,Μουσείο παραπλεύρως της επαύλεως ,όπου θα εκτίθενται τα ευρήματα και θα παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του Ηρώδη Αττικού».

    Δείτε τους συνδέσμους

    Μουσείο Κυνουρίας, που είναι ο φυσικός του χώρος.

    https://www.astros-kynourianews.gr/%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%ba%cf%85%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82/

    Γιατί δεν πρέπει να xτίσουμε ένα καινούργιο μουσείο στην έπαυλη του Λούκιου Βιβούλλιου Ίππαρχου Τιβέριου Κλαύδιου Αττικού Ηρώδη. https://www.astros-kynourianews.gr/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-x%cf%84%ce%af%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%8d/

    Ποιος ήταν ο Λούκιος Βιβούλλιος Ίππαρχος Τιβέριος Κλαύδιος Αττικός Ηρώδης

    https://www.astros-kynourianews.gr/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%ae%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%bf-%ce%bb%ce%bf%cf%8d%ce%ba%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%af%cf%80%cf%80%ce%b1%cf%81/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here