Αβοκάντο..

0

Γράφει ο Δ.Μπερτζελέτος

Η Kim Blair είναι μια σύγχρονη καλλιτέχνης, ενδεχομένως άγνωστη για το ευρύ κοινό. Το αβοκάντο ενδεχομένως ήταν άγνωστο στην Ευρώπη της Αναγέννησης. Γι αυτό η καλλιτέχνης ονόμασε το εν λόγω έργο «Αβοκάντο για τον Cezanne». Αφιέρωσε το έργο αυτό στο μεγάλο ζωγράφο της Αναγέννησης, ο οποίος προφανώς δε γνώριζε την ύπαρξη του εν λόγω φρούτο. Γι’ αυτό «ο κόσμος χρειάζεται την τέχνη» (ένα από τα μότο της Kim Blair)..Χρειαζόμαστε την τέχνη για τη φαντασία..

ΒΟΥΤΥΡΟΔΕΝΤΡΟ

Το αβοκάντο είναι αειθαλές δέντρο που ανακαλύφθηκε στις τροπικές περιοχές της Κεντρικής Αμερικής και στις περιοχές του Μεξικού, γνωστό ως βουτυρόδεντρο. Τα οφέλη και οι χρήσεις του το έκαναν πασίγνωστο. Οι καλλιεργητές της Ελλάδας, ιδιαίτερα της Κρήτης και της Νότιας Πελοποννήσου αναγνωρίζοντας την αξία του έχουν αρχίσει ήδη να παράγουν ελληνικό αβοκάντο..

ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

-1 μερίδα αβοκάντο είναι περίπου το 1/3 του καρπού ή 50γρ. Σε αυτά τα 50γρ του αβοκάντο βρίσκονται 80 θερμίδες περίπου, 7,5γρ λιπαρά, 2 γρ υδατάνθρακες.

-Προφανώς διατροφικά δε συγκαταλέγεται στα φρούτα, αλλά συγκαταλέγεται στα λιπαρά (2 κγ λάδι έχουν την ίδια ποσότητα λίπους με 60γρ αβοκάντο).

-Περιέχει τα ευεργετικά μονοακόρεστα λιπαρά (κυρίως ελαϊκό οξύ, το οποίο συναντάμε στο ελαιόλαδο), οπότε δικαιολογημένα συμβάλλει στη ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ.

-Επιπρόσθετα, περιέχει βιταμίνη E, C γι’ αυτό θεωρείται τρόφιμο με αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση.

-Η προσθήκη του σε ένα γεύμα φυτοφαγικό βοηθάει στην απορρόφηση πληθώρας θρεπτικών συστατικών (σε αυτό συμβάλλουν οι λιποδιαλυτές ουσίες που έχει όπως βιταμίνες A,D,E,K).

-Περιέχει λουτεΐνη, ζεαξανθίνη ουσίες πολύ σημαντικές για την υγεία των ματιών.

-Η προσεκτική  καθημερινή χρήση του βοηθά τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρους, καθώς συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού, πληρότητας, ικανοποίησης.

-Η παρουσία του στη διατροφή βοηθά τη μυοσκελετική λειτουργία και φαίνεται να μειώνει  συμπτώματα (πόνους) της αρθρίτιδας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MΕd

Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής

Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας

Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη

τηλ: 2710 232364

e-mail: bertzeletos@gmail.com

site: www.dbertzeletos.gr

blog:nutripolitics.blogspot.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here