Ο εθελοντισμός, η προσφορά μας προς τον συνάνθρωπο και το βαθύτερο νόημα των εορτών

 Από την Ευγενία τετώρου

              Παγκόσμια  ημέρα του εθελοντισμού η σημερινή.  Έτσι επικράτησε να λέγεται. Μα τί πραγματικά γνωρίζουμε γι αυτήν; Μήπως αδιαφορούμε ή  φταίει ότι δεν μάθαμε ποτέ την σημασία της;  Μήπως φταίει η οικογένεια, το σχολείο, η κοινωνία μας που δεν μας δίδαξε την αξία του εθελοντισμού; Πολλά θα σκεφτεί κανείς. Ναι, καλοί είναι οι άνθρωποι που βρίσκουν χρόνο για να προσφέρουν, που διαθέτουν χρόνο και κόπο χωρίς να  αμείβονται, για να ωφεληθούν άλλοι άνθρωποι. Μπράβο τους, αλλά.. μήπως αυτό είναι όλο, πέρα από εμάς;

Εμείς καλά είμαστε. Να τώρα μπήκαμε σιγά σιγά και στο κλίμα των Χριστουγέννων. Στολίζουμε τα σπίτια μας, τα μαγαζιά μας, τους δρόμους και ναι, τό χουμε το μήνυμα των εορτών, φτάνει να το κρατάμε γερά, για να μην μας φύγει… Την κρίση την ξεγελάσαμε προσωρινά, αυτή που βιώνουμε στις τσέπες μας και χώρια εκείνη στις καρδιές μας. Είμαστε στην πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου, βρε αδελφέ!  Ελπίζουμε σε μια υλιστική ψευτοευμάρεια, που αποδεδειγμένα θα ζεστάνει τις καρδιές μας προσωρινά και μετά, πάει.. και του χρόνου νά μαστε πάλι καλά!..

Όσο για εκείνους που δυστυχούν, τι μπορούμε εμείς να κάνουμε; Ίσως τίποτα δεν περνά απ το μυαλό μας..Όχι πως δεν θα μπορούσαμε. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι, κάποιοι χωρίς οικογένεια, άλλοι χωρίς υγεία, χωρίς τα απαραίτητα, άνθρωποι μονάχοι. Να μου πεις για το τεράστιο έργο τόσων φιλανθρωπικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, να σου πω γιατί αξίζει να προσφέρει κανείς, πολλαπλά τα οφέλη και μέγιστο συναίσθημα” το να δίνεις και να παίρνεις” ανθρωπιά. Να σου πω πως και με ένα χαμόγελο, με ένα ζεστό νεύμα, ένα τηλεφώνημα ή την ελάχιστη προσφορά, προσφέρεις.. σε έναν απ τους συνανθρώπους σου που σε έχει ανάγκη.

Βλέπαμε και εκείνες τις εικόνες της φρίκης για τις τύχες των προσφύγων καθημερινά στην τηλεόραση,  και ναι, σαν έγινε το κάλεσμα του δήμου μας για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, είπαμε, ναι, πρέπει κάτι να προσφέρουμε, στο χέρι μας είναι και μπορούμε. Δεν λογαριάσαμε όμως μέσα μας, τη σημασία πού χε ένα κουτί γάλα, το μπισκότο, το φάρμακο για ένα παιδάκι, για κάποια ψυχή. Είδαμε βολικότερο να αδειάσουμε τις ντουλάπες μας, εποχή πού ταν για να γίνει κι αυτή η δουλειά. Έτσι συγκεντρώθηκαν υπέρμετρα είδη ρουχισμού. Παραβλέπω τα καλοκαιρινά μπλουζάκια, ρουχαλάκια διάφανα, μεταξωτά, σκιστά, μοδάτα, καθώς και τις μπότες τις ψηλοτάκουνες και τα πλέον πιο ακατάλληλα γυναικεία παπούτσια που συγκεντρώθηκαν… για μια γυναίκα- την οποία ξεκινήσαμε για να βοηθήσουμε -πρόσφυγα απ τη Συρία.

«Κυρία μου, πού τα στέλνεις αυτά; Λογάριασες ποτέ πως θα τα φορέσουν άνθρωποι, θα μπορούσε κανείς να τους ρωτήσει…;»

Να μην υπερυψώνουμε τον εγωισμό μέσα μας, λοιπόν, γιατί ουσιαστικά δεν ξέρουμε να βοηθάμε. Πέρασε έξω από εμάς αυτή η προσπάθεια. Ένα χεράκι βοήθειας.. Μόνο δύο ρώτησαν, αλλα είχαν λόγους να μην μπορούν. Ο εθελοντισμός θέλει χέρια κι ο εθελοντισμός δεν υπήρξε. Έφτασαν πράγματα, ρούχα και χρειάζονταν διαλογή, ταξινόμηση, συσκευασία. Η έκκληση μετέωρη. Πέρασε ξώφαλτσα  από τις καρδιές μας. Τα τρόφιμα, τα είδη υγιεινής και καθαριότητας, καθώς και τα φάρμακα, αυτά έπρεπε να υπερισχύσουν της προσπάθειας που ξεκίνησε σε επίπεδο δήμου, σε επίπεδο συνόλου και αυτό  καθόλου δεν φάνηκε. Η εκκλησία κι ο κλήρος πού ήταν αυτοί; Απλά σιώπησαν κι ο καθένας στο δρόμο του..

Απλοί ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι και μαθητές  έφεραν και τα πιο ουσιαστικά… τρόφιμα, κουβέρτες, μπουφάν, παιδικά ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια. Αυτά ήταν τα αναγκαιότερα, μα κι αυτά παραμένουν στοιβαγμένα στο χώρο μας, αφού τεράστιο το έργο των εθελοντών που τα παραλαμβάνουν  και σκεφτείτε πως εργάζονται πυρετωδώς για να κατανείμουν τα είδη βοηθείας που συγκεντρώνονται απ όλη την Ελλάδα. Επιτυχία πάντως θα ήταν αν καταφέρναμε να συμμετάσχουμε, με έστω ένα είδος πρώτης ανάγκης ο καθένας. Αυτό δυστυχώς δεν μπορέσαμε να κάνουμε.

Τώρα που θα αγκαλιάζουμε τους δικούς μας ανθρώπους, γιατί προνομιακά έχουμε την πεποίθηση πως  σε εμάς αξίζουν τα καλύτερα Χριστούγεννα, ας μην ξεχνάμε πως αξίζει η ζωή να συνεχίζεται και για τους πλέον πιο δυστυχισμένους  ανθρώπους, όσο υπάρχει ο εθελοντισμός. Ο εθελοντισμός εξυψώνει τον άνθρωπο. Είναι έργο θεάρεστο! Εθελοντές αιμοδότες, νοσοκόμοι, ιατροί, πυροσβέστες, δικηγόροι, δάσκαλοι, οικοδόμοι, μάγειροι, ναυαγοσώστες.. οι τελευταίοι, οι ήρωες μιας πολυτάραχης χρονιάς αποτροπής ναυαγίων, διασώστες ψυχών υπό των πιο αντίξοων συνθηκών. Οι γιαγιάδες της Λέσβου που αγκάλιασαν και τάισαν το μικρό προσφυγόπουλο, εθελόντριες ζωής κι αυτές..  Κάποιοι εθελοντές κι εθελόντριες, δεν θα διστάσουν να εργαστούν μέσα στις άγιες μέρες, αφήνοντας για λίγο την οικογενειακή θαλπωρή σε πολλά σημεία επάνω στη γη, μόνο και μόνο για να προσφέρουν σε αδύναμες κοινωνικά ομάδες, αυτά που για εμάς θεωρούνται..  αυτονόητα.

Εκεί στο  πολυπρόσωπο έργο του εθελοντισμού, λέω, πως εκεί υπάρχει ο Θεός… της Αγάπης και κατ επέκταση, το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων..!!!

Το περίσσευμα της αγάπης, το απόθεμα της ψυχής, είναι τα όπλα για να προσφέρουν με την  θέλησή τους οι εθελοντές, σε αυτούς που έχουνε περισσότερο ανάγκη, όσα δεν θα καταφέρει με την αδιαφορία της να τους προσφέρει ποτέ ή πολιτεία και όλα τα ισχυρά κράτη της γης μαζί, ακόμη κι αν ενώνονταν!

Γιατί ο Θεός στέκει γυμνός από ρούχα, πεινασμένος, άρρωστος, φυλακισμένος,…. αλλά εμείς τον βλέπουμε;

Συνηθίσαμε χρόνια τώρα στα πολύχρωμα φωτάκια, στα χριστουγεννιάτικα στολίδια και φτωχύναμε ως άνθρωποι πολύ…

 

 

  Νέα Κοιν.Σ.Επ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας, με την επωνυμία«PROMO KYNOURIA» στο Άστρος...

  Δείτε εδώ

  Πως θα έρθετε

  ΚΤΕΛ:
  ΑΣΤΡΟΣ :2755022218
  ΤΡΙΠΟΛΗ :2710222560
  ΑΘΗΝΑ :2105132834
  ΤΑΧΙ :2755022046
  ΛIΜΕΝΑΡΧΕΙΟ :2755051445
  Χάρτης περιοχής

  Αξιοθέατα

  Πληροφορίες για το Άστρος και της Περιφέρειας αυτού.
  Ιστορικά & Πολιτιστικά στοιχεία
  Μνημεία - Αρχαιολογικοί Χώροι
  Γεωγραφικά & Κλιματολογικά στοιχεία
  Παραλιακή & Ορεινή ζώνη.
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ... (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

  Ψηφιακή επικοινωνία «η Δημοκρατία και ο Διάλογος να γίνουν καθημερινή πρακτική» στη διακυβέρνηση του Δήμου.

  Βόρεια ΚυνουρίαΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

  Ενοικιάζονται αυτοεξυπηρετούμενα διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα ή μη, στον Άγιο Ανδρέα Κυνουρίας.

  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

  «Eugenias House»

  http://eugeniashouse.astros-kynourianews.gr/el/

  https://www.facebook.com/EugeniasHouse/?ref=settings

  Πωλείται στον Άγιο Ανδρέα Αρκαδίας ,πέτρινη μονοκατοικία

  Δείτε εδώ

  Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα 47 τ.μ ,ιδανικό για φοιτητές... Αποτέλεσμα εικόνας για Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα

  Δείτε εδώ

  Powered by Wordpress, Redesign Theme by Tioreo