Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά;;

Από την Ευγενία Τετώρου.

Η εβδομάδα που μας πέρασε, έφερε στους δέκτες μας πολλές αρνητικές ειδήσεις. Μεταξύ αυτών, τα γεγονότα ενός σχολείου του Περάματος, όσο αφορά την άρνηση των γονέων εκεί, για την φοίτηση ολιγάριθμων προσφυγόπουλων, από την περιοχή του Σχιστού. Δυστυχώς, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό και καθώς κλιμακώνονται τέτοιες αρνητικές αντιδράσεις, επανερχόμαστε ξανά στα ίδια και μάλλον ντροπιαζόμαστε ως κοινωνία.

Είτε μας αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, είναι αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών αυτών, καθώς ζουν σε αυτή τη χώρα και η κοινή λογική λέει πως πρέπει να φοιτήσουν στο ελληνικό σχολείο. Είναι το όνειρο και η ευκαιρία τους για να ξανανιώσουν παιδιά. Η μικρή ελπίδα για να ξαναγίνουν παιδιά. Δικαίωμα που τους στέρησε ο πόλεμος κι η προσφυγιά μαζί. Δεν είναι ελπίδα μεγάλη, αλλά μικρή, τσακισμένη ελπίδα. Εμείς που ξέρουμε τί εικόνα παρουσιάζουν τα περισσότερα σχολεία μας, τα σχολεία με τις διαχρονικές ελλείψεις, για τα οποία επίσης λυπούμαστε που κανένας σύλλογος γονέων δεν βγήκε για αυτά, τόσο συντονισμένα και δυναμικά να διαμαρτυρηθεί.!

Τι είμαστε όμως τελικά ως κοινωνία; Η κοινωνία  του «ναι σας συμπαραστεκόμαστε ως άνθρωποι, ως λαός, αλλά όχι, δεν σας θέλουμε στα σχολεία μας, κοντά στα παιδιά μας!»

Να ξαναγινόμαστε όλοι σαν τα μικρά παιδιά, καθώς το λέμε… μα δεν το κάνουμε.

Αν ήταν να ερωτηθούν τα ίδια τα παιδιά, θα μας έλεγαν, πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτή την “συγκατοίκηση”. Θα τους προσέφερε μόνο μεγάλη χαρά. Γιατί τα παιδιά ξέρουν να μοιράζονται και να αγαπούν με τον πιο σωστό τρόπο. Δεν γνωρίζουν από συμφέροντα, όπως κάνουν οι μεγάλοι.

Κάποια σχολεία, γονείς, δάσκαλοι και μαθητές δουλεύουν ευτυχώς, θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, για να φιλοξενήσουν μαθητές προσφύγων. Θέλουμε να βλέπουμε αυτή τη θετική πλευρά.! Προετοιμάζονται με την χαρά, με την ελπίδα και την κατανόηση, που άλλα σχολεία,  υψώνουν φωνές, γροθιές και απειλούν  με καταλήψεις!

Τι είναι το σχολείο, σκέφτεται κανείς, αν δεν αξιώσει στον καθένα μας το μάθημα της ζωής, για να  μοιραζόμαστε, να σεβόμαστε, να αγαπάμε και να συνυπάρχουμε, όλοι οι διαφορετικοί άνθρωποι μεταξύ μας;

Τί θα κερδίσουν οι γονείς, διαχωρίζοντας τα παιδιά τους από «εκείνα», λες και αυτά ανήκουν σε έναν κατώτερο Θεό. Δεν ανησυχούν που έγιναν ως γονείς- αρνητικό παράδειγμα για τα παιδιά τους, γεννήτορες του μίσους, που διαιωνίζουν  τέλεια το ρατσισμό και την ξενοφοβία, με τη στάση τους αυτή ::::::;

Γονείς που αντιτίθενται σε αυτή «την συνύπαρξη», παρά τις διαβεβαιώσεις για την καλή υγεία των παιδιών αυτών, είναι γονείς που ουσιαστικά αποτελούν ντροπή για τα ίδια τους τα παιδιά, αλλά αργά θα το καταλάβουν. Νομίζουν πως τα προστατεύουν από αόρατους κινδύνους, που μόνο την ουσία αυτή, αμέλησαν να δουν.

Τα παιδιά αυτά κι αν λάβουν μια στοιχειώδη γνώση και καταφέρουν και μάθουν λίγα ελληνικά ή μαθηματικά, λίγο θα έχει σημασία. Μιας και θα κερδίσουν ένα χαμόγελο, που θα φωτίσει τα πρόσωπά τους, με την  ζεστασιά των διδασκάλων τους, με το παιχνίδι με τους συμμαθητές τους, με το τραγούδι,  με την ξεγνοιασιά, με την ψυχαγωγία και γενικότερα με τη νοσταλγία για καθετί όμορφο, που βάναυσα αποκόπηκε απ την τωρινή ζωή τους. Δεν θέλει πολύ για να καταλάβουν πως  είναι αυτό που λαχταρά να ζήσει ένα παιδί σε μια ειρηνική κι ελεύθερη χώρα. Είναι αυτό το λίγο, που  μπορούμε εμείς να τους προσφέρουμε.

Έχουμε μάθει κάποιοι να φωνάζουμε στα κανάλια. Έχουμε μάθει να μην βγάζει νόημα αυτό που ακούμε ή βλέπουμε. Είναι όμως γονείς! Με τί δικαίωμα δέχονται μια πλύση εγκεφάλου από τις πιο ακραίες οργανώσεις; Δίκαιο να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες αυτές. Να κατανεμηθούν δίκαια τα προσφυγόπουλα προς όλα τα σχολεία αν γινόταν, για να μην υπάρχουν οι ελάχιστες αντιδράσεις.

Κι αν είναι να κάνει και κάτι επιτέλους σωστά, αυτή η πολιτεία, ας ήταν να υποχρεώσει, να βλέπαμε όλους αυτούς τους εκπροσώπους των γονέων, να μην εκτοξεύουν γενικά τα μίση, αλλά  να πάνε εκεί,  ως γονείς άλλων παιδιών, να επισκεφτούν τους καταυλισμούς και να αναγγείλουν προσωπικά  στις πολύπαθες οικογένειες των προσφύγων, αυτό το ότι: ά τους δεν συμφωνούν για να φοιτήσουν τα παιδιά τους στα σχολεία μας. Να κάνουν τα δικά τους παιδιά υπερήφανα για τον εγωισμό τους.!

Γιατί δεν είμαστε φτιαγμένοι για να λειτουργούμε ως όχλος. Γιατί όλοι κρινόμαστε καθημερινά. Γιατί είμαστε γονείς οι περισσότεροι.

Πώς θα μπορέσουμε ο καθένας από εμάς, να σταθούμε μπροστά σε τόσα αθώα παιδικά μάτια και να αιτιολογήσουμε αυτό το «όχι, είστε ανεπιθύμητα στα σχολεία μας»::::;

Ως απόηχος όλων αυτών των κακών ειδήσεων, προσωπικά, εγώ αυτό θα θελα να δω. Ίσως και εσείς. θα  περίμενα κάποιος να εκφράσει μια κάποια συγγνώμη, για αυτή την εικόνα ντροπής.

Γιατί πώς να κρυφτείς απ τα παιδιά;  Όλα είναι παιδιά μας. Μεγάλη αδικία κι ανοησία, το να τα διαχωρίζουμε.  Μόνο ντροπή, αυτό που συμβαίνει. Να βγούνε κι οι άλλοι σύλλογοι – εκπρόσωποι γονέων, αυτοί που δεν συμφωνούν, για να το καταδικάσουν. Κάτι πρέπει σίγουρα να αλλάξει σε αυτό το άθλιο σκηνικό… Μακάρι πολύ σύντομα.

  Νέα Κοιν.Σ.Επ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας, με την επωνυμία«PROMO KYNOURIA» στο Άστρος...

  Δείτε εδώ

  Πως θα έρθετε

  ΚΤΕΛ:
  ΑΣΤΡΟΣ :2755022218
  ΤΡΙΠΟΛΗ :2710222560
  ΑΘΗΝΑ :2105132834
  ΤΑΧΙ :2755022046
  ΛIΜΕΝΑΡΧΕΙΟ :2755051445
  Χάρτης περιοχής

  Αξιοθέατα

  Πληροφορίες για το Άστρος και της Περιφέρειας αυτού.
  Ιστορικά & Πολιτιστικά στοιχεία
  Μνημεία - Αρχαιολογικοί Χώροι
  Γεωγραφικά & Κλιματολογικά στοιχεία
  Παραλιακή & Ορεινή ζώνη.
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ... (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

  Ψηφιακή επικοινωνία «η Δημοκρατία και ο Διάλογος να γίνουν καθημερινή πρακτική» στη διακυβέρνηση του Δήμου.

  Βόρεια ΚυνουρίαΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

  Ενοικιάζονται αυτοεξυπηρετούμενα διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα ή μη, στον Άγιο Ανδρέα Κυνουρίας.

  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

  «Eugenias House»

  http://eugeniashouse.astros-kynourianews.gr/el/

  https://www.facebook.com/EugeniasHouse/?ref=settings

  Πωλείται στον Άγιο Ανδρέα Αρκαδίας ,πέτρινη μονοκατοικία

  Δείτε εδώ

  Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα 47 τ.μ ,ιδανικό για φοιτητές... Αποτέλεσμα εικόνας για Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα

  Δείτε εδώ

  Powered by Wordpress, Redesign Theme by Tioreo