«Γιορτή Δάσους – Καστάνιτσα Καλοκαίρι 2017».

Με μεγάλη φαντασία και πολύ έμπνευση τα μέλη του ΔΣ πριν την άφιξη του καλοκαιριού άρχισαν να προετοιμάζουν τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια της «Γιορτής Δάσους – Καστάνιτσα Καλοκαίρι 2017».Οι ιδέες πολλές και η επιθυμία να γίνουν όλες πραγματικότητα έβαλε τόσο τα μέλη του ΔΣ όσο και τους εθελοντές σε εγρήγορση. Αποτέλεσμα, μια σειρά από επιτυχημένες δράσεις και εκδηλώσεις οι οποίες κατά γενική ομολογία όσων τις παρακολούθησαν έδωσαν μια διαφορετική και όμορφη νότα στο χωριό τον Αύγουστο, καθώς και τα εύσημα και ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όσους κόπιασαν γι’ αυτο.  Επί 14 μέρες οι συμπατριώτες και επισκέπτες που απολάμβαναν τις διακοπές τους στο χωριό μας αλλά και στην γύρω περιοχή πλούτιζαν καθημερινά την διαμονή τους με μια ή περισσότερες εκδηλώσεις διαμορφωμένες έτσι ώστε να καλύπτουν κάθε γούστο και κάθε ηλικία.

Η έναρξη έγινε νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο όπου το Σάββατο 15/7 ο Σύλλογος συμμετείχε ως εμπλεκόμενος φορέας στον Κρόνιον Πέρασμα και σε συνεργασία  με τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα-Μουστού λειτούργησαν σταθμό ανεφοδιασμού στην θέση Στραβόραχη. Το ίδιο δε Σαββατοκύριακο 15 και 16/7 τα μέλη του ΔΣ , ο Τοπικός Πρόεδρος και πολλοί εθελοντές πατριώτες εφοδιασμένοι με κατάλληλα μέσα επιχείρησαν ένα εθελοντικό καθαρισμό και ασβέστωμα στους δρόμους , σε κοινόχρηστους χώρους και κτίρια του χωριού .

Πλήθος πατριωτών και επισκεπτών άρχισαν να συρρέουν στο χωριό μας απο την 1η Αυγούστου για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Αρχής γενομένης την παραμονή της εορτής του Πολιούχου Ναού του χωριού μας Μεταμόρφωση του Σωτήρος (5/8), μετά τον εσπερινό το ΔΣ είχε φροντίσει για την συνοδεία της εικόνας κατά την περιφορά με νέα παιδιά ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές.  Κατόπιν ο κόσμος συμμετείχε στο τοπικό πανηγύρι με ζωντανή ορχήστρα η οποίο ήταν χορηγία των καταστημάτων της πλατείας.

Την επομένη 6/8 η Καστάνιτσα κατάλευκη και περίλαμπρη γιόρταζε με πανηγυρική θεία Λειτουργία το πρωί , ενώ το βράδυ ένα ακόμα γλέντι στήθηκε υπό τους ήχους DJ ευγενική χορηγία του κ. Γιάννη Δελέγκα .

Νωρίς δε το απόγευμα πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου και ενημέρωση από τον Τοπικό πρόεδρο ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκε στο κοινό μια καταπληκτική συλλογή δημοτικών τραγουδιών και παραδόσεων του χωριού μας ,  κοπιαστική και μακρόχρονή εργασία του συμπατριώτης μας Σωτήρη Στενιώτη, ο οποίος κατάφερε να μεταφέρει στο χαρτί όλα αυτά τα τραγούδια που μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά και από στόμα σε στόμα ή από παλιούς δίσκους και με τα οποία γλένταγαν αλλά και ακόμα γλεντούν οι ντόπιοι. Το σύγγραμμα παρέδωσε στο Σύλλογο με σκοπό την αξιοποίησή του ως μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο που πρέπει να μείνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Στις 7/8 το πρωί δόθηκε η έναρξη του Τουρνουά πρέφας που διήρκησε αρκετές ημέρες ενώ στη λήξη του μοιράστηκαν αναμνηστικά δώρα στους παίκτες και ο νικητής σήκωσε το κύπελλο . Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το ετήσιο «Αντάμωμα των μελών της Συμπολιτείας του Πάρνωνα» την οποία αποτελούν τα χωριά Καστάνιτσα, Σίταινα, Πλάτανος Χάραδρος και φέτος ήταν η σειρά να γίνει στο χωριό μας. Το θέμα εμπνευσμένο από τους Μύθους και τις Παραδόσεις της περιοχής μας «Λάμιες και Άλαλα» , αλλά και η μοναδική προετοιμασία των χωριών γέμισε ασφυκτικά την πλατεία του Αϊ Γιάννη, υπό το φως των κεριών και την αυγουστιάτικη πανσέληνο σε μερική έκλειψη να δίνει την απόλυτη νότα στο θέμα. Ο  κόσμος παρακολούθησε  συνεπαρμένος τις ομιλίες, και τις μικρές θεατρικές αναπαραστάσεις από παιδιά της Καστάνιτσας υπό την σκηνοθεσία της κ. Αγγελικής Καλκάνη. Η Σίταινα εντυπωσίασε με τις μοναδικές λήψεις όπου ο φακός μετά από αναμονή ωρών κατάφερε να συλλάβει την παρουσία των νεράιδων  στις τοποθεσίες όπου ο μύθος θέλει να εμφανίζονται, ενώ  ο Πλάτανος μας συγκίνησε με την αναφορά του κ. Βαρύκου  στις ανθρώπινες απλές και καθημερινές αξίες που βγαίνουν μέσα απο όλους αυτούς τους μύθους . Λόγω έκτακτου γεγονότος ο Χάραδρος δεν μπόρεσε να παραστεί. Στην εκδήλωση συμμετείχε με προβολή υλικού από τα παρελθόντα ανταμώματα και ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα – Μουστού . Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν κεράσματα. Στη συνέχεια την σκυτάλη πήρε η νεολαία με ένα ξέφρενο πάρτι.

Την Τρίτη 8/8 ο προγραμματισμένος πρωινός περίπατος στο δάσος έδωσε την θέση του σε μια όμορφη ξενάγηση των προσκόπων στις ομορφιές του χωριού μας από μέλη του ΔΣ αλλά και νέους του χωριού μας.  Το απόγευμα και σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα-Μουστού πραγματοποιήθηκε απελευθέρωση 2 γερακίνων που απέστειλε ο ΑΝΙΜΑ και σχετική ενημέρωση απο άτομα του Φορέα..    Στην συνέχεια η ζωγράφος-θεατροπαιδαγωγός Τζωρτζίνα Κωστοπούλου με την ομάδα «Παραμυθόδεντρο» καθήλωσαν μικρούς και μεγάλους με την παρουσίαση 4 υπέροχων δραματοποιημένων παραμυθιών απ’ όλο τον κόσμο.  Η εκδήλωση ήταν ευγενική χορηγία του Δήμου μας.

Την Τετάρτη 9/8 το πρωί πραγματοποιήθηκε  καλλιτεχνικό εργαστήρι ζωγραφικής και διακόσμησης  σε ξύλο ελάτης.   Το απόγευμα ο ανδρικός πληθυσμός συμμετείχε στην εκδήλωση «Το τσίπουρο είναι ανδρική υπόθεση» παρακολουθώντας   ενημερωτική ομιλία με θέματα : «Αλκοολισμός» και «ανδρικός προστάτης» με ομιλητές τον Θ. Πεφάνη και τον ιατρό Ηλία Μαργέλο. Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε τσιπουράκι με μεζεδάκι.

Την Πέμπτη 10/8 το πρωί οι μικροί μας φίλοι επιδόθηκαν στο παιχνίδι του χαμένου θησαυρού με σπαζοκεφαλιές από την ιστορία και τις παραδόσεις του χωριού μας, αλλά και ερωτήσεις γνωστικού περιεχομένου.  Το απόγευμα συγκεντρωθήκαμε στο γήπεδο για να παρακολουθήσουμε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου παίδων Καστάνιτσας-Πλατάνου με νικήτρια την γηπεδούχο αλλά με απονομή αναμνηστικών κυπέλλων και στις δυο ομάδες.   Το απόγευμα οι κυρίες του χωριού παρέστησαν στην εκδήλωση «Τσάι κυριών» όπου παρακολούθησαν μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ενημερωτική ομιλία της συμβολαιογράφου Χριστίνας Κοντογιάννη-Μάνδρου με τίτλο «η θέση και τα δικαιώματα της γυναίκας δια μέσου των αιώνων και στη σύγχρονη κοινωνία». Στην εκδήλωση προσφέρθηκε τσάι και γλυκίσματα.

Την Παρασκευή 11/8 το πρωί παρακολουθήσαμε την παρουσίαση της έρευνας του συμπατριώτης μας Σωτήρη Στενιώτη για την Τσακωνιά, τους Τσάκωνες και τα Τσακώνικα ενώ ακολούθησε συζήτηση για την διάσωση και διάδοση της Τσακώνικης διαλέκτου.  Στην εκδήλωση συμμετείχαν  εκπρόσωποι απο τσακώνικους φορείς και τσακωνοχώρια.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας τα πιτσιρίκια με περίσσιο ενθουσιασμό συμμετείχαν στις καθιερωμένες αθλοπαιδιές εισπράττοντας το θερμό μας χειροκρότημα για την γλυκύτατη παρουσία τους.  Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα-Μουστού.

Το βραδάκι μια ομάδα από παιδιά της Καστάνιτσας αλλά και φίλους τους από την γύρω περιοχή μας κράτησαν συντροφιά με μουσικές μελωδίες που έπαιξαν και τραγούδησαν για μας (μπουζούκι, κλαρίνο, κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα, αρμόνιο).

 

Το Σάββατο 12/8 το απόγευμα στο εξωκκλήσι του Αϊ Γιώργη σε μια υπέροχη πίστα με παιχνίδια ανταγωνισμού δια χειρός Γιώργου Ηλ. Αντωνίου και Παύλου Ρετσινά, συμμετείχαμε μικροί-μεγάλοι σε ένα μίνι survivor με πολύ κέφι και γέλιο. Η εκδήλωση έκλεισε με χρωματοπόλεμο (μίνι color day) από τον οποίο βγήκαμε όλοι τρικολόρε και αγνώριστοι.

 

Την Κυριακή 13/8  το βράδυ, παιδιά, κοπέλες και οι κυρίες του χωριού έχοντας οργανωθεί σε ομάδες παρουσίασαν μια σειρά από χορούς του Αιγαίου υπό την διδασκαλία της κ. Τασίας Μπάρδη-Σγούρδα,  πλέκοντας τα αρώματα της θάλασσας με τα αρώματα του πεύκου  και τον θαλασσινό μπάτη με το θρόισμα των φύλλων των καστανιών  .

 

Την Δευτέρα 14/8 το πρωί μια ομάδα μικρών και μεγάλων περί τα 20 άτομα, πραγματοποίησαν πεζοπορία στο σηματοδοτημένο μονοπάτι Καστάνιτσας-Πραστού με συντονιστή τον Παναγιώτη Αλιβάνογλου. Το απόγευμα στο εξωκκλήσι της Παναγιάς παρακολουθήσαμε τον εσπερινό και στην συνέχεια απολαύσαμε μια μαγευτική μουσική βραδιά με τον τροβαδούρο Γιάννη Καραμάνο. Μια κιθάρα, μια φωνή και αμέτρητες μελωδίες επί 5 ώρες ξεσήκωσαν τους  παρευρισκόμενους σε ένα μοναδικό και καταπληκτικό γλέντι με παλιά αλλά και σύγχρονα ακούσματα ενώ στην συνέχεια έδωσαν την θέση τους σε ένα ξέφρενο νεολαιίστικο πάρτι.

 

Την Τρίτη 15/8 ξημέρωσε μια μεγάλη μέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία και η Παναγία στην Μπαρκού ασφυκτιούσε από κόσμου και αμέτρητες ευχές.

 

Την Πέμπτη 17/8 από νωρίς ξεκίνησε το 3ο τουρνουά ποδοσφαίρου παίδων και εφήβων μεταξύ των χωριών Καστάνιτσας, Σίταινας, Αγ. Ιωάννη και Αγ. Πέτρου στο γήπεδο έξω από το χωριό. Στην κατηγορία παίδων τις 3 πρώτες θέσεις πήραν αντίστοιχα οι :  Σίταινα , Αγ. Πέτρος, Καστάνιτσα, ενώ στην κατηγορία εφήβων οι : Αγ. Πέτρος, Καστάνιτσα, Αγ. Ιωάννης. Ευχαριστούμε θερμά τον καρδιολόγο Παναγιώτη Αρβανίτη για την ευγενική του παρουσία για 3η μάλιστα χρονιά και τον Τάκη Κλεώπα για την σημαντική συμβολή του στην διοργάνωση.

Το βράδυ συμμετείχαμε ως συνδιοργανωτές στην εκδήλωση του Δήμου «Πάμε Πάρνωνα» που πραγματοποιήθηκε σε χώρο έξω από το χωριό (πλ. Καταδρομέα Σωτ. Κουρούνη), στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2017» . Μια υπέροχη μουσική βραδιά στις δροσιές του Πάρνωνα με τους Δημήτρη Κοντογιάννης,  Λάμπρο Καρελά και Θεοδοσία Στίγκα σε τραγούδια των Άκη Πάνου, Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολο Καλδάρα κ.α.

 

Να σημειώσουμε δε, ότι το χωριό μας είχε την χαρά να φιλοξενήσει 120 περίπου προσκόπους στα πλαίσια της πανελλήνιας δράσης οδηγισμού «ΕΛΠΙΔΑ 2017» , τους οποίους  οι κάτοικοι και κυρίως η νεολαία μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και πρόσφεραν εντυπωσιακή φιλοξενία . ‘Όλοι μαζί έγιναν μια παρέα με την νεολαία του χωριού μας , πέρασαν 3 υπέροχες μέρες. Οι ίδιοι δε, πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο χωριό μας στα πλαίσια των ιδεωδών του οδηγισμού κατασκευάζοντας 4 τραπεζόπαγκους υπό τις τεχνικές οδηγίες του κ. Παύλου Ρετσινά και βάφοντας τα κάγκελα στο Κοινοτικό κτίριο και σε δημόσιο δρόμο.  Θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για την όμορφη παρουσία τους και να τους συγχαρούμε για το γεγονός του ότι μετά από την διαμονή τους δεν άφησαν το παραμικρό ίχνος τους στους χώρους και στην φύση.

 

Ευχαριστούμε θερμά όσους συμμετείχαν,  βοήθησαν, παρακολούθησαν, υποστήριξαν και αγκάλισαν με αγάπη και ενθουσιασμό τις φετινές εκδηλώσεις και ευχόμαστε όλοι μαζί να τις επαναλάβουμε και τα επόμενα καλοκαίρια. Ραντεβού στην «γιορτή καστάνου» το τελευταίο ΣΚ του Οκτώβρη.

 

Το ΔΣ του ΣΑΚ.

 

 

  Νέα Κοιν.Σ.Επ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας, με την επωνυμία«PROMO KYNOURIA» στο Άστρος...

  Δείτε εδώ

  Πως θα έρθετε

  ΚΤΕΛ:
  ΑΣΤΡΟΣ :2755022218
  ΤΡΙΠΟΛΗ :2710222560
  ΑΘΗΝΑ :2105132834
  ΤΑΧΙ :2755022046
  ΛIΜΕΝΑΡΧΕΙΟ :2755051445
  Χάρτης περιοχής

  Αξιοθέατα

  Πληροφορίες για το Άστρος και της Περιφέρειας αυτού.
  Ιστορικά & Πολιτιστικά στοιχεία
  Μνημεία - Αρχαιολογικοί Χώροι
  Γεωγραφικά & Κλιματολογικά στοιχεία
  Παραλιακή & Ορεινή ζώνη.
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ... (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

  Ψηφιακή επικοινωνία «η Δημοκρατία και ο Διάλογος να γίνουν καθημερινή πρακτική» στη διακυβέρνηση του Δήμου.

  Βόρεια ΚυνουρίαΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

  Ενοικιάζονται αυτοεξυπηρετούμενα διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα ή μη, στον Άγιο Ανδρέα Κυνουρίας.

  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

  «Eugenias House»

  http://eugeniashouse.astros-kynourianews.gr/el/

  https://www.facebook.com/EugeniasHouse/?ref=settings

  Πωλείται στον Άγιο Ανδρέα Αρκαδίας ,πέτρινη μονοκατοικία

  Δείτε εδώ

  Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα 47 τ.μ ,ιδανικό για φοιτητές... Αποτέλεσμα εικόνας για Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα

  Δείτε εδώ

  Powered by Wordpress, Redesign Theme by Tioreo