Προκλητικά απαράδεκτες οι καθυστερήσεις έναρξης της δακοκτονίας στην Πελοπόννησο

ΕΡΩΤΗΣΗ: Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 Θέμα:  Προκλητικά απαράδεκτες οι καθυστερήσεις έναρξης της δακοκτονίας στην Πελοπόννησο

Αν και είναι γνωστές τα τελευταία χρόνια και επαναλαμβανόμενες οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη της δακοκτονίας για την προστασία της ελαιοπαραγωγής, αυτή τη χρονιά η καθυστέρηση ξεπερνάει τα όρια στις περισσότερες περιοχές.

Ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει ο πρώτος ψεκασμός στις πρωιμότερες περιοχές, δεν έχει γίνει ούτε καν διαγωνισμός, ενώ σε μερικές περιπτώσεις που έγιναν το πρώτο 10μερο του Ιούλη έχουν κηρυχτεί άγονες. Οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες και σε βάρος της αναγκαίας δακοπροστασίας της ελαιοκαλλιέργειας, αλλά και του εισοδήματος των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών, αν και πληρώνουν εισφορά δακοκτονίας.

Ενδεικτικά :

Στο Νομό Αργολίδας κηρύχτηκε άγονος ο διαγωνισμός για πολλές περιοχές και σε έγγραφο με χαρακτηρισμό “Εξαιρετικά Επείγον” του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Αργολίδας (6/7/2017), αφού επισημαίνει ότι “ο 1ος ψεκασμός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο αργά, γιατί η επιτυχία του προγράμματος είναι απόλυτα καταδικασμένη” προτείνει εθελοντικό ψεκασμό ή να μην εφαρμοστεί πρόγραμμα δακοκτονίας. Αλλά και στο Νομό Αρκαδίας η επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών για το διαγωνισμό δολωματικού ψεκασμού καταπολέμησης του δάκου της ελιάς 2017 συγκαλέστηκε στις 7/7/2017, ενώ στη Λακωνία δεν συμπεριλαμβάνονται ορισμένες ελαιοπαραγωγικές περιοχές και το πρακτικό αξιολόγησης διαβιβάζεται στην περιφέρεια στις 5/7/2017, που αποδεικνύουν ότι ακόμα τίποτα δεν έχει εγκριθεί και δεν έχει ξεκινήσει!

Δίκαια οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση ότι θα χάσουν τη φετινή παραγωγή σε ποσότητα και ποιότητα, εξαιτίας των χρονοβόρων, γραφειοκρατικών και αναποτελεσματικών διαδικασιών, χωρίς να φταίνε αντίθετα, χαρατσώνονται και με το 2% εισφορά.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, αν σκοπεύει να αλλάξει το σύστημα δακοπροστασίας, ώστε να είναι άμεση ευθύνη του υπουργείου, με ενιαίο πανελλαδικό επιστημονικό τρόπο και έγκαιρη διαδικασία υλοποίησης, χωρίς επιβάρυνση του ελαιοπαραγωγού, αλλά αποκλειστικά του κρατικού προϋπολογισμού.

 

Οι Βουλευτές

 

Νίκος Καραθανασόπουλος

Διαμάντω Μανωλάκου

Νίκος Μωραΐτης

  Νέα Κοιν.Σ.Επ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας, με την επωνυμία«PROMO KYNOURIA» στο Άστρος...

  Δείτε εδώ

  Πως θα έρθετε

  ΚΤΕΛ:
  ΑΣΤΡΟΣ :2755022218
  ΤΡΙΠΟΛΗ :2710222560
  ΑΘΗΝΑ :2105132834
  ΤΑΧΙ :2755022046
  ΛIΜΕΝΑΡΧΕΙΟ :2755051445
  Χάρτης περιοχής

  Αξιοθέατα

  Πληροφορίες για το Άστρος και της Περιφέρειας αυτού.
  Ιστορικά & Πολιτιστικά στοιχεία
  Μνημεία - Αρχαιολογικοί Χώροι
  Γεωγραφικά & Κλιματολογικά στοιχεία
  Παραλιακή & Ορεινή ζώνη.
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ... (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

  Ψηφιακή επικοινωνία «η Δημοκρατία και ο Διάλογος να γίνουν καθημερινή πρακτική» στη διακυβέρνηση του Δήμου.

  Βόρεια ΚυνουρίαΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

  Ενοικιάζονται αυτοεξυπηρετούμενα διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα ή μη, στον Άγιο Ανδρέα Κυνουρίας.

  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

  «Eugenias House»

  http://eugeniashouse.astros-kynourianews.gr/el/

  https://www.facebook.com/EugeniasHouse/?ref=settings

  Πωλείται στον Άγιο Ανδρέα Αρκαδίας ,πέτρινη μονοκατοικία

  Δείτε εδώ

  Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα 47 τ.μ ,ιδανικό για φοιτητές... Αποτέλεσμα εικόνας για Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα

  Δείτε εδώ

  Powered by Wordpress, Redesign Theme by Tioreo