Έπαυλη Ηρώδη Αττικού ώρα μηδέν!

0
Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στην εφ. Αρκαδικά Νέα, φ. Δεκ. ’21: Έπαυλη Ηρώδη Αττικού ώρα μηδέν!
 
Η ορχούμενη Λάκαινα πρωτότυπο έργο του Καλλιμάχου. Φιλοτεχνήθηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. Εκτίθεται για πρώτη φορά και για λίγο (από: 29/9/21 έως: 16/1/21), μετά από εικοσιπέντε χρόνια εγκλεισμού της σε αποθήκη του Άστρους στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην Αθήνα στο πλαίσιο εκθέσεως για το αρχαίο κάλλος.
 
Το άρθρο 24 του συντάγματος αναφέρει:
«Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα».
Αυτά αναφέρονται στον υπέρτατο νόμο, στον καταστατικό χάρτη, στο σύνταγμα αυτής της χώρας.
 
Όμως την υποχρέωση αυτή, που αναφέρει το σύνταγμα, την παραβιάζουν κατάφωρα, συστηματικά, εδώ και χρόνια εκείνοι ακριβώς οι οποίοι έχουν το καθήκον να την εκπληρώνουν! Αναφέρομαι στους ιθύνοντες στο υπουργείο πολιτισμού οι οποίοι με τις ενέργειές τους, δηλαδή με την απόπειρά τους να ανεγείρουν αρχικά θηριώδες στέγαστρο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της επαύλεως του Ηρώδη Αττικού στη Λουκού Βόρειας Κυνουρίας κατά το διάστημα 2005-2009, προξένησαν σοβαρή ζημιά στο μνημείο. Στη συνέχεια, αφού οι Ευρωπαϊκοί ελεγκτικοί μηχανισμοί τους σταμάτησαν, αφού έκριναν την ανέγερση αυτού του στεγάστρου απαράδεκτη, οι ίδιοι με την αδράνειά τους συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο: Το μνημείο αυτό επί έξι χρόνια, από το 2009 έως το 2015 το είχαν εγκαταλείψει στο έλεος των καιρικών φαινομένων, ενώ από το 2015 και εξής γίνονται εκεί κάποιες εργασίες για την συντήρηση της τοιχοποιίας και τίποτε περισσότερο.
 
Η τακτική που ακολουθείται από το 2009 και εξής, επί δεκατρία δηλαδή χρόνια από τους ιθύνοντες στο υπουργείο πολιτισμού στο ζήτημα αυτό είναι παρελκυστική∙ επιδιώκουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου∙ αποβλέπουν στο ροκάνισμα του χρόνου, ώστε το οικονομικό σκάνδαλο κακουργηματικού χαρακτήρα που συνοδεύει την απόπειρα κατασκευής του στεγάστρου να παραγραφεί.
 
Χαρακτηριστικό είναι πως, όταν απαντούν σε εκείνους τους βουλευτές οι οποίοι κατά καιρούς έχουν καταθέσει σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή, διακηρύττουν μεν ότι «η αποκατάσταση της έπαυλης θα είναι υψηλής προτεραιότητας έργο [για το υπουργείο πολιτισμού]» αλλά στην πραγματικότητα τίποτε το ουσιαστικό δεν εξαγγέλλουν για την διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίησή της. Γιατί, αν το έκαναν, θα απαντούσαν συγκεκριμένα, θα εξηγούσαν με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα:
 
– Πότε και πώς θα εκριζωθούν τα σίδερα και τα τσιμέντα τα οποία οι ίδιοι έχουν μπήξει στο μνημείο.
– Πότε και σε ποια έκταση και με ποιες διαδικασίες θα γίνουν αναστηλώσεις στο μνημείο.
– Πότε και με ποιες διαδικασίες θα προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερση μουσείου παραπλεύρως της επαύλεως, ώστε ο επισκέπτης να έχει ολοκληρωμένη εικόνα του μνημείου και των σχετιζομένων με αυτό ευρημάτων.
Τίποτε από τα παραπάνω όμως δεν λένε.
 
Εφόσον λοιπόν το υπουργείο πολιτισμού ακολουθεί αυτήν την τακτική, η λύση είναι η δημοτική αρχή της Βόρειας Κυνουρίας να αναλάβει δράση: να δώσει συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε., ώστε να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη τι ακριβώς έχει συμβεί. Να τυπώσει ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία θα μπουν ως ένθετα στις Αθηναϊκές και Αρκαδικές εφημερίδες. Γιατί το μεγάλο αυτό σκάνδαλο οι περισσότεροι το αγνοούν, αφού έχει αποκρυβεί εδώ και τόσα χρόνια από την κοινή γνώμη, αφού έχει κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να προστατευθούν φαίνεται οι ολίγοι εκλεκτοί παρανομήσαντες.
 
Επιπλέον η δημοτική αρχή να προσφύγει στα δικαστήρια κατά του υπουργείου πολιτισμού για παράβαση καθήκοντος και για να αποζημιωθεί ο εμπορικός κόσμος της Β. Κυνουρίας για τα διαφυγόντα κέρδη από τη μη αξιοποίηση του μνημείου∙ γιατί τα χρήματα, που θα είχαν αφήσει στη Βόρεια Κυνουρία τα εκατομμύρια των τουριστών που θα την είχαν επισκεφτεί όλα αυτά τα χρόνια, αν το μνημείο αυτό είχε αξιοποιηθεί, είναι ασφαλώς πάρα πολλά.
 
Κι αν η δημοτική αρχή δεν θέλει να κάνει τίποτε από τα παραπάνω, αν δεν έχει τα κότσια να ελέγξει και να συγκρουστεί με την κεντρική εξουσία, οι ίδιοι οι πολίτες ας αναλάβουν δράση: να οργανωθούν, να συγκροτήσουν επιτροπή αγώνα μέσω π.χ. του σωματείου των Φίλων του Άστρους, του οποίου τα μέλη τελευταία δραστηριοποιούνται πάνω σε αυτό το θέμα και να απαιτήσουν τα αυτονόητα: Να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, να κλείσει η προηγούμενη εργολαβία, να ξηλωθεί η θεμελίωση του ματαιωθέντος στεγάστρου, να γίνουν αναστηλώσεις, να ανεγερθεί μουσείο παραπλεύρως της επαύλεως, ώστε αυτός ο αρχαιολογικός χώρος να καταστεί επισκέψιμος.
 
(Όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια, παρακαλούνται να αποστείλουν τα στοιχεία τους μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη σύνταξη της εφημερίδας με την ένδειξη: «Για την διάσωση της επαύλεως του Ηρώδη Αττικού»).
 
Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here