Απεργιακός ξεσηκωμός ενάντια στο ασφαλιστικό της κυβέρνησης

0

Nα πάρει πίσω η κυβέρνηση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο – απάτη απαιτούν οι εργαζόμενοι, με την 24ωρη απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε σχεδόν όλες τις πόλεις της χώρας. Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο, Αθήνας, πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικές συλλογικότητες συμμετέχουν στην απεργία και απευθύνον κάλεσμα αγωνιστικής συμμετοχής στις συγκεντρώσεις, ενώ η κυβέρνηση μιλάει για «παράλογα αιτήματα», «υποκινούμενη απεργία» και «εργατοπατέρες». Παρά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό που εξαπέλυσε η κυβέρνηση μέσω των ΜΜΕ περί «μαζικών αυξήσεων στις συντάξεις» και «εξορθολογισμό εισφορών», η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική: Όπως δείχνουν με στοιχεία και αριθμούς αναλυτές και εργατολόγοι, το νέο ασφαλιστικό οδηγεί σε μια νέα τάξη πραγμάτων σε εισφορές και συντάξεις, στις οποίες ευνοείται μόνον ένα 10% «εχόντων και κατεχόντων» και επιβαρύνεται το υπόλοιπο 90%.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, την πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, καθώς και τη δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Η  ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι βρίσκεται σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. «Ανήκουμε σε κοινό φορέα ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και δεν είναι δυνατόν εργαζόμενοι στην ίδια ειδικότητα να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό ασφαλιστικό τρόπο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το ΠΑΜΕ οργανώνει την απεργιακή συγκέντρωσή του στα Προπύλαια, στις 10:30 πμ, τονίζοντας πως «η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά τη ζωή μας ολόκληρη» και «οι εργαζόμενοι δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην οικογένειά μας και στα νέα παιδιά που τα οδηγούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των εμπόρων της Υγείας».

Μεταξύ των διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου, η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, η δημόσια και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς και η κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη και θέσπιση ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες και πέντε χρόνια λιγότερα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Το ΠΑΜΕ καλεί επίσης στη συγκέντρωση στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη, στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου και σε πολλές ακόμα πόλεις. Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία οργανώνουν την απεργιακή συγκέντρωση στα Χαυτεία, στις 10:30 πμ. Στις απεργιακές συγκεντρώσεις καλούν και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Πανεπιστημίων. Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλούν Ομοσπονδίες και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων και βιοτεχνών. Σε συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία  Κοτζιά καλούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, που μιλούν για «εξαπάτηση και κοροϊδία» της κυβέρνησης. Στο δρόμο και οι καλλιτέχνες, με τη συμμετοχή στην απεργία και τις συγκεντρώσεις του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Σωματείου Θεάματος Ακροάματος (ΣΕΘΕΑ).

Απεργιακός «κάβος» στα λιμάνια

Τα ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ κήρυξαν απεργία στα λιμάνια του Πειραιά, Λαυρίου, Ραφήνας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), που συμμετέχει στη σημερινή 24ωρη παμπειραϊκή απεργία που έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία, αναφέροντας ότι η «κυβέρνηση με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή εγκαινιάζει μια νέα επίθεση στα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα».

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αποφάσισαν επίσης τα Διοικητικά Συμβούλια των ναυτεργατικών σωματείων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» της Πανελλήνιας Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ «ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία σε ανακοίνωσή τους καλούν τους ναυτεργάτες για περιφρούρηση της απεργίας αναφέροντας ότι από τη «νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση δεν εξαιρείται κανένας».«Όλες οι μέχρι σήμερα αστικές κυβερνήσεις λεηλάτησαν με την πολιτική τους τα ασφαλιστικά ταμεία, με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, με περικοπές στις συντάξεις, την υγεία, την πρόνοια. Η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση είναι χωρίς ημερομηνία λήξης, θα θυσιάζεται διαρκώς, όπως και το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Νεκρώνουν οι συγκοινωνίες

«Χειρόφρενο» τραβούν σήμερα, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός, τραμ και μετρό, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών ενάντια στο νέο ασφαλιστικό. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν Προαστιακός και τρένα. Όπως ανακοίνωσε στις 6.30 το πρωί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ «λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητη απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα – Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός».

Σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (δακτύλιος), ενώ θα επιτρέπεται η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων και από κάθε άλλο όχημα.  Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Τρίωρη στάση εργασίας στα μέσα ενημέρωσης

Με τρίωρη στάση εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ύστερα από απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα ΜΜΕ από τις 12:00 έως τις 15:00.

Ασφαλιστικό Βρούτση: Αυξήσεις μόνον για τους έχοντες, επιβαρύνσεις για το 90% των ασφαλισμένων

tvxs.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here