Γ.Παπαηλιού :Η εκτόξευση της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη «από μόνη της» οδήγησε σε κατεδάφιση του εργατικού δικαίου

Επιχειρείται, μέσω θεσμικών παρεμβάσεων, η σταδιακή αποκατάσταση-επανάκαμψη της προστατευτικής διάστασης του εργατικού δικαίου κ α ι  η  υλοποίηση των κανόνων του, οι  οποίοι υφίστανται μεν, όμως στην πράξη δεν εφαρμόζονται   Η προστασία της εργασίας αποτελεί βασικό στοιχείο για το υπόδειγμα ανάπτυξης που υιοθετεί η κυβέρνηση.

Καθίσταται σαφές, ότι βασική προϋπόθεση για την κοινωνικά δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση είναι η διαμόρφωση υγιών εργασιακών σχέσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (4.9.2017) για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας «…… ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων ……», είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής :

Το υπό κρίση νομοσχέδιο δεν είναι αμιγώς τεχνικό και αποσπασματικό, όπως εκ πρώτης όψεως φαίνεται και η αντιπολίτευση ισχυρίζεται. Το περιεχόμενό του κυριαρχείται από το προστατευτικό πνεύμα του εργατικού δικαίου, που αποτελεί και την κυρίαρχη διάστασή του, αφού στη λειτουργία της σχέσης εργοδότη-εργαζόμενου, ο εργαζόμενος είναι η αδύναμη πλευρά που χρειάζεται προστασία. Το εργατικό δίκαιο είναι ταξικά μεροληπτικό.  Δημιουργήθηκε προκειμένου να προστατεύσει αυτή την αδύναμη πλευρά. Όταν η προστατευτική διάσταση παύει να υπάρχει, τότε δεν υπάρχει και εργατικό δίκαιο.

Από την υπαγωγή της χώρας στα «μνημόνια», η αγορά εργασίας απορρυθμίστηκε και εν τέλει πολλές κρίσιμες  προστατευτικές για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις καταργήθηκαν. Εξάλλου η εκτόξευση της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη «από μόνη της» οδήγησε σε κατεδάφιση του εργατικού δικαίου.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με το παρόν νομοσχέδιο να αμβλύνει αδικίες και στοιχεία που έχουν καταστήσει  σήμερα την αγορά εργασίας σε εργασιακή ζούγκλα. Δεν αποκαθίστανται όλες οι αδικίες. Επιχειρείται, μέσω θεσμικών παρεμβάσεων, η σταδιακή αποκατάσταση-επανάκαμψη της προστατευτικής διάστασης του εργατικού δικαίου κ α ι  η  υλοποίηση των κανόνων του, οι  οποίοι υφίστανται μεν, όμως στην πράξη δεν εφαρμόζονται λόγω της επιβολής  του δίκαιου του ισχυρού και της ανυπαρξίας αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου, συμμόρφωσης και επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες. Σ΄ αυτό το πλαίσιο, ενισχύονται τα θεσμικά εργαλεία που ενθαρρύνουν τη συμμόρφωση στους υφιστάμενους κανόνες, θωρακίζοντάς τους.

Η προστασία της εργασίας αποτελεί βασικό στοιχείο για το υπόδειγμα ανάπτυξης που υιοθετεί η κυβέρνηση. Έτσι καθίσταται σαφές, ότι βασική προϋπόθεση για την κοινωνικά δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση είναι η διαμόρφωση υγιών εργασιακών σχέσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Επισημαίνω μία αντίφαση στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ :

Ε ν ώ  δεν αμφισβητούν τη σωστή κατεύθυνση στην οποία κινείται το νομοσχέδιο και δεν διαφωνούν γενικώς, επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στη ολομέλεια επί της αρχής.

Γιατί άρα γε ;

Διότι ασκούν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση

Διότι δεν τολμούν, αυτό αφορά κυρίως τη ΝΔ, να εμφανίσουν την πραγματική, νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, που, στην προκειμένη περίπτωση, κατατείνει στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Διότι είναι εκείνοι που μετά το 2009 οδήγησαν τις εργασιακές σχέσεις σε καθεστώς ζούγκλας.

  Νέα Κοιν.Σ.Επ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας, με την επωνυμία«PROMO KYNOURIA» στο Άστρος...

  Δείτε εδώ

  Πως θα έρθετε

  ΚΤΕΛ:
  ΑΣΤΡΟΣ :2755022218
  ΤΡΙΠΟΛΗ :2710222560
  ΑΘΗΝΑ :2105132834
  ΤΑΧΙ :2755022046
  ΛIΜΕΝΑΡΧΕΙΟ :2755051445
  Χάρτης περιοχής

  Αξιοθέατα

  Πληροφορίες για το Άστρος και της Περιφέρειας αυτού.
  Ιστορικά & Πολιτιστικά στοιχεία
  Μνημεία - Αρχαιολογικοί Χώροι
  Γεωγραφικά & Κλιματολογικά στοιχεία
  Παραλιακή & Ορεινή ζώνη.
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ... (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

  Ψηφιακή επικοινωνία «η Δημοκρατία και ο Διάλογος να γίνουν καθημερινή πρακτική» στη διακυβέρνηση του Δήμου.

  Βόρεια ΚυνουρίαΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

  Ενοικιάζονται αυτοεξυπηρετούμενα διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα ή μη, στον Άγιο Ανδρέα Κυνουρίας.

  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

  «Eugenias House»

  http://eugeniashouse.astros-kynourianews.gr/el/

  https://www.facebook.com/EugeniasHouse/?ref=settings

  Πωλείται στον Άγιο Ανδρέα Αρκαδίας ,πέτρινη μονοκατοικία

  Δείτε εδώ

  Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα 47 τ.μ ,ιδανικό για φοιτητές... Αποτέλεσμα εικόνας για Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα

  Δείτε εδώ

  Powered by Wordpress, Redesign Theme by Tioreo