Να έρθει κι η ελπίδα…

 Από την Ευγενία Τετώρου.
 Αρχές του Μάρτη κι ακόμη ένας μήνας αλλάζει. Η εποχή ενδιάμεση. Μα αφού άνοιξη έρχεται! Μα κι αυτή η άνοιξη μονομαχεί ακόμη με το χειμώνα, με δυνατούς αέρηδες και με βροχές. ‘Καλό μήνα’, ευχόμαστε ο ένας στον άλλον. Καταφτάνουν σε λίγο κι οι Απόκριες. Οι άνθρωποι θέλουν να ξαναβρούν το πηγαίο χαμόγελο που δύσκολα βγαίνει πια απ τα σφιχτά τους τα χείλη. Να έρθει κι η ελπίδα για να ζεστάνει τις καρδιές. Να φυσήξει το απαλό αεράκι. Να φέρει για κάποιους πίσω τη χαμένη παιδικότητα. Ο χειμώνας, ψευτονικήθηκε εφέτος, καθώς ο Θεός λυπήθηκε και δεν μας έκανε άγρια βαρυχειμωνιά, για να αντέξουν οι άστεγοι, οι άνεργοι, οι δυστυχισμένοι. Για να αντέξει και κάθε λαός που πορεύεται προς μια νέα πατρίδα.
Η απέραντη μοναξιά της χώρας μας, μια Ελλάδα που πορεύεται σαν μικρό καράβι, στη μέση του πελάγους, με κατεύθυνση το πουθενά. Η ελπίδα, το μοναδικό της χαρτί και στο τιμόνι ένας μονόφθαλμος Κύκλωπας, ή όλοι τους μαζί, με το όνομα «ο Κανένας».. Να έρθει κι η ελπίδα. Καταστρώνονται σχέδια δράσης Χ, ενάντια στην οικονομική- προσφυγική κρίση… λένε. Όλοι ελπίζουμε σε ένα φως. Οι τεχνοκράτες συσκέπτονται και ξέρουμε πως πάντα αργούν για να παρθούν οι σοβαρές αποφάσεις. Εν τω μεταξύ, κάποιοι θα αργοπεθαίνουν βασανιστικά, σε ένα ταλαίπωρο ταξίδι για την ελπίδα. Άτυχοι να μην προλάβουν να φτάσουν σε μια πατρίδα σαν τον Οδυσσέα.!!. Υπομονή, για λίγο ακόμη, ώσπου να έρθει κι η ελπίδα.! Όπου κι αν σκόνταψε, τώρα που έρχεται κι η άνοιξη, σίγουρα κι η ελπίδα θα φανεί..
Θά ρθει ίσως με τα χελιδόνια. Ναι, τότε θά ρθει κι η ελπίδα! Να δώσει ήχο με τα γλυκά τιτιβίσματα στα δέντρα και να γαληνέψει τον ουρανό, για να σκεπάσει τον απόηχο απ το κλάμα των μικρών προσφυγόπουλων, που φτάνει μέσα απ την τηλεόραση στα αυτιά μας. Κλαίει το παιδί που απλώνει το χέρι του για ψωμί συνωστισμένο. Κλαίει κι εκείνο που κρυώνει μες στη νύχτα. Κλαίει κι αυτό που είναι άρρωστο. Κλαίει κι εκείνο που ζωγραφίζει με μπογιές, (εικόνες απ την ειρηνική προηγούμενη ζωή του). Κλαίει κι ο παππούς που περπατά κρατώντας το παιδί, επάνω στους ώμους του, για να μην βλέπει που εκείνος κλαίει. Κλαίει κι εκείνο που σφίγγεται στην αγκαλιά της μάνας του, γιατί πονάει. Μα κλαίει κι εκείνο που ταξίδεψε μόνο του, για την νέα πατρίδα και φοβάται, διατρέχοντας τόσους κινδύνους… Κραυγή αγωνίας για να έρθει η ελπίδα!
Δάκρυσε κι η παρουσιάστρια της νοηματικής. Μας πονά η άδικη μοίρα του ξεριζωμού. Στους μεγαλύτερους ξυπνά άσχημες μνήμες. Πιέζεται να φανεί ψύχραιμος κι ο γιατρός, η νοσοκόμα, ο εθελοντής άνθρωπος που δεν έχει χρόνο για να δακρύσει, μα ούτε τα μέτρα και σταθμά για να ζυγίσει το μέγεθος της ανθρώπινης απελπισίας. Δεν έχει σύμμαχο το κράτος, ούτε βλέπει πουθενά την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Μόνος σύμμαχος, η καρδιά του και «τα μέσα του», οι προσφορές αγάπης των απλών ανθρώπων. Γιατί αλήθεια, κανείς δεν δάκρυσε από εκείνους που κινούν στα χέρια τους τις τύχες των λαών..! Κανείς απ αυτούς δεν απέτρεψε κανένα πόλεμο. Απλά εμπορεύονται το θάνατο πριν και μεταμορφώνονται σε σωτήρες των λαών ύστερα..!
Να έρθει κι η ελπίδα! Να σκεπάσει με την γαλήνη της θάλασσας, τα ναυάγια που ξεβράστηκαν. Να γαληνέψει το βλέμμα μας. Να γαληνέψει το βλέμμα των προσφύγων που έχασαν τις δικές τους οικογένειές. Να φωτίσει ο ήλιος και να γιατρέψει τις πληγές εκείνων που βίωσαν το βιασμό, τη σφαγή και την απόλυτη καταστροφή… Να φυτρώσουν λουλούδια, να γεμίσει με χρώματα και να μυρίσει η άνοιξη για αυτούς που πάγωσαν εκεί και για αυτούς που παγώνουν με την ψυχρότητα των λαών που υψώνουν συρματοπλέγματα απέναντί τους.. Τραγικότατη ειρωνεία θα ναι τελικά, οι τυχεροί να ναι αυτοί που χάθηκαν κι όχι όσοι επέζησαν το εφιαλτικό ταξίδι! Δεν επέζησαν απ την κόλαση για να πεθάνουν εδώ! Να μην το επιτρέψουμε εμείς! Να έρθει κι η ελπίδα για να μην το επιτρέψει ούτε κι εκείνη!
Να πλημμυρίσει η ατμόσφαιρα με αγάπη. Να βρουν οι άνθρωποι αυτοί την δική τους άνοιξη, το δρόμο προς την δική τους ελευθερία. Δεν είναι δίκαιο, κανένας άνθρωπος, δεν είναι γεννημένος για «στρατόπεδα φιλοξενίας» και πρόχειρα σχέδια διαβίωσης. «Ζούνε» άνθρωποι παρέα με τη λάσπη, τα τρωκτικά, την θλίψη και την εγκατάλειψη. Δεν είναι δεύτερης κατηγορίας άνθρωποι. Πόσο καθημερινά «ματώνουν», μα η ψυχή τους αντέχει μπρος στο όραμα μιας νέας ζωής, κυρίως για αυτά τα παιδιά που τους το χρωστάμε εμείς να ζήσουν!
Δεν είναι οσκαρική ταινία, αγώνας του ανθρώπου για επιβίωση απέναντι στη φύση μονάχα. Δεν είναι ηθοποιοί που υποδύονται ρόλους σε ντοκιμαντέρ. Είναι αγώνας δρόμου αξιοπρέπειας, σεβασμού και προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι πραγματική εξαθλίωση σε έναν αιώνα της «υπέρ-προόδου».
Η τηλεόραση κλείνει κάποτε. Εκείνοι μένουν. Για κανέναν λαό δίκαιη, η τύχη του ξεριζωμού…
Απόκριες έρχονται. Χορός, πάρτι και καρναβάλια κάθε χρόνο σε επανάληψη. Πάλι θα γιορτάζουμε αυτές τις μέρες με τις δικές μας οικογένειες, όσοι αξιωθήκαμε να τις έχουμε. Θα ρέει άφθονο το κρασί στα ποτήρια και θα δοκιμάζουμε μπουφέδες με παραδοσιακές πίτες και γευστικούς μεζέδες.. αλλά αν θέλουμε να λέμε πως έχουμε αγάπη μέσα μας, ας έχουμε τη σκέψη μας και σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι εδώ. Ζουν ανάμεσά μας. Όσο δυνατά και αν παίζει η μουσική, το κλάμα τους σίγουρα δεν θα το σκεπάσει.. όχι τώρα, αλλά ποτέ, αφού χιλιάδες παιδικά μάτια που θα μας κοιτάζουν, για όσο δεν βοηθήσαμε… για να μην θαφτεί η ελπίδα, για να μην συναινέσουμε σε τούτο το αδιέξοδο της ντροπής και της φρίκης..
.
Για να βγάλει την κραυγή της…και να έρθει η ελπίδα!

 

  Νέα Κοιν.Σ.Επ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας, με την επωνυμία«PROMO KYNOURIA» στο Άστρος...

  Δείτε εδώ

  Πως θα έρθετε

  ΚΤΕΛ:
  ΑΣΤΡΟΣ :2755022218
  ΤΡΙΠΟΛΗ :2710222560
  ΑΘΗΝΑ :2105132834
  ΤΑΧΙ :2755022046
  ΛIΜΕΝΑΡΧΕΙΟ :2755051445
  Χάρτης περιοχής

  Αξιοθέατα

  Πληροφορίες για το Άστρος και της Περιφέρειας αυτού.
  Ιστορικά & Πολιτιστικά στοιχεία
  Μνημεία - Αρχαιολογικοί Χώροι
  Γεωγραφικά & Κλιματολογικά στοιχεία
  Παραλιακή & Ορεινή ζώνη.
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ... (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

  Ψηφιακή επικοινωνία «η Δημοκρατία και ο Διάλογος να γίνουν καθημερινή πρακτική» στη διακυβέρνηση του Δήμου.

  Βόρεια ΚυνουρίαΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

  Ενοικιάζονται αυτοεξυπηρετούμενα διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα ή μη, στον Άγιο Ανδρέα Κυνουρίας.

  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

  «Eugenias House»

  http://eugeniashouse.astros-kynourianews.gr/el/

  https://www.facebook.com/EugeniasHouse/?ref=settings

  Πωλείται στον Άγιο Ανδρέα Αρκαδίας ,πέτρινη μονοκατοικία

  Δείτε εδώ

  Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα 47 τ.μ ,ιδανικό για φοιτητές... Αποτέλεσμα εικόνας για Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα

  Δείτε εδώ

  Powered by Wordpress, Redesign Theme by Tioreo